Gazete Vatan Logo

Seçimin kazananı iki parti!

Sandıkların yüzde 98'ine göre, yüzde 41.1 ile 259 milletvekilliği kazanan AK Parti tek başına hükümeti kurabilecek milletvekili sayısına ulaşamıyor. HDP yüzde 12.4 ile Meclis'e girmeyi başarırken; CHP yüzde 25.2, MHP ise yüzde 16.6 oya ulaşmış durumda.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, "Demokratik yollarla Türkiye'de bir baskıcı dönemi sona erdirdik" dedi.

AK Parti milletvekili sayısı 326'dan 259'a düştü. HDP'nin milletvekili sayısı 78 görünüyor. CHP 135 milletvekili sayısından 131'e gerilemiş görünüyor. MHP ise şu tabloda 82 milletvekili elde ediyor. MHP milletvekili sayısını 32 artırmış durumda.

Şu anki sonuçlara göre, AK Parti her partiyle ikili koalisyon kurabiliyor. Bunun dışında tek ihtimal diğer 3 partinin koalisyonu.

Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 174 bin 236 sandıkta oylarını kullandı. Seçimde, 1 milyon 219 bin 652 kişi görev yaptı.

Sandıkların yüzde 50'sinden fazlası açılırken sonuçlar YSK'nın yasak kararının kalktığını açıklamasının ardından yayınlanabilecek. Seçime ilişkin yayın yasağı, seçim yasaları gereği saat 21.00'e kadar devam ediyor. AA'nın haberine göre YSK'nın bu yasağın kaldırılacağı saatin öne alınmasına yönelik henüz bir karar almadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki seçmenler için 8 Mayıs'ta başlayan gümrük kapılarında oy verme işlemi de bitti. Yurt dışında kullanılan oyların sayımı ise ATO Congresium'da yapılıyor. Görevliler ve basın mensupları, kongre merkezine güvenlik kontrolünden geçirilerek alındı. Basın mensupları bir süre görüntü aldıktan sonra bina dışına çıkarıldı.

Yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 979 seçmen için 54 ülke ve 112 temsilcilikte oluşturulan sandıklarda kullanılan yaklaşık 931 bin 465 oy, bin 222 sandıkta toplandı. Ülke ülke istiflenen sandıklara bakıldığında, en fazla sandığın Almanya'nın Münih ve Hannover şehirlerinden geldiği görüldü. Her sandık için 5 kişinin sayım yapacağı kongre merkezinde, 7 bine yakın görevli var.

ATO'daki sayım sırasında, tutanağa göre 200 oy olması gereken bir sandıktan 276 zarf çıktı. Sandık başkanının, "tutanak ile sandıktan çıkan oy sayısının farklı olduğu, fazla çıkan 76 oyun yakılması gerektiği" yönündeki talebi üzerine salonda gerginlik yaşandı. Anadolu Ajansı'na göre gerginlik sırasında tartışma konusu olan oylar, çöp kovasında ateşe verildi. Salona çevik kuvvet ekiplerinin gelmesinin ardından kısa süren gerginlik sona erdi.

Haberin Devamı

Genel merkezler hazırlanıyor

Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı konuşma için balkon hazırlandı.

Partilerin genel merkezlerinde sonuçları takip etmek için hazırlıklar sürüyor. AK Parti'nin 3. katı Seçim Koordinasyon Merkezi çalışmalarına ayrıldı. Sonuç Alım Sistemi (SAS) ile sandık sonuçları izlenecek.

AK Parti'de gazeteciler için içeride ve dışarıda iki ayrı yer hazırlandı. Genel Merkez'e çıkan yollar trafiğe kapatıldı. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, memleketi Konya'dan Ankara'ya uçak ile geçecek. Konya'dan bir grup partili eşliğinde ayrılan Davutoğlu, "Milletin kararı en doğru karardır" dedi.Davutoğlu'nun Genel Merkez'de yapacağı konuşma için balkon da hazırlandı.

Haberin Devamı

CHP seçim izleme biriminde 150 gönüllü çalışıyor. 100 kişi de görev değişimi için yedekte bekliyor.

MHP Genel Merkezi'nde koordinasyon merkezi faaliyette. Giriş katta ise dev ekran hazır.

Elektrik kesintisi olursa diye HDP seçim gecesi için Genel Merkez binası önüne jeneratör getirtti.

Diyarbakır'da ise oylar İl Seçim Kurulu'na getiriliyor.

CHP Genel Merkezi'ndeki hazırlıklar sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Türkiye'de kayıtlı seçmen sayısı 53 milyon 765 bin 231. Bu seçimlerde 18 yaşını doldurduğu için ilk defa oy kullanma hakkına sahip olan seçmen sayısı ise 1 milyon 47 bin 192. Seçimlerde kullanılmak üzere yedeklerle birlikte 73 milyon 988 bin oy pusulası hazırlanmıştı.

Oy pusulasında 20 siyasi parti yer aldı. Bağımsız milletvekili adayı sayısı ise 165.

TBMM artık 25'inci dönem milletvekillerini bekliyor. Yeni milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra Meclis'e kaydını yaptırabilecek.