Gazete Vatan Logo

Seçime 19 parti girebilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart’ta gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimlerine girecek siyasi partileri belirledi. Seçime, 19 siyasi parti katılacak. Seçime katılacak partiler şunlar: “AKP, Anavatan, BTP (Bağımsız Türkiye Partisi), BBP, CHP, DP, DSP, DTP, EP (Emek Partisi), Genç Parti, HAK-PAR, İP, LDP (Liberal Demokrat Parti), MP (Millet Partisi), MHP, ÖDP, Saadet, SHP, TKP (Türkiye Komünist Partisi).” Seçime katılabilecek partiler arasında hakkında kapatma davası süren DTP’nin yedek partisi olarak kurulan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) yer almıyor. BDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Sayılı, “YSK’nın bizi hangi gerekçeyle seçime almadığını bilmiyoruz. Gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra itiraz edeceğiz” dedi.

DTP’nin önündeki 3 yol

Seçim takvimine göre partiler, adaylarını 17 Şubat akşamına kadar YSK’ya bildirecekler. BDP’nin yapacağı itirazın reddedilmesi ve Anayasa Mahkemesi yerel seçimden önce DTP’nin kapatılmasına karar vermesi halinde, DTP’nin önünde üç yol bulunuyor:

İTTİFAK: DTP bir süre önce aralarında ÖDP, TKP ve EP’nin bulunduğu bazı partilerle seçimde ortak hareket edeceğini açıklamıştı. Parti hakkında kapatma kararı verilirse adaylarını bu partilerden gösterebilecek.

BAĞIMSIZ ADAY: DTP için bir diğer seçenek de bağımsız adaylarla seçimlere girmek.

YEDEK ADAYLAR: DTP, kapatma davası nedeniyle adaylarını gerekirse son gün olan 24 Şubat’ta YSK’ya bildirecek. Parti yönetimi, önce kamuoyuna asıl adaylarını açıklayacak ancak siyasi yasak ihtimaline karşılık yedek adayları da hazırda tutmayı planlıyor. Seçimlerden sonra bu kişilere siyasi yasak gelmesi halinde DTP, belediye meclis üyeleri arasında yeni belediye başkanlarını seçebilecek.

Haberin Devamı