Gazete Vatan Logo

Seçimlerde şaibe olmaması için 130 bin gönüllü sandık nöbetinde!

7 Haziran Genel Seçimleri'nde "trafoya kedi girmemesi için" sandık güvenliğine odaklanan sivil insiyatifler sayıları 130 bini bulan gönüllülerle oylarımıza sahip çıkacak. Geçtiğimiz 30 Mart seçimlerinde 40 bin olan gönüllü sayısı bu seçim 3 katına çıktı.

7Haziran'daki Genel Seçimler'de şaibeli davranışları önlemek için kurulan sivil insiyatifler, sandık başında nöbet tutup olası sıkıntıların önüne geçecek ve şeffaflığı sağlayacak. Türkiye'nin Oyları platformu ve Oy ve Ötesi 45 ilde 110 bin kadar seçim sandığında sayıları 120 bine yaklaşan gönüllüsüyle müşahitlik yapacak. Ayrıca Gurbetin Oyları oluşumu da Avrupa'dan gelecek gurbetçi oylarını takip edecek. Tüm bu oluşumlar gönüllülerin katılımını bekliyor.

İlk kez geçen sene 30 Mart'taki Yerel Seçimler'de, ardından da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde sandık başı yaptıkları gönüllü müşahitlik çalışmalarıyla dikkat çeken Oy ve Ötesi Derneği 7 Haziran Genel Seçimleri'nde de sandık başında olacak ve olası şaibeli durumlara 120 bini bulan gönüllü müşahidiyle sandık nöbeti tutacak. Ayrıca Türkiye'nin Oyları Platformu 7 bin gönüllüsü ve Gurbetin oyları platformu 10 ülkede 1000 kadar gönüllüsüyle çalışmalar yürütecek.

3 MİLYON GURBETÇİNİN OYUNA SAHİP ÇIKIYORLAR

Gurbetin Oyları oluşumu ise 1000 kadar gönüllüsüyle 10 ülkede çalışıyor. Türkiye'nin Oyları Platformu YouTube üzerinden online olarak gurbetçi sandık bekçilerine eğitim veriyor. Gurbetin Oyları Fransa, Belçika, Almanya, ABD, İngiltere, İsviçre, Kanada, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu 3 milyon seçmenin oyuna sahip çıkacak.

Haberin Devamı

7 BİN GÖNÜLLÜ TÜRKİYE'NİN OYLARI'NI DENETLİYOR

Oyunu kullanmak kadar ona sahip çıkmanın da vatandaşlık görevi olduğunu bilerek kurulan bir platform olan Türkiye'nin Oyları sandıkları her türlü müdahaleden korumayı amaçlayan gönüllü bir oluşum. Platform 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 ilde ve 11 ülkede örgütlendi, 7 Haziran hedefleri ise 81 ilin tamamına yayılmak. Sivil insiyatif olarak vatandaşlarca farklı şehirlerde bir araya gelerek ortaya çıkan Türkiye'nin Oyları farklı illerdeki örgütlenmelerini (Ankara'nın Oyları, İzmir'in Oyları, Balıkesir'in Oyları, Diyarbakır'ın Oyları) gibi il bazına indirgeyerek çalışmalarını sürdürüyor. Bugün 7 bin gönüllü müşahitleri var. Vatandaşlar yaşadıkları şehirlerde sosyal medya üzerinden örgütleniyor ve sandık başında müşahitlik yapıyor, tutanakları takip ediyor. Çatı niteliğindeki "Türkiye'nin Oyları Platformu" ise bu hareketin koordinasyonunu sağlıyor. Türkiye'nin Oyları, İstanbul'da örgütlü değil. Gönüllüler İstanbul'da Oy ve Ötesi'ne destek veriyor. Platformun en güçlü oldukları il Ankara. Başkent'teki 10 bin 800 sandıkta görev yapacak 4 bin gönüllüleri var. Ayrıca 7 Haziran günü 50 avukat sandıkları dolaşacak ve hukuki destek verecek.

Haberin Devamı

Türkiye genelindeki hedefleri 15 bin gönüllüye ulaşmak. Sandıklarda görev yapacak müşahitlerin eğitimini YouTube üzerinden veriyorlar.

OY VE ÖTESİ 40 BİN KİŞİYDİ, BUGÜN 3 KATINA ÇIKTILAR

Geçtiğimiz sene 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde 40 bin’in üzerindeki gönüllü ağı bulunan Oy ve Ötesi, Yalova’da tekrarlanan seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden gelen tecrübelerini 7 Haziran'da Türkiye’nin 45 ili ve 162 ilçesinde 120 bin gönüllüsüyle devam ettirecek. Oy ve Ötesi seçimlerin Türkiye genelinde şeffaf ve demokratik bir biçimde gerçekleştiğini gözlemleyecek.

Haberin Devamı

Peki Oy ve Ötesi 7 Haziran seçimlerinde çalışacakları il ve ilçeleri neye göre belirledi? Öncelikle en yüksek nüfusa sahip ilk 100 ilçeyi hedefleyen dernek. Daha sonra en çok oy alan ilk iki parti arasındaki oyun birbirine yakın olduğu ilçeleri eklemiş ve en son lojistik açıdan ulaşılabilecekleri ilçeleri (bölgelerin yakınlığı, demografik benzerlik, şehir merkezine uzaklık, kolay insan kaynağı bulabilirliği vs.) öncelikli olarak öne çıkarmış. Bu Türkiye’de oyların yüzde 62’sine dokunacak şekilde toplam 45 il ve 162 ilçede oylara sahip çıkmak için çalışmalarara balşlamışlar. Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Çelebi "Yaptığımız iki önemli şey var. Biri sandık başında müşahit olma, diğeri ise 'arka tarafta' tutulan tutanakların teyit edilmesi. Bunun için özel yazılım geliştirdik, bütün sandıklardaki sonuçları birleştirerek bunları YSK'nın yayınladığı sonuçlarla karşılaştıracağız. Oylar açıklanmaya başladığı andan itibaren başında olduğumuz sandık sonuçlarını da dakikası dakikasına internet sitemizde açıklayacağız."

Haberin Devamı

25: Oy ve Ötesi ve Türkiye’nin Oyları Platformu Türkiye genelinde 25 bin müşahit ve hukuki süreci yönetecetk avukatlara ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar.