Gazete Vatan Logo

Sefer görev emri nedir, nasıl tebliğ edilir, e-devletten yapılabilir mi? Sefer görev emri kaç yıl geçerli, yaşı kaç?

İdlib’de yapılan hain saldırı sonrası vatandaşlar, 'Sefer görev emri' nedir, Sefer görev emri yaşı kaç? Sefer görev emri kaç yıl geçerli? Sefer görev emri e-Devlet üzerinden sorgulanır mı? sorularına merak edip, araştırmaya başladı. Seferberlik durumunda sefer görev emri olanlar silah altına alınabilecek. İşte sefer görev emri hakkında merak edilenler..

Sefer görev emri nedir, nasıl tebliğ edilir, e-devletten yapılabilir mi? Sefer görev emri kaç yıl geçerli, yaşı kaç?

Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin TSK unsurlarına yönelik düzenlediği hava saldırı sonrası 33 asker şehit oldu. Hava saldırısının ardından İdlib konulu araştırmalar hızlanırken, vatandaşlar sefer görev emrini de sorguladı.

SEFER GÖREV EMRİ SORGULAMA EKRANI

SEFER GÖREV EMRİ NEDİR?

Askerliğini tamamlamış veya tezkeresini alan vatandaşların askeri ihtiyaç durumunda yeniden askeri göreve çağırılması demektir. Sefer görev çağrısı Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından duyurulur.

MSB’NİN SEFER GÖREV EMRİ HAKKINDAKİ BİLGİLENDİRMESİ

Seferberlik halinde MSB'in resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre,

''Seferberliğin ilanı, radyo, televizyon, posta, telefon ve her türlü yayın araçlarıyla duyurulur. Bu duyurular yükümlüler için tebliğ yerine geçer. Seferberliğin ilanıyla birlikte;

1. Ellerinde sefer görev emri olanlar, kendi imkânları ile veya en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığına müracaat ederek, 48 saat içerisinde, sefer görev emirlerinde yazan il / ilçeye gitmek zorundadırlar. Verilen sefer görev emrinde bilet bölümü bulunmaktadır. Bu bilet bölümü, gidilecek güzergâhta seyreden ya da otobüs terminallerinde bulunan araç sürücülerine gösterildiğinde doldurulup imzalanarak verildiğinde araç sürücüleri, yasa gereği hiçbir ücret talep etmeden öncelikle sefer görev emirli personeli aracına alması gerekmektedir.

2. Yedek personel yanlarına sefer görev emri, nüfus cüzdanı, künye levhası ile varsa askeri sürücü belgesini alırlar. Sefer görevli yedek personel, sefer görevinin bulunduğu il / ilçede otogar, tren garı, hava alanı vb. yerlerde karşılanarak görev yapacakları birlik/kuruma gönderileceklerdir. Seferberlik ve savaş halinde katılacağı birliği bulamayanlar, en yakın askeri birlik ve kuruma başvururlar.

3. Askerlik hizmetinizi yaptıktan sonra bir daha silahaltına alınmanızı engelleyecek şekilde sağlık durumunuz bozulmuşsa, en yakın Askerlik Şubesine müracaat ederek, Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili Sağlık Kurullarına sevkinizi yaptırabilirsiniz. Sefer görevinizin iptal edilebilmesi için alınan sağlık raporunun yedek subay ve yedek astsubaylar için “TSK’de Görev yapamaz”, Yedek Erbaş ve Erler için “ Askerliğe Elverişli Değildir.”, “Barışta ve Savaşta Sürekli Olarak Askerliğe Elverişli Değildir.”, Hazarda ve Seferde Görev Yapamaz” kararlı olması gerekmektedir'' ifadeleri yer almaktadır''

Haberin Devamı

SEFER GÖREV EMRİ YAŞI KAÇ?

Haberin Devamı

Sefer görev emri yaşı, seferberlik mevzuatı gereği; TSK'nin ihtiyaçları gözetilerek genç personelden başlamak surtiyle yasal yedeklik yaş sınırı 41 yaşına kadardır. Yedek personele SGE, Seferberlik Bilgi Sistemi (SBS) ile otomasyon ağı üzerinden verilmek yada iptal edilmektedir. Talep üzerine görevlendirme yapılamamaktadır.

SEFER GÖREV EMRİ NASIL SORGULANIR?

Sefer görev emrini e-Devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile birlikte giriş yaparak sorgulamak mümkün.