Gazete Vatan Logo

Seçim aşırı sağa yarayacak

Seçim aşırı sağa yarayacak

Pazar günü sandık başına gidecek Yunanistan’da anketler iktidardaki Syriza ile Yeni Demokrasi

partisinin başa baş gittiğini gösterirken, aşırı sağcı Altın Şafak’ın oylarını artıracağını öngörüyor.

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birisiyle mücadele eden Yunanistan’da halk 6 yılda beşinci kez sandık başına gidiyor. Pazar günü düzenlenecek genel seçimlerde iktidardaki solcu Syriza partisi ise muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin birincilik için kıran kırana bir mücadeleye girmesi bekleniyor. Son anketler Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza’nın yüzde 25 ile 28 arasında bir oy alacağını gösteriyor. Yeni Demokrasi partisinin oy oranı ise yüzde 24-25 seviyelerinde görünüyor. Anket tahminleri doğru çıkarsa iki büyük parti de tek başına iktidar olamayacak. Ancak anketlerden çıkan asıl çarpıcı sonuç ise üçüncü parti konumundaki aşırı sağcı Altın Şafak’ın oylarını artırması olasılığı. Son kamuoyu yoklamaları göçmen karşıtı Altın Şafak’ın yüzde 7’ye yakın bir oy alacağını gösteriyor. Ocak ayındaki son seçimlerde yüzde 6.9 oranında oy alan Altın Şafak’ın yöneticileri ise, yüzde 10’un üzerine çıkacaklarını öne sürüyor.
‘Tepki oyu değil’
Anketlere göre Altın Şafak özellikle 18-24 yaş arasındaki seçmenlerden büyük destek alıyor. Parti yetkilileri, seçmenin Altın Şafak’a yönelmesinin önceki seçimlerde olduğu gibi ‘tepki oyu’ olmadığını, çünkü Syriza dahil diğer tüm partilerin savundukları politikalara ihanet ettiklerini söylüyor.
Varoufakis’ten kreditörlere ağır suçlama
Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, kreditörlerin dayattığı ek kısıtlamaların ülkede süren ekonomik krizi dev bir buhrana dönüştürdüğünü öne sürdü. Varoufakis kreditörlerin bunu İspanya, İtalya, Portekiz gibi diğer ülkelere ibret olsun diye yaptığını iddia etti. İngiliz İşçi Partisi’nin yeni lideri Jeremy Corbyn’le görüşmek üzere başkent Londra’ya gelen Varoufakis RT Televizyonu’na verdiği demeçte, Avrupa Merkez Bankası’nın, AB Komisyonu’nun, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ve diğer kreditörlerin Yunan halkını bilerek büyük bir krizin içine sürüklediğini vurguladı. Varoufakis bu sayede, “Bize karşı çıkacak hükümet seçerseniz sizi böyle ezeriz” mesajı verildiğini kaydetti.
Ana muhalefet olabilir
Syriza ve Yeni Demokrasi çoğunluğu sağlayamaz ve koalisyona giderlerse Altın Şafak’ın ana muhalefet partisi olabileceği öngörülüyor. Başbakan Çipras, aşırı sağcıların güçlü bir pozisyona gelmemesi için Yeni Demokrasi partisiyle koalisyona gitmeyeceğini açıklamıştı. Altın Şafak’ın aralarında liderleri Nikos Mihaloliakos’un da bulunduğu 70’e yakın üyesi suç örgütü kurma suçlamasıyla yargılanıyor. Neo-nazi gruplarıyla bağlantılı olduğu bilinen parti, bir önceki seçimlerde meclise 1 milletvekili sokmayı başarmıştı.
Göçmen karşıtı gösteri
Altın Şafak başkent Atina’da göçmen karşıtı gösteri düzenledi. “Yabancılar dışarı”, “Yunanistan Yunanlarındır” sloganları atan grup şehir merkezinde toplandı. Burada bir konuşma yapan parti lideri Mihaloliakos, “Yunanistan yabancılara kapıları açmayı bırakmalı ve bu insanları geldikleri yerlere göndermeli” dedi.

Haberin Devamı