Gazete Vatan Logo

Seçimler öncesi büyük hile!

İlki 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimler olmak üzere aynı yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 2015 genel seçimleri yaklaşırken, çok sayıda vatandaşın kendisinin bilgisi, izni ve istemi olmadığı halde, değişik siyasi partilere üye kaydının yapıldığını ve mağdur olduklarını belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğu ortaya çıktı.

Hatta bu vatandaşlardan bazılarının bir siyasi partide yönetici olarak görevli bulunmasına karşın, bilgisi dışında başka bir siyasi partiye üye kaydının yapıldığını tespit eden Başsavcılık, harekete geçti.

Başsavcılık tarafından YSK(Yüksek Seçim Kurulu)'na, siyasi partilere üye olma, üyeliğe giriş çıkış tarihleri ve üye hakkında diğer bilgileri ihtiva eden üye kayıt defterlerinin partilerin ilçe teskilatlarınca tutulması ve bu defterlerin teşkilatın bulunduğu ilgili seçim kurulu başkanı tarafından mühürlenip tasdik edilmesi ve en az altı ayda bir defa siyasi parti üye kayıt defterlerinin denetiminin yapılması konusunda yazı yazıldı. YSK Başkanlığı ise bu yazıyı tüm seçim kurulu başkanlıklarına bir genelge ile gönderdi.

Kişilerin istemleri ve bilgisi dışında, herhangi bir siyasi partiye üye kaydedilmesinin 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 114/2. maddesi uyarınca suç oluşturduğu ve üye kaydını yapan siyasi parti yetkililerinin yasal olarak sorumlu olacağı ve siyasi parti üye kayıt defterlerinin, ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca denetiminin yapılması konusunda siyasi parti genel başkanlıklarına bildirimde bulunuldu.

MECLİS BAŞSAVCILIK'TAN BİLGİ İSTEDİ

Siyasi partilerin taşra teşkilatlarına yönelik "yeni üye kazanın" baskısının, yasa dışı kayıtta etkili olduğu iddia ediliyor. Van Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi Kalemi'nde bulunan Kemal Dikmen ve Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Ve

Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde çalışan Ahmet Şahin, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, izni olmaksızın bir siyasi partiye üye olarak kaydedilmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine harekete geçen komisyon, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan olayla ilgili bilgi istedi. Başsavcılık tarafından Meclis'e gönderilen bilgi yazısında, bu konuda yaşanan şikayetlerde son dönemde adeta patlama yaşandığı ve YSK'yla birlikte mağduriyetlerin önüne geçmek için önlemler alındığı bildirildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısında şöyle denildi:

"İNTERNET SAYFASI YENİLENDİ"

"Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na göre, on sekiz yaşını doldurmuş, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan her vatandaş, usulüne göre siyasi partilere girme ve ayrılma hakkına sahiptir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca her siyasi parti için bir sicil dosyası tutulmaktadır(2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun madde 10), kişilerin siyasi partiye üyelik kayıtları, ilgili partinin ilçe başkanlıkları tarafından yapılmaktadır. Ve üye kayıt defterinin ilçe başkanlıklarınca tutulmaktadır.(2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu madde 42/1 ve 60/2). Siyasi parti genel baskanlıkları, partilerine kayıtlı üyeleri altı ayda bir Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu'na bildirilmektedir. Bu bildirim fiziki ortamda olmayıp, UYAP'a bağlı olarak siyasi partiler programı SIPARWEB üzerinden elektronik ortamda kayıtlara aktarılmaktadır. Vatandaslar herhangi bir siyasi partiye üye olup olmadıklarını, güncel bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulasabilmelerinin sağlanması açısından, Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı'nın "www.yargitaycb.gov.tr" adresindeki internet sayfası yenilenerek, isteyen her vatandaşın bu internet sitesine girerek bir siyasi partiye üye olup olmadığı veya hangi partiye üye olduğunu ögrenebilmesinni yolu açılmıştır.

"ÇOK SAYIDA VATANDAŞ BAŞSAVCILIĞA BAŞVURDU"

İnternet üzerinden siyasi parti üyelik kayıt sorgulamasının yapılabilmesi yolunun açılması üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı'na başvuran birçok vatandaş, kendisinin bilgisi, izni ve istemi olmadığı halde, değişik siyasi partilere üye kaydının yapıldıgını belirterek mağdur olduklarını beyan etmiştir. Hatta bu vatandaşlardan bazılarının bir siyasi partide yönetici olarak görevli bulunmasına karşın, bilgisi dısında baska bir siyasi partiye üye kaydının yapılmış olduğu gözlendi.

BAŞSAVCILIK UYARDI YSK GENELGE YAYIMLADI

Konuya iliskin olarak; kişilerin herhangi bir siyasi partiye üye olup olmadıklarını öğrenmeleri, güncel bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak bakımından, internet üzerinden siyasi parti üyelik kayıt sorgulamasının yapılabilmesi yolu açıldı. Siyasi partilere üye olma, üyeliğe giriş çıkıs tarihleri ve üye hakkında diğer bilgileri ihtiva eden üye kayıt defterleri, partilerin ilçe teşkilatlarınca tutulması ve bu defterlerin teşkilatın bulundugu ilgili seçim kurulu başkanı tarafından mühürlenip tasdik edilmesi ve en az altı ayda bir defa siyasi parti üye kayıt defterlerinin denetiminin yapılması konusunda, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na yazı yazıldı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı bu yazıyı tüm seçim kurulu başkanlıklarına 25.04.2013 gün ve 2013/1 sayılı genelge ile gönderdi.

"SİYASİ PARTİ YETKİLİLERİNE İSTEM DIŞI KAYIDIN SUÇ OLDUĞU BİLDİRİLDİ"

Kişilerin istemleri ve bilgisi dısında, herhangi bir siyasi partiye üye kaydedilmesi, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 114/2. maddesi uyarınca suç oluşturmaktadır. Üye kaydını yapan siyasi parti yetkililerinin yasal olarak sorumlu olacağı ve siyasi parti üye kayıt defterlerinin, ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca denetiminin yapılması konusunda siyasi parti genel başkanlıklarına bildirimde bulunuldu. Herhangi bir siyasi partiye istekleri dışında üye kaydedilen vatandaşların istifa başvurularıyla ilgili olarak mağduriyetlerine neden olunmaması için siyasi parti genel merkezi kanalıya, noter aracılığı veya şahsen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosuna başvurarak istifa dilekçesi verilmesi hallerine ek olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bizzat başvurarak, dilekçeleri Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı'na iletildiginde istifa isteğinin işleme konulacağı internet sayfamızda vatandaşlara duyuruldu."

Haberin Devamı