Gazete Vatan Logo

Savunma Bakanı Gönül: Füze kalkanı tasarruf sağlayabilir

NATO toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla birlikte Türkiye adına katılan Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kalkan projesinin önemli bir tasarruf kaynağı olabileceğini vurguladı. ABD’nin Türkiye’ye baskı yaptığı yolundaki iddiaları reddeden Gönül şöyle konuştu: “Müzakereler devam ediyor, Türkiye’ye kurulup kurulmayacağı da belli değil.

Bütün NATO ülkelerinin de talebiyle, bu NATO Projesi haline geliyor. Şimdi bu nasıl NATO projesi olur, bunu karşılıklı görüşüyoruz. Çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım. Çünkü müzakere henüz bir sonuca ulaşmadı ki orada rezervasyon olsun. Müzakere Lizbon Zirvesi’nde neticeye ulaşacak. Burada tabii bizim için önemli bir husus, bizim de alçak, orta ve yüksek füze savunma sistemlerimiz var. Bunların bir kısmı milli, bir kısmı ortak üretim olarak sunuluyor. Bizim önem verdiğimiz hususlardan birisi de NATO Füze Kalkanı’nın bizim sistemimizi nasıl etkileyeceği, mümkünse bu sistemde bize maliyet bakımından nasıl fayda sağlayacağı. Çünkü bu da milyarların üzerinde bir projedir. Dolayısıyla NATO savunma kalkanının tam Türkiye’yi kapsaması halinde bu füze maliyetinde de önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.”

Bu tasarruf 7.8 milyar dolar mı?

ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl eylül ayında Doğu Avrupa’ya füze kalkanı kurulması projesinden vazgeçip yerine tehdit altındaki ülkelere hava savunma sistemleri satılacağını açıklamıştı. Wall Street Journal gazetesi de ABD’nin Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık bir sistemi satmayı teklif ettiğini yazmıştı. Füze kalkanı projesi, NATO şemsiyesi altında tekrar gündeme gelince “Türkiye bu masraftan kurtulur mu” tartışmalarına da neden oldu. Ancak füze kalkanı mevcut haliyle Türkiye’nin doğusunu kapsam dışında bırakıyor. Türkiye’nin öne sürdüğü koşullardan biri ise “Projenin Türkiye’nin tamamını kapsaması...” Planda böyle bir değişiklik yapılırsa, Türkiye’nin yüksek irtifalı füze savunma sistemi ihtiyacı da büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. TSK’nın envanterinde yüksek irtifa hava savunma füzesi olarak sadece MIM-14B Nike Hercules füzeleri yer alıyor. 1959-1964 yılları arasında satın alınan bu füzeler teknolojisinin eski olması nedeniyle etkinliğini yitirmiş durumda. Türkiye de bir süredir yüksek irtifalı füze almak için temaslarda bulunuyor.

İran ve Suriye hassasiyeti

Öte yandan Füze Kalkanı Projesi görüşmelerinde Türkiye’nin, İran ve Suriye’nin tehdit olmaktan çıkartılmasını talep ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Böyle bir talep olup olmadığı sorusuna ise Gönül, Türkiye’nin herhangi bir ülkeyi hedef alma konusunda görüşünün olamayacağını söyledi.

Haberin Devamı