Gazete Vatan Logo

Seçim sistemi de mi değişiyor? Dar mı, daraltılmış bölge mi?

Baharda referandum olur, başkanlık seçimine geçilirse Türkiye'de seçim sisteminin de değişmesi gerecek

Seçim sistemi de mi değişiyor? Dar mı, daraltılmış bölge mi?

Başkanlık sistemi tartışmaları sürerken, seçim sistemi tartışması da gündeme geldi. Baharda referandum olur, başkanlık seçimine geçilirse Türkiye'de seçim sisteminin de değişmesi gerecek. Seçim Kanunu'yla dar bölge, daraltılmış bölge seçimleri de gündeme gelecek.

Dar bölge ve daraltılmış bölge tartışmaları 3 yıl önce gündeme gelmişti. AK Parti'nin yaptığı çalışmada hem dar bölge, hem de daraltılmış bölgenin avantajları ve dezavatantajları anlatılmıştı.

DAR BÖLGE SİSTEMİ

Dar bölge sistemine göre, seçim barajı öngörülmüyor. Her vekil için bir bölgenin olması planlanırken, Türkiye 550 bölgeye ayrılacak. Örneğin, şu anda 3 bölgesi olan 85 milletvekilli İstanbul, 85 seçim bölgesinden oluşacak. Her seçmen sadece kendi seçim bölgesinde oy kullanabilecek o bölgede en çok oyu alan partinin adayı kazanacak, diğer partilerin adayları kaç oy alırsa alsın seçilemeyecek. AK Parti kurmaylarına göre dar bölge avantajlı.

HABERTÜRK'e bilgi veren kaynaklar, "Seçmen milletvekillerini birebir tanıyor; oy milletvekiline göre veriliyor. Vekiller daha aktif oluyor. Bağımsız isimlerin şansı da artıyor" görüşünde.

Haberin Devamı

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ

Daraltılmış bölge sistemine göre ise, seçim barajı yüzde 5 olarak öngörülüyor. 90 seçim bölgesi olması planlanırken, daraltılmış bölgede 5 vekil seçilecek.

AK Parti'de Seçim Kanunu'ndaki değişiklikle ilgili de çalışma yapılıyor. Daha önce Adalet Bakanlığı'nın kurduğu komisyonun yaptığı çalışma da masada. (Habertürk)