Gazete Vatan Logo

Şehirlerin yarışı

Fransa’da düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’de şehirler yarışıyor. Balıkesir, Beyoğlu, Bursa Osmangazi, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Sivas dev projeleriyle fuarda yer alıyor. Bakan Özhaseki, “Dünyada şehirler yarışıyor. Şehirler tanıtımlarına önem vermeli” dedi.

Şehirlerin yarışı

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan MIPIM, ‘Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor’ ana temasıyla Fransa’nın Cannes kentinde dün kapılarını açtı. Gayrimenkul alanındaki tüm paydaşların bir araya geldiği fuarda Türkiye, 250 kuruluş ve 657 kişi ile temsil edilirken, şehirleri hatta ilçeleriyle gövde gösterisi yapıyor. Balıkesir, Beyoğlu, Bursa Osmangazi, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Sivas’ın dev projeleriyle yer aldığı fuarda, İstanbul Ticaret Odası (İTO) 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile fuarda dördüncü kez bulunuyor. Alkaş’ın Türkiye temsilcisi olduğu fuarda Avrupa, Ortadoğu, Asya, Uzakdoğu ülkeleri ile Rusya’dan yatırımcılar ile görüşmeler yapılacak. Planlanan görüşme sayısı 4 bine ulaştı.

Şehirler ülkeleri geçti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, fuarda İstanbul Çadırı’nın açılışını yaptı.

25 bine yakın kişinin ziyaret ettiği MIPIM Fuarı’na Türkiye’nin son dönemde yoğun katılım gösterdiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, “Ülke olarak burada 250 civarında kuruluşumuz var. Olayı sadece burada bir alışveriş imkanı gibi görmüyoruz. Aynı zamanda burada ayakta kalan ülkelerin, iş yapan ülkelerin, büyüyen, gelişen ülkelerin kendi yapmış oldukları çalışmaları bütün dünyaya tanıttıkları bir ortam olarak görüyoruz” dedi. Yurt dışında ve yurt içinde Türk inşaat şirketlerinin önemli başarılar kaydettiğini, ülkenin medarı iftiharı haline geldiğini söyleyen Özhaseki, yurt içinde de kıtaları birbirine bağlayan bölgesel yatırımların devam ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Artık dünyada şehirler yarışıyor. Kim ne derse desin. Şehirlerin ekonomileri bazı ülke ekonomilerini geçmiş vaziyette” diye konuşan Özhaseki, şehirlerin kendi tanıtımlarına önem vermeleri gerektiğini kaydetti. Özhaseki, bu yarışta geride kalanın silinip gittiğini savundu.

Mega kentin cazibesi mega projelerle artıyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, İstanbul olarak MIPIM’de önemli bir aktör olarak öne çıktıklarını belirterek, “Yatırım deryasında İstanbul rüzgarı esiyor. MIPIM’de de bunu çok net görüyoruz. İstanbul olarak MIPIM’de önemli bir aktör olarak öne çıkıyoruz. İstanbul’u, eşsiz güzelliğine ve köklü tarihine en uygun şekilde tanıtıyoruz. İstanbul’un kapıları kazanca ve iyi bir yaşama açılıyor. Bu noktada, devletimizin ve kamu kurumlarımızın iş dünyasını teşvik etmesi sadece sektörü değil, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor” diye konuştu. Oran, MIPIM 2018’in temasında söz edildiği gibi gayrimenkul sektörüyle birlikte dünyanın şehir haritaları değiştiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “İstanbul’un en büyük özelliklerinden biri iki kıtayı birbirine sıkı sıkıya bağlayan milyar dolarlık projeleri. 2018 yılı İstanbul’un mega proje stoku için önemli bir yıl. Mega kentin cazibesi mega projelerle katlanacak.”

Haberin Devamı

Kimler katılıyor?
İstanbul Çadırı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yanı sıra Emlak Konut, Aremas, Fuzul Yapı, Gülan Otomotiv, Halk GYO, Muum Mimarlık, Oyak İnşaat, Tahincio ğlu, Teknik Yapı ve Yeditepe firmalarının stantlarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul Çadırı dışında, Çelen Grubu, Beyoğlu InvestorsGroup (BIG), İki Design Group, Lal Gayrimenkul Değerleme, Esas Gayrimenkul, TSKB Gayrimenkul Değerleme, ProPlan, Sabri Paşayiğit Mimarlık, Hatay Büyükşehir Belediyesi, BoytorunArchitects, Elemeği Mimarlık, GAD Architecture&Gökhan Avcıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de yer alıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği, İstanbul İnşaatçılar Derneği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği, TURKISHCERAMICS ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği de katılıyor.

Haberin Devamı