Gazete Vatan Logo

Seher devrimi

Afgan kızı Seher Gül ülkenin tüm kadınları için adalet yolunu açabilecek bir karara sebep oldu

13 yaşında zorla evlendirilen, kocasının ailesince işkenceler gören ve fahişeliğe zorlanan Seher Gül’e iyi haber. Afgan adaleti Seher’in işkencecilerine 10’ar yıl hapis verdi. Bu Afgan kadını için tarihi bir zafer.

Seher Gül’e işkence eden eşinin üç akrabasına verilen 10 yıllık hapis cezası temyiz mahkemesi tarafından onandı. New York Times konuyla ilgili haberinde “Afganistan’da kadına şiddet ve ayrımcılık ilk kez bu kadar net cezalandırıldı” yorumunu yaptı. Genç kadının tüyler ürperten hikayesi Badakhsan’da babasının ölümünden sonra başladı. Henüz 13 yaşındayken üvey kardeşinin karısının girişimiyle 30 yaşındaki Ghulam Sakhi isimli bir kişiye 5 bin dolara “satıldı”. Seher’i Banghlan eyaletindeki ailesinin evine götüren Ghulam ona burada tecavüz etti. Dayak yiyen Seher komşularına sığındı, polisi durumdan haberdar ettirdi. Ancak Ghulam’ın ailesi işkenceye devam etti. Fahişe olmayı reddedince aylarca elleri ayakları iple bağlanmış şekilde bir kilerde alıkonuldu, sadece ekmekle karnını doyurdu. Kocası Ghulam’ın yaşlı babası Amanullah, defalarca dövdüğü Seher’in göğsünü ısırdı, kulağına ve vajinasına sıcak ütüyü bastırdı, iki tırnağını söktü. Seher’in çilesi geçen aralık ayında üveykardeşinin ihbarıyla eve giden polislerin kendisini bulmasıyla sona erdi. Polis kayınvalide Siyamoi, kızı Makhurd ve baba Amanullah’ı yakaladı. Asker olduğu yalanı yüzünden hemen gözaltına alınmayan koca Ghulam ise hala kayıp.
Travmanın izlerini atlatamasa da başkent Kabil’deki kadın sığınma evinde oyun oynamanın tadını çıkaran Seher, “Politikacı olmak istiyorum, diğer kadınların da aynı şeyi yaşamasını engellemek istiyorum” diyor. Ülkedeki kadın hakları aktivitistleri Seher’in davasının büyük başarı olduğunu söylüyor ama bu “bir istisna” diye de ekliyor.(Hürriyet)

Haberin Devamı