Gazete Vatan Logo

Saygısız!

Densiz Hollandalı’ya Mevlana’lı cevap!

İstanbul’daki toplantıda Hollandalı aşırı sağcı vekil Madlener, Bağış’a “Dostunuz diktatör Ahmedinecad” diye bağırdı. Bağış, toplantıyı terk eden Madlener’in arkasından “Saygısız, ırkçılık yapıyorsun. Kültürümüzde Mevlana var. Biz sizi tedavi ederiz” diye bağırdı


TÜRKİYE-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nun İstanbul’da yapılan toplantısında, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Hollandalı aşırı sağcı Barry Madlener’in Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a yaptığı terbiyesizlik damgasını vurdu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten’in de katıldığı toplantıdan sonra soru cevap bölümünde, İslam karşıtı Gert Wilders’ın başkanı olduğu Hollanda Özgürlük Parti’si üyesi Madlener, Bağış’a yönelik, “Türkiye şeriat kurallarını benimseyen İKÖ üyesi, Hollanda’da referandum olsa ülkenin çoğu Türkiye’ye ’hayır’ der. Neden meşru olmayan KKTC seçimlerini tanıyorsunuz? Türkiye işgal ettiği Kıbrıs’tan çekilmeli. Türk hükümeti, Ahmedinecad gibi bir diktatöre ’dostum’ diyebiliyor ancak partimin başkanı Wilders komisyonda istenmiyor. AKP, Atatürk’ün istediği gibi siyasi İslam’ı ülkeden uzak tutmalı. Bu konudaki yorumunuz nedir?” diye sordu.

Madlener daha sonra Bağış’ın cevabını beklemeden salondan ayrıldı. Bağış, Madlener’in “Bugün Hollanda’da referandum yapılsa Türkiye’nin AB üyeliğine yüzde 80 hayır çıkardı” dediğini anımsatarak, “Sayın Madlener aramızda mı?” diye sordu.


Vatandaşları ayıpladı

Madlener’in salonda bulunmaması üzerine Bağış, şöyle dedi: “O soruların yanıtını dinlemeden gidecek kadar siyasi saygısı olan bir kişi... Irkçılık tehlikeli bir hastalıktır. Avrupa’da ırkçılığın yeniden hortlamaması için AB’yi çok önemsiyorum ve ülkemizin üye olması için bu kadar cansiperane çalışıyorum. Madlener, seçim öncesinde buraya gelip provokatif sorularda şov yapacağını zannediyor. Ama bizim kültürümüzde sufilik vardır, Mevlana öğretileri, ’gel, kim olursan ol, yine gel’ anlayışı vardır. Gelin Madlener, sizi de tedavi ederiz inşallah.”

Hollandalı vekile vatandaşlarından da tepki geldi. Ruijten, “Provakasyon için gelmişti. Diğer insanların dinlerine saygısı yok” derken, D66 vekili Sophie Veld de “Türkiye’nin büyüyen ekonomisini değil, Madlener’in provakasyonlarını konuşuyoruz” dedi.


O VEKİLİN İLK VUKUATI DEĞİL...

Mart 2008’de Müslümanlık karşıtı “Fitne” filmiyle Müslüman ülkelerden büyük tepki alan Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in partisinden Avrupa Milletvekili olan Barry Madlener, Hollandalı ırkçıların eski lideri Pim Fortyn’ın da sağ koluydu. Brüksel’de yapılan oturumunda da “Kadına şiddet İslam kültüründen kaynaklanıyor” diyen Madlener, Ak Parti’li Güldal Akşit ile tartışmıştı.

Haberin Devamı