Gazete Vatan Logo

Seçim sandığı için 20 bin kişi topladı

Birkaç arkadaşın “oyuna sahip çık” mottosuyla kurduğu internet sitesine katılım kısa sürede 20 bin kişilik gönüllüler ordusuna ulaştı.

Seçim sandığı için 20 bin kişi topladı

Platformun kurucusu Sercan Çelebi, “İnsanlar Oy ve Ötesi’ni çıkış olarak görüyor” diyor.

İlk kurulduklarında sekiz kişiydiler. Siyasi bir partiye dahil olmadan demokrasiye katkıda bulunmak istediler.

Oy ve Ötesi bugün yirmi bine yakın gönüllüye ulaşmış durumda. 30 Mart’ta yirmi bin gönüllü sandık görevlisi olarak sandıkları gözlemleyecek, seçimlerin usule uygun yapılıp yapılmadığını denetleyecek. Gerisini Oy ve Ötesi’nin kurucusu Sercan Çelebi anlatsın...

Oy ve Ötesi’ni kurmak nereden aklınıza geldi?

Gezi sonrası süreçte sohbetlerin içeriği ‘Ne yapabiliriz?’e dönüştü. Ortada kocaman bir enerji var. Bu enerji aynı süratle üretime dönüşmezse hüsrana dönüşebilir, dedik. Altı ay sonra yerel seçim vardı. Epey kafa patlattıktan sonra, Aralık ortasında site kuruldu. Üç hedef belirledik: 30 Mart’ta insanları sandığa gönderelim, bilinçli gönderelim ve sandıklara sahip çıkalım, her sandıkta bağımsız gözlemcimiz olsun, dedik.

Sandık

Kaç sandık var İstanbul’da?

33 bin sandık var.

Her sandığa bir kişi mi hedef?

Evet 33 bin kişi. Şimdi yirmi bine yaklaşıyor gönüllü sayısı. Ortaya çıktığımızda 8 kişiydik. Ocak başında 150 kişi olmuştuk.

Kaç okul, kaç ilçe var peki?

39 ilçede, 1600 okul var. Şu anda tüm ilçelerde örgütlüyüz.

Geçen seçimde oy kullanmamış kaç seçmen var?

2009’da 8.8 milyon seçmenin yüzde yirmisi oy kullanmadı ya da oyları geçersiz sayıldı.

Parti gözetmeksizin denetim yapılacak

Hangi oylar geçersiz sayılıyor?


Seçim efsanelerinde ‘sandıklar yakıldı, oylar döküldü’ gibi bir söylenti var, ama olay o değil aslında. İki nokta var. Birincisi: Sandık kurulu kimden oluşuyorsa inisiyatif hakkı ona ait. Mesela sen oy vermek istediğin partinin logosunun tam ortasına basmadın. İki partinin tam ortasında olmadığı sürece bunu geçerli saymak zorundasınız. Veya oy pusulası ucundan yırtık, ama hala belli kişinin kime oy verdiği, o pusula geçerlidir diyor YSK.



Sandık görevlileri seçimde insiyatif kullanabilecek mi?

Sandık müşahidliği YSK tarafından tanımlanmış bir pozisyon. Herkesin müşahid olma hakkı var ve bu müşahidin resmi itiraz yapma hakkı var. Biz müşahidlerimizden şunu bekliyoruz: Parti gözetmeksizin orada gerekli gözetimi yapmaları. Mesela sen oraya Eylem olarak gittin, sistematik olarak pusulalarda inisiyatif doğru kullanılmıyor, azıcık yırtıkla geçersiz sayılıyor, müşahid olarak hemen sandık kuruluna şikayette bulunuyorsun. Yüzde seksen düzeltirsin. Düzelmediğinde tutanak tutma hakkın var.

Sonuçların fotoğrafını çekeceğiz

Müşahidler ne yapacak?


Sandıklar açıldığında oylar not edilirken müşahitler süreci gözlemler. X partisiyse Y yazılıyorsa müşahidler sisteme müdahil olacak. Kullanılan oy sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısının mutlaka eşleştirilmesi gerekiyor.

Yine de hile yapma olasılığı yok mu? Oy ve ötesi her aşamayı denetleyebiliyor mu?

Biz sadece sandık sürecini denetleyebiliyoruz, seçim tutanaklarının sisteme girmesi meselesi ayrı bir süreç. Ancak her sandığın sandık tutanağı bazında gönüllülerimiz oy girişi yapacaklar. Sandık sonucunun kopyasını alacak veya fotoğrafını çekecek. Bunlar bize sandık sandık akıyor olacak. Bunlar sisteme girmeden önce biz bunların takibini yapacağız.

Her sandığın sonucunu takip edebilecek misiniz?

YSK bu seçimlerde siyasi partilere sonuçları sandık sandık açıklayacağını söyledi. Bizim sayımızla YSK sonucu arasında bir fark varsa, biz hakkı yenen partiye koşa koşa ‘Bakın biz bunu böyle saydık, gidin ilçe seçim kuruluna itiraz edin’ diyeceğiz.

Tepkiler nasıl?

Oy ve Ötesi’ni çıkış olarak görüyorlar.

Siz de sandığa sahip çıkmak istiyorsanız, başvurmak için yarın son gün. www.oyveotesi.org’a
bir dakikada kaydınızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı