Gazete Vatan Logo

Şehirlerin isimleri nereden geliyor?

Yaşadığınız kentin isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Ya da doğup büyüdüğünüz şehrin tarihini ne kadar araştırdınız? İstanbul’un isminin İzlanda dilinde ‘Mikligarour’ (muhteşem şehir) olduğundan muhtemelen bir çoğumuzun haberi yoktur... İşte şehirlerin gizemli isimleri...

Şehirlerin isimleri nereden geliyor?

İSTANBUL

Bilinen ilk ismi ‘Byzantion’ olan şehir MÖ 667’de kuruldu ve adını Roma Kralı Byzantas’tan aldı. Kent 330 yılında Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilan edilince Latince ‘Yeni Roma’ anlamına gelen ‘Nova Roma’ adını aldı. Ancak 337 yılında İmparator I. Konstantin’in ölümüyle kentin adı ‘Konstantin’in kenti’ anlamına gelen ‘Konstantinopolis’ olarak değiştirildi. Daha sonra 1453’de Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçen kente Türkler İstanbul adını verdi. İstanbul’un dünya dillerinde birçok farklı ismi bulunuyor. Slav dillerinde ‘Tsarigrad’ (Çar’ın şehri) adı verilen tarihi kente, başta İzlanda olmak üzere Vikinglerin hüküm sürdüğü İskandinav ülkelerinde ‘Mikligarour’ (muhteşem şehir) deniyor.

GROZNİ

Çeçenistan’ın başkenti olan kentin adı Rusça’da ‘korkunç‘ anlamına geliyor. Tarih boyunca birçok cinayete ev sahipliği yaptığından Rusya’da kötü bir üne sahip olan Grozni, Stalin yönetiminin ‘işkence merkezi’ olarak anılıyor.

DERRY (LONDONDERRY)

İrlanda tarihinde politik önemi büyük olan kent, Kuzey İrlanda’nın Belfast’tan sonra ikinci büyük şehri. Kentin ismi yıllardır İngilizler ve İrlandalılar arasında tartışma konusu olurken İngilizler kente Londonderry, İrlandalılar ise Derry diyor. Kuzey İrlanda’nın Büyük Britanya’nın bir parçası olması nedeniyle kentin ismi resmi kayıtlarda Londonderry olarak geçiyor. Ancak Büyük Britanya’dan bağımsız olan İrlanda Cumhuriyeti, kentin ismini Derry olarak kabul ediyor. Kent 30 Ocak 1972 tarihinde ‘Bloody Sunday’ (Kanlı Pazar) olarak bilinen ve İrlandalı 26 sivil haklar protestocusunun İngiliz askerleri tarafından öldürüldüğü olayla biliniyor.

Haberin Devamı

TEL AVİV

1909 yılında Akdeniz kıyısındaki liman şehri Yafa’nın yerini alan Tel Aviv, İsrail’in ikinci büyük kenti ve finans merkezi olarak biliniyor. Bölgeye göç eden İsrailliler Arapça ‘Yafa’ olan kentin ismini Tel Aviv olarak değiştirdiler.

İSKENDERİYE

Mısır’ın Akdeniz kıyısında bulunan ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 4.5 milyon nüfusu olan kent, adını aldığı Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından MÖ 332’de kuruldu. Mısır’da bir Yunan kültür merkezi oluşturmak isteyen Büyük İskender, kenti bilim dünyasının merkezi haline getirmişti.

Haberin Devamı