Gazete Vatan Logo

Seçimden sonra ilk kez...

Anamuhalefette yerel seçim sonuçlarına ilişkin ilk kapsamlı analiz, sosyolog kökenli CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata'dan geldi. Düzgün Karadaş'ın haberine göre, Ayata, şu bilgileri verdi:

GENÇ: AK Parti'nin gençlikten aldığı seçmen desteği sürekli azalıyor. Muhalefet partilerinin üçü de gençler arasında oylarını artırırken, yani gençleşirken; AKP yaşlanıyor. Gençler, AKP'den şikâyetçi. İşsizlik, yasaklar, özgürlükler gibi çok konuda çok temel itirazları ve hoşnutsuzlukları var.

SINIF: CHP, sosyo-ekonomik olarak daha gelişmiş, daha kentleşmiş kesimlerden yüksek oy alıyor. Bunlar Türkiye'nin vasıflı işgücünü temsil ediyorlar. Geleceğe dönük bir projeksiyon yapılırsa, CHP oylarının bu gelişmelere bağlı olarak artacağını iddia edebiliriz.

EĞİTİM: Eğitim seviyesi yükseldikçe CHP'nin oyları artıyor. Bu bir sosyolojik saptama. Diğer vatandaşlarımızın oyu önemsizdir demek değil. Herkesin oyu aynı değerde.
Bugün Türkiye'de yüksek okul mezunlarının oyları toplam seçmenlerin yüzde 14'ünü buluyor ve bu oran üniversiteleşme arttıkça hızla yükseliyor. Bu kesimde biz AK Parti'nin 1.5 katı oy alıyoruz. Lise mezunları arasında AKP bizden biraz önde.

EV KADINI: Ev kadınları arasında istediğimiz seviyede oy alamıyoruz. Ev kadınları arasında oy nasıl alırız, onlara nasıl yakınlaşabiliriz, sorusunun yanıtını arıyoruz. Genel Başkanımız bu konuda yeni bir hareket, yeni bir örgütlenme ve yeni bir seferberlik başlatma kararlılığında. Ev kadınlarının AKP'ye verdiği desteğin önemli bir nedeni sosyal yardımlar.

İÇ-DOĞU: Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde CHP düşündüğü oyu alamıyor. 'Burada oylarımızı arttırmak için ne yapabiliriz' diye çalışıyoruz. Karadeniz Bölgesi'ne CHP'nin kaybettiği yerler. İç ve Orta Anadolu konusunda ne yapacağız, bunları çalışıyoruz.

YOLSUZLUK: Yolsuzluklar konusundaki algının iktidar partisinde oy kaybına yol açmadığı görüşü doğru değil. CHP 400 bin oy artırırken, AKP 2 milyon oy kaybetti bu seçimde, bir öncekine oranla. Seçmen bu konuda daha fazla bilgi sahibi oldukça AKP'nin oy kaybı daha fazla olacak. Kaldı ki iki üç defa oy verdiğiniz bir partiden bir ay içerisinde vazgeçemeyebilirsiniz. Bu açık uçlu ve zaman alıcı bir süreçtir.



Haberin Devamı