Gazete Vatan Logo

Seçim sonrasında Kürt sorunu yasası çıkacak

Hükümet, Kürt sorununun çözüm sürecinde seçimin hemen ardından önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Sürecin yasal hale gelmesi için “Toplumsal Barış Çerçeve Yasası” çıkarılacak, hasta mahkûmlar ve bir çok KCK tutuklusu serbest kalacak. Adımlar Nisan’da atılacak.

Kürt sorununun çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan çözüm sürecinde, adım atmamakla eleştirilen Hükümet, 30 Mart Yerel seçimlerinin ardından harekete geçecek. Atılacak adımların en önemlisi, Öcalan’ın son mektubunda “Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur” sözleriyle dile getirdiği, sürecin yasal çerçevesinin çizilmesi.

Çözüm sürecinin dört basamağından birinci adımı tamamlanmıştı. İkinci aşamada kalınmıştı. Beklenti, ikinci aşamanın da tamamlanarak, bir an önce üçüncü aşamaya geçilmesi. Çözüm sürecinde gözler şimdi seçim sonrasında...

Al Jazeera'den Burhan Ekinci, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Sırrı Süreyya Önder'le yaptığı söyleşiden edindiği izlenimleri şöyle aktardı:

'TOPLUMSAL BARIŞ ÇERÇEVE YASASI' ÇIKACAK

Hükümet, seçimin hemen ardından yasal çerçeve için harekete geçecek. Bununla ilgili Meclis’ten yasa çıkarılacak. Yasa isminin “Toplumsal Barış Çerçeve Yasası” olması bekleniyor. Böylece süreç ve aktörleri yasayla teminat altına alınacak. Yine Kürt tarafının Hükümet’i adım atmamakla suçladığı konulardan, hasta siyasi mahkumlar için de yönetmenliklerde yapılacak düzenlemelerle çözüm bulunacak. İlk etapta ağır hasta mahkumlar bırakılacak. Tutuklu KCK’lıların serbest bırakılmaları için de adımlar atılacak. Bunun ilk adımı 27 Mart’ta atıldı. İstanbul KCK anadavasında 37, basın davasından ise 8 kişi tahliye edildi. Son günlerde yaşanan tahliyelere, seçim sonrası daha fazla tahliyeler eklenecek. Süreç öngörüldüğü gibi devam etmesi durumunda, Nisan ayı Kürt sorununun çözümü konusunda Hükümet’in önemli adımlar atacağı ve olumlu gelişmelerin yaşanacağı ay olacak.

İkinci aşamanın tamamlamasıyla üçüncü aşamaya geçilmiş olacak. Bu aşamada bir pürüz yaşanmaması durumunda, ikinci aşamanın tamamlanmasıyla çözüm sürecinin en önemli konularından olan silahların bırakılma konusunun konuşulmaya başlanacağı belirtiliyor.






Haberin Devamı