Gazete Vatan Logo

Seçim piyasaları nasıl etkiledi?

Yerel seçim sonrasında piyasada dolar ilk işlemlerde 1.69 lira seviyesinin üzerinde güne başlarken İMKB yeni güne yüzde 2,45'lik düşüşle 25.067 puandan başladı.

Bankacılar global piyasalardaki sert düşüşleri ve ABD'li otomotiv firmalarındaki gelişmelere dikkat çeken bankacılar bundan sonra IMF ile ilgili gelişmelerin daha hızlıca gündeme gelebileceğini belirttiler söylediler.

Bankalararası piyasadan bu ay 1.8250 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kıran ve Cuma günü spot kapanışında 1.6680 en iyi dolar alış kotasyonları bugün güne 1.6930 TL seviyesinden başladı.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Haftaya başlarken yerel seçim sonuçları ile ABD’den gelen otomobil üreticilerine ilişkin olumsuz haberler gündemin ilk sıralarını teşkil ediyor. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisi AKP'nin oy kaybına uğraması beklenmedik bir gelişme olsa da mevcut siyasi konjonktür üzerinde majör bir etkiye yol açmayacağı nedeniyle mali piyasalar üzerinde pek de belirleyici olmayacağı kanaatindeyiz. ABD'de yönetimin GM ve Chrysler'in sunduğu planları beklenmedik bir şekilde kabul etmemesi ve iflası dahi opsiyonlar arasında sunması küresel risk iştahında azalmaya yol açtı" dedi.

Seçim sonuçların kur ve faizde etkisiz kaldığını belirten Keresteci "Seçimlerin sona ermesiyle birlikte AKP’nin kayıplarının önemli bir kısmının ekonomik krize bağlanması IMF anlaşmasını kısa sürede gündeme getirebilir. Dolar/TL kuru ABD otomobil üreticileri kaynaklı haberler ve euro/dolar paritesindeki düşüş nedeniyle sabah saatlerinde 1.70 seviyesine yaklaştı. Cuma kapanış ile bu sabah açılış arasındaki farkın gün içerisinde kapanma ihtimali teknik olarak güçlü görünüyor."

Başka bir bankanın tahvil/bono masası müdürü ise, "Bence bu seçim sonuçları IMF ile bir anlaşma açısından bakıldığında olumlu bir gelişme. Daha yüksek bir oy oranı IMF ile anlaşma sürecinde sürüncemelere neden olabilirdi. Kur ve faiz seçim sonuçları nedeniyle bir miktar yukarı gidebilir ancak sonuçta para piyasaları yurtdışı piyasaları izlemeye devam edecek.

Nomura Ekonomisti Serhan Çevik de "Hükümet duruma istikrar kazandırmaya çalışacaktır ve bu da hükümeti en kısa sürede IMF ile anlaşma yapmaya zorlayacaktır" dedi.

Obama yönetiminin oluşturduğu otomotiv çalışma komisyonu General Motors ve Chrysler'ın sunduğu yeniden yapılanma planlarını uygun bulmadı ve şirketleri borçlarını iflas altında yeniden yapılandırmaya gidebilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, Cuma günü spot kapanışta yüzde 14.22 valörlüde yüzde 14.25 oldu. Aynı tahvilde tezgahüstü piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 14.35/14.40 seviyesindeydi.

ABD borsaları, son günlerdeki yükselişlerin ardından Cuma günü gelen kâr satışlarının etkisiyle bu haftaki kazanımlarının bir kısmını yitirdi. Bankacılık hisseleri ise iki banka CEO'sunun Mart ayının önceki iki aydan daha zor olduğunu yönündeki açıklamaları ardından düşüş gösterdi.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada Mart ayının "biraz zor" geçtiğini belirtti. Bankanın hisseleri yüzde 5'e yakın değer kaybetti.

Bunu takiben ABD'nin en büyük bankası Bank of America CEO'su, bankanın Mart ayında önceki iki aydan daha kötü performans gösterdiğini belirtti.

Banka CEO'larının Mart başında ilk iki ayda kârlı oldukları açıklamalarının ardından S&P 500 endeksi 9 Mart'ta ulaştığı son 12 yılın en düşük seviyelerinin yüzde 20'den fazla üzerine çıkmıştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte enerji hisseleri de değer kaybetti. Exxon Mobil ve Chevron yüzde 2'ye yakın düşüşle Dow Jones endeksini aşağı yönlü en çok etkileyen hisselerden oldu.

General Motors hisseleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın, otomobil endüstrisine yardım planının yakında açıklanacağını söylemesi ve General Motors'un Almanya'daki birimi Opel'in neredeyse son 10 yılın en iyi çeyrek dönem sonuçlarını açıklayabileceğini belirtmesinin ardından yüzde 6.2 değer kazanarak diğer hisselerin tersi yönde hareket etti ve 3.62 dolardan kapandı.

Haberin Devamı