Gazete Vatan Logo

Sayın Başbakan sözünüzü tutun

www.basbakanlik.gov.tr adresine girildiğinde 3 Ocak'ta Başbakan Gül'ün TÜFE zammının devam edeceğine dair sözü dikkati çekiyor. Ancak Başbakan Gül 17 Ocak'ta bu sözü geçersiz kılacak düzenlemeye sessiz sedasız izin verdi

SSK işçi emeklisi, Bağ-Kur'lu dul ve yetime yapılan 75-100 milyon liralık seyyanen zam 3 Ocak'ta görkemli bir basın toplantısı ile duyurulmuştu. Ancak Hükümet, IMF'ye verilen taahhütleri daha fazla zorlamamak için TÜFE zammını geçersiz saydı. Seyyanen zam geçmiş dönemin zararını telafi etmek üzere yapılmışken, bir anda 2003 yılının zamlarının peşin ödemesi haline dönüştü. Milyonlarca emekli önceki günden itibaren zamlı maaşlarını almak üzere bankalara gittiklerinde acı bir sürprizle karşılaştı. Maaşlar bir önceki aya göre 75 milyon lira artmıştı, ancak yüzde 2.6'lık Aralık ayı enflasyonu yok sayılmıştı. Oysa 3 Ocak'ta Başbakan Gül emeklilere müjde niteliğindeki zam haberini kamuoyuna duyururken, emeklinin TÜFE zammının da aynen devam edeceğini belirtmişti.

İşte ispatı
İnterneti kullanma imkanı olanlar www.basbakanlik.gov.tr adresine girip, Başbakan Gül'ün basın toplantılarının derlendiği sayfayı ziyaret ederlerse 3 Ocak'ta yapılan basın toplantısının tam metnine ulaşabilirler. 3 Ocak tarihli basın toplantısı metninin Sorular-Yanıtlar kısmının 4'üncü sorusu aynen şöyle:

"Efendim, farklarını her ay geçmişte olduğu gibi yine maaşlara yansıtacak mısınız?

Ve işte bu kritik soruya Başbakan Abdullah Gül'ün yanıtı:

"TÜFE uygulaması tabii ki devam ediyor."

O gün TÜFE zammı devam edecek diyen Başbakan Gül, 15'inde IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'in Ankara'yı ziyaretinden sonra sözünden 180 derecelik dönüşün formülünü aradı ve buldu. Resmi Gazete'de 17 Ocak'ta yapılan bir yönetmelik değişikliği ile TÜFE zammının seyyanen zammın içine yedirilmesi sağlandı. Yani emekli 2003 yılında enflasyonun maaşında yaratacağı tahribat 75 milyon lirayı bulana kadar ilave bir zam almayacak. Bugün eline ne maaş geçtiyse 12 ay boyunca aynı maaşı alacak.

Geçmişin acısı
Oysa emekli bu seyyanen zammı geçmiş yılların zararını telafi etmek için istemişti. Nitekim AK Parti Hükümeti de bu zammı verirken, son yıllarda ezilen milyonlarca emekliye hakkını teslim ettiğini söylemişti. Ancak uygulamada TÜFE zammı yok edilerek ve 75 milyon liralık seyyanen zammın içine yedirilerek emeklinin mağduriyetinin sürmesine yeşil ışık yakılmış oldu.

3 Ocak'ta büyük bir gururla seyyanen zam kararı kamuoyuna duyurulurken ve milyonlarca emekliden "Aferin" beklenirken, 17 Ocak'taki karar değişikliği nedense sessiz bir operasyonla gerçekleştirildi.

TV'lere VATAN'dan çağrı
Başbakan Abdullah Gül'ün 3 Ocak basın toplantısının bant kayıtları her televizyon kanalının arşivinde bulunuyor. Bağımsız bir gazete olan VATAN'ın bir televizyon kanalı yok. Ancak emeklinin hakkını koruma konusunda duyarlı olan VATAN, TV kanallarına bir çağrıda bulunuyor ve Gül'ün o günkü basın toplantısında "TÜFE uygulaması tabii ki devam ediyor" sözlerini yayınlamasını rica ediyor. Bu sözlerin Başbakan'a ısrarla hatırlatılması halinde haksızlıktan da geri adım atılacağına VATAN Ailesi olarak inanıyoruz.

Haberin Devamı