Gazete Vatan Logo

Seçim günü siber saldırı provası!

İnternet tarihinin en büyük siber saldırısında ABD’nin yüzde 78’i internetsiz kaldı. 7 milyar dolarlık zarar oluştu. WikiLeaks kaynaklı saldırının ABD’yi seçim günü felce uğratacak eylemin provası olduğu iddia edildi

Seçim günü siber saldırı provası!

Bundan 10-15 yıl önce güvenlik uzmanları konvansiyonel savaşların çok yakında tarihe karışacağı, ülkelerin birbiriyle internet üzerinden savaşacakları öngörüsünde bulunmuştu. Gerçekten de öyle oldu. İran’ın nükleer programını yavaşalatmak için üretilen Stuxnet virüsü, Rusya tarafından organize edildiği iddia edilen ABD kurumlarına yönelik hack saldırıları, ABD’de başkanlığın en güçlü adayı Hillary Clinton’ı sarsan mail skandalı, WikiLeaks’in milyonlarca gizli belgeyi internetten yayınlaması en az savaşlar kadar etkili oldu. Bunlara önceki gün bir yenisi eklendi. ABD, tarihin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya kaldı. 21 Ekim Cuma günü başlayan saldırı, iddiaya göre Rus ve Çinli hackerlar tarafından ABD hedef alınarak 14 milyondan fazla IP üzerinden gerçekleştirildi. FBI ve Pentagon alarma geçti. Ancak dünyanın en çok kullanılan Twitter gibi sosyal ağlar, WhatsApp gibi haberleşme kanalları, Paypal gibi para transferi sistemleri, Amazon gibi alışveriş platformları, Netflix gibi internet TV sistemleri tamamen saatlerce devre dışı kaldı. Türkiye’deki kullanıcılar bile zaman zaman Twitter, Facebook ve Pinterest gibi sitelere erişimde sıkıntı yaşadı.

Haberin Devamı

Kesilen internetin intikamı mı?

Eylemin yıllardır Londra’daki Ekvador Elçiliği’nde yaşamaya mahkum edilen WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın geçtiğimiz günlerde kesilen internetinin intikamı olduğu belirtiliyor.

Hedef 8 Kasım

Saldırıyı ‘Yeni Dünya Korsanları’ (New World Hackers) isimli bir grup üstlendi. Yayınladığı sızıntı belgelerle ABD’nin can düşmanı haline gelen WikiLeaks ise saldırının arkasında kendi taraftarları olduğunu açıkladı. Ancak daha da büyük endişe, bunun sadece bir prova olduğu yönündeki kaygılar. ABD’li yetkililer, bu saldırı ile güçlerini deneyen hackerların 17 gün sonra yapılacak ABD seçimini kaosa dönüştürme amacı güttüğünden endişe ediyor. 8 Kasım’da gerçekleşecek bir siber saldırı ile Amerikan başkanlık seçimlerinin kâbusa dönüşmesi korkusu nedeniyle tüm güvenlik kurumları ABD’de kırmızı alarm durumuna geçti.

Haberin Devamı

HEDEFTEKİLER

- Twitter

- Amazon

- Spotify

- Sound

- Cloud

- Reddit

- Paypal

- HBO

- Netflix

- WhatsApp

- Origin

- Steam

- Pinterest

- Etsy

- Github

- Tumblr

4 yıldır elçilikte

Cinsel taciz kisvesi altında siyasi olarak takibata alınan Assange, 19 Haziran 2012 tarihinden itibaren bulunduğu Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ndeyken 16 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla talep ettiği siyasi sığınma hakkı Ekvador hükümeti tarafından onaylanmıştır. Karara itiraz eden İngiltere, resmi olarak Ekvador’u uyarmış ve Assange’ın ülkeden çıkmasına izin verilmeyeceğini ve gerekirse elçilik binasına girileceğini açıklamıştır.