Gazete Vatan Logo

Sefaletle savaşıyorlar!

İstanbul'da ilk adım atıldı! ‘Aç ve açıkta kalmak savaştan daha zormuş!’

Sefaletle savaşıyorlar!

Suriye’deki savaştan kaçtılar, bir yolunu bulup İstanbul’a kadar geldiler. Ama büyükşehirdeki yaşam savaşını tahmin edememişlerdi. Şimdi parklarda yatıyor, karınlarını doyurmak için dilenmek zorunda kalıyorlar...

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen 500 bini aşkın mültecinin bir kısmı, daha kolay iş bulabileceği umuduyla İstanbul’a geliyor. Ancak kiraların pahalı olması nedeniyle, kalacak yer bulamadıkları için İstanbul’un çeşitli semtlerinde park ve bahçelerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Mültecilerin İstanbul’da çoğunlukla kaldığı parklardan biri de, Fatih’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) karşısında yer alan Saraçhane Parkı.

İSTANBUL’DA İLK ADIM ATILDI


Gece -5 derece

Gece hava sıcaklığının 5 derece, gündüz de ortalama 15 dereceye kadar soğuduğu yağmurlu havalarda parkta yaşamak zorunda kalan kaçak mültecilere yardım ise, çevre sakinlerinden geliyor. Daha çok yiyecek ve battaniye şeklinde kendilerine yardım edilen mülteciler, geceleri yağmur yağmadığında açık havada, yağmur yağdığında ise Şehzadebaşı Camii’nin girişinde uyuyorlar.


Dilenmek tek çare

Gündüz saatlerinde ise aileler çocuklarıyla parkta beklerken, erkekler ya dilenmeye ya da günübirlik işlerde çalışmaya gidiyor. Bu şekilde yaşamaya çalışan kaçak mültecileri görmek için Saraçhane Parkı’na giderek hikayelerini kendi ağızlarından dinlemek istedik. Sadece Arapça bilen, Kamışlı’dan gelenleri de ayrıca Kürtçe bilen mülteciler, bizleri ilk gördüğünde el işaretleriyle yaşadıkları yeri göstererek yaşadıkları dramı anlatmaya çalıştı.

Kış bastırmadan bize yardım edin!

Parkın köşesindeki bir diğer aile de, normalde 13 kişi olduklarını söyleyen Muhammed ailesi. İsmini vermekten çekinen mülteci kadın, Humus’tan 3 ay önce geldiklerini söylüyor: “Eşim ve kardeşlerim Taksim’de iş bulmaya, iş bulamazlarsa da dilenmeye gitti. Bir ev bulduk. Çok sayıda Suriyeli o evde kalıyor. Ancak bizim ailemiz 13 kişi ve her gün orada kalamıyoruz. Bazen mecburen parkta sabahlamak zorunda kalıyoruz. Türk hükümetinden bizlere kalacak yer konusunda yardım edilmesini istiyoruz. Çünkü önümüz kış ve ne yapacağımızı bilmiyoruz.”


Evimizi barkımızı bıraktık

Parkın bir köşesinde iki çocuk ve iki kadının olduğu bir aileden Fatma adlı mülteci kadın isyanda: “Halep’ten 15 gün önce geldik. Eşim çalışmaya gitti. Akşama kadar onu bekleyeceğiz. Çocuklarımız arada sırada dilenmek zorunda kalıyor. Savaşta evimizi, tüm varlığımızı bırakıp buraya geldik. Ama hala savaşta gibiyiz. Bu kez de sefaletle savaştayız.”

Yağmur yağınca camiye gidiyoruz

İstanbul’da yaşayan bir Suriyelinin yardımıyla konuştuğumuz Kamışlı’dan gelen bir Kürt aile, aylardan bu yana parkta konakladıklarını söyledi. 10 kişilik ailenin 5’i çocuk. Çocuklardan biri ise daha 6 aylık. Baba Abdullah Yasin, “Geceleri yağmur yağınca ya camiye ya da Taksim’e gidiyoruz. Çevre sakinleri yemek ve giyecek yardımında bulunuyor” diyor.

Haberin Devamı