Gazete Vatan Logo

Seçimlerde oto pazarı 850 bine çıkar!

Seçimde pozitif rüzgar eser, oto pazarı 850 bine çıkar

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, seçim nedeniyle 2011’in ilk yarısının çok hareketli geçeceğini belirterek, “Çok enteresan bir yıl olacak” dedi. Kia Genel Müdürü Bora Koçak, satışların 850 bine yükseleceğini öngörürken Opel Genel Müdürü Özcan Keklik, “Seçim nedeniyle pozitif rüzgar eser, otomotiv pazarı büyür” açıklaması yaptı.

Bu yıl rekor satışlara koşan otomotiv şirketleri, şimdiden 2011 yılına kilitlendi. Markalar, bu yıl 700 binler seviyesinde gerçekleşmesi beklenen otomotiv pazarının 2011’de büyüyeceği konusunda birleşti.

Koç Holding’in Otomotiv Grubu’nun Başkanı Cenk Çimen, 2011’in minimum bu yıl seviyesinde gerçekleşeceğini, bütçelerini buna göre yaptıklarını söyledi. 2011’de yapılacak genel seçimi hatırlatan Çimen, “Haziran ayındaki seçim nedeniyle yılın ilk yarısı çok hareketli geçecektir. İkinci yarı ise soru işareti. Çok enteresan bir yıl olacak. Otomotiv pazarının ne çıkacağını tahmin etmek çok zor. 20 yıldır bu işin içindeyiz, tahminlerde bulunuyoruz ancak hiçbiri tutmuyor” dedi.

Cenk Çimen, Koç Holding’in otomotiv cirosunun bu yıl 12 milyar dolar olacağını sözlerine ekledi.

Kia’nın Türkiye distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak da bu yıl sürpriz performans gösteren otomobil satışları nedeniyle tedarik sorunu yaşadıklarını söyledi. Koçak, “Aynı sıkıntıyı birçok marka yaşadı. Eğer markalar istenilen otomobilleri Avrupa’daki fabrikalardan alabilselerdi satışlar 700 bin yerine 850 bin adede ulaşırdı” dedi.

Koçak, önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerini şöyle aktardı:

“Önümüzdeki yıl pazarın 800-850 bin adede çıkacağını öngörüyoruz. Bu yıl zayıf geçen ilk yarı, 2011’de seçim nedeniyle hareketlenecek. Markalar da araç stokunu ona göre ayarlayacak, sıkıntı çekmeyecek.”

Siyaset artık etkilemiyor

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ise 2011’in ilginç bir yıl olacağını belirterek, “Seçim öncesi ve sonrası olacak. Ekonomi artık politik olaylardan etkilenmiyor. Bunun son örneğini referandumda gördük. Önümüzdeki yılın ilk yarısında pozitif rüzgar esecek, ikinci yarı satışlar normal seyrine döner. Türkiye için 700 bin adetler iyi bir seviye” diye konuştu.

Avrupa birincisi oldu, Camaro’nun satış iznini Chevrolet’den kaptı

Chevrolet, Amerikan efsaneleri Camaro ve Corvette’i Türkiye pazarına getirmeye hazırlanıyor. Şirket, ilk etapta Camaro’yu 2011’de satışa sunacak. Daha sonra Corvette yollara çıkacak. Chevrolet Avrupa Satış Başkanı Cesare Prate, Türkiye’nin Avrupa’nın parlayan yıldızı olduğunu belirterek, Camaro ve Corvette modellerinin Türkiye pazarındaki şatışına bu nedenle ikna olduklarını açıkladı.

Prate, iki markanın Chevrolet’nin marka imajına güç katacağını kaydetti. Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın da Avrupa organizasyonunda en çok büyüyen ülke olduklarını belirterek, “Avrupa’da pazar payı olarak yüzde 3.5 ile birinciyiz. Camaro satışı için yönetim, Avrupa’da lider olmamız nedeniyle ikna oldu. Camaro 15’e yakın bayimizde özel hazırlanacak köşelerde satılacak. Grey markette 110 bin dolara satılan Camaro’yu 100 bin dolara getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Mermerler, Dubai şeyhi için Türkiye’de Chery limuzin üretti

Mermerler Otomotiv, Chery limuzin ürettirip, Dubai ihalesine katılacak. Hikaye şöyle gelişti: 100 adet limüzin için ihale açan Dubaili bir şirket, Çinli Chery’den teklif istedi. Chery, Tiggo’ya uyarlanacak limuzini üretemeyeceğini bildirince, markanın distribütörü Mermerler devreye girdi. Mermerler, Türkiye’de bir şirketle anlaşarak, Tiggo limuzini ürettirdi.

Ford 6 yeni modeli pazara sunacak

Ford Otosan, Autoshow’da yeni C-MAX, yeni Grand C-MAX, yeni Mondeo, yeni S-MAX, yeni Galaxy ve yeni Focus’u, Türkiye’de ilk kez tüketicilerin beğenisine sundu. Şirket, Ford mühendislerinin geliştirdiği daha ekonomik sürüş sağlayan 17 yeni teknoloji ve 8 yeni motor seçeneğini de ziyaretçilerle buluşturdu. Ford Otosan’ın satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, yeni modellerle iddialı olduklarını belirterek, “Bu yıl toplam pazarda yine lider olacağız. Özellikle binek otomobilde yaptığımız yeni model atağıyla pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Peugeot: Satışlar 10 yılda 1.5 milyon adede ulaşır

Peugeot Güney Avrupa Bölge Direktörü Rafael Prieto, Türkiye’deki otomobil satışlarının 10 yılda 1.5 milyona yükseleceğini kaydetti. Peugeot’nun İtalya, İspanya, Portekiz ve Türkiye pazarlarından sorumlu Bölge Direktörü Prieto, Güney Avrupa bölgesindeki en büyük büyüme potansiyelinin Türkiye’de olduğunu belirterek, 700 bin adedin üzerine çıkan satışların katlanacağını söyledi.

Peugeot’nun Türkiye’de yüzde 6 olan pazar payının kısa zamanda yüzde 8 ve yukarısına çıkacağını kaydeden Prieto, “Türkiye Avrupa’daki krizden en çabuk çıkan ülke. Avrupa’daki satışlar henüz düzelmedi. Ne zaman güzel bir haber duymak istersem Türkiye’deki müdürümü arıyorum. Tüm yardımcılarıma Türkiye’nin başarısını anlatıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı