Gazete Vatan Logo

Seçimleri Haziran’a değil, Nisan’a alalım

CHP lideri Deniz Baykal önerisini yeniledi: Cumhurbaşkanlığı seçimini yeni Meclis yapsın

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Muharrem ayı dolayısıyla, parti genel merkezinde, parti yöneticilerine, milletvekillerine, partililere ve vatandaşlara aşure dağıttı. Aşure dağıtımının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, genel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir soru üzerine, seçimlerin erkene alınmasının yerinde bir düşünce olduğunu söyledi. “Biz daha geçerli bir öneri yapıyoruz: Seçimleri, Haziran’a değil Nisan’a alalım. Böylece Cumhurbaşkanlığı seçimini de yeni Meclis yapar” diyen Baykal, bu durumda Türkiye’nin bir gerginliğe, sıkıntıya sürüklenmeden her iki seçimi de sükunetle aşacağını savundu. Baykal şöyle devam etti: “Madem erken seçim yapılabiliyor, erken seçimin yapılması ne ekonomiye zarar veriyor ne de istikrarı bozuyor. O zaman niye Nisan’a almıyoruz? İki ay erken olacağına, beş ay erkene alın. Konuyu en güzel şekilde çözün. Biz, bunu yürekten destekleriz.”

Aynı politika...
Bir gazetecinin, “Hükümetin, Kuzey Irak’taki Kürt oluşumuna sıcak mesajlar verdiğini görüyoruz. Bu konuda değerlendirmeniz olacak mı?” sorusu üzerine Baykal, şöyle devam etti:

“Türkiye’de PKK’nın yürüttüğü şiddet ve terör politikası Kuzey Irak’tan kaynaklanıyor. Kuzey Irak, sadece kendisini değil aynı zamanda PKK’yı da Türkiye’ye kabul ettirme çabası içinde. Çünkü Kuzey Irak, PKK’yı da sahiplenmiştir. Onlara her türlü desteği vermektedir. Kuzey Irak’la ilişki kurduğun zaman sadece Kuzey Irak’la değil PKK ile de ilişki kuruyorsunuz. Terör hareketlerine fırsat vermeyeceğini, güvenilir, inandırıcı biçimde ortaya koymalıdır. Bunu yapmamış olan, bize ’oturun PKK ile siyasi uzlaşma sağlayın’diyen bir Kuzey Irak ile Türkiye’nin temasa geçmesi, kendisine yönelik terör eylemini sahiplenen Kuzey Irak’ı kabul etmesi anlamına gelir. Türkiye’nin bu çok önemli konuda iyi düşünülmüş bir temel politikaya sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Türkiye, kendisine yönelik büyük tehdit karşısında devletin bütün kurumlarıyla bütünleşme içinde ortak bir politikayı ortaya koymak zorundadır. Güvenlik konusunda askerin ayrı, siyasetçinin ayrı politikası olamaz. Herkes aynı politikayı uygular.”

’Kurumlar kopuk’
“Bu konuda kurumların birbirinden kopuk görüntü içinde olduğunu” savunan Baykal, şunları kaydetti: “Maalesef Türkiye yönetilemiyor, yönetilmiyor. Türkiye sürükleniyor. Dışarıdan birileri, Türkiye’yi bir takım emrivakilerle karşı karşı bırakıyor. Önce Irak’ın parçalanmasını sağladılar. Türkiye’nin katkısıyla Irak parçalandı. Şimdi parçalanan Irak’ta Türkiye’ye yönelik bir hareketi, Kuzey Irak’taki oluşumun içine saklayarak, Türkiye ile ilişkiye geçirmeye çalışıyorlar. Bu, bir tuzaktır. Bu tuzağa Başbakan’ın, Dışişleri Bakanı’nın düşmekte olduğunu görüyoruz.”

Haberin Devamı