Gazete Vatan Logo

Seçim ittifakı teklifinde gözden kaçan detay

AK Parti MHP’nin uzlaşarak Meclis Başkanlığı’na sunduğu seçim ittifakını düzenleyen 26 maddelik dosyada seyyar sandık detayı dikkati çekti. Buna göre; Yatağa bağımlı vatandaşların seçme hakkının kullanılması için seyyar seçim sandığı kullanılacak.

Seçim ittifakı teklifinde gözden kaçan detay

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Ortak kanun teklifi, AK Parti Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.

MUHTARLIK SEÇİMİ HARİÇ EVE SANDIK

Meclis’e sunulan teklifte ise bir maddede yer alan ‘seyyar sandık’ kurulması dikkat çekti. Artık yatağa bağlı vatandaşların seçimlerde, muhtarlık seçimi hariç oylarını kullanabilmesi için YSK tarafından seyyar sandık kurulları oluşturulacak. Özellikle son seçimlerde vatandaşların oy haklarına sahip çıkmak için hasta yatağından kalkarak, ambulanslarla, sedyelerle seçim sandığına gitmesi büyük yankı uyandırmıştı. İşte bu nedenle teklife konulan madde ile bu zorluk artık ortadan kalkmış olacak.

İşte teklifte yer alan o madde ve düzenleme…

MADDE 2- Maddeyle, 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Uygulamada Yüksek Seçim Kurulu yapılacak seçimin türünü dikkate alarak her seçim için ihtiyaca göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirlemektedir. Bu itibarla, Yüksek Seçim Kuruluna seçim türüne göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirleme görev ve yetkisi verilmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca, hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin Anayasal bir hak olan seçme hakkını kullanabilmeleri amacıyla, Yüksek Seçim Kuruluna yetki verilmektedir. Bu kapsamda Yüksek Seçim Kurulu, seyyar sandık kurulu oluşturma, oyların kullanılması ile sayım ve döküm ile birleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirleyecektir. (Yeni Şafak)