Gazete Vatan Logo

Savcıdan ilginç beraat talepleri

‘Atabeyler terör örgütü ama eylemden vazgeçmişler’

Aralarında polis ve askerlerin de bulunduğu 10 sanıklı Atabeyler davasında esas hakkındaki görüşünü sunan savcı, 5 sanığın beraatini istedi.

ANKARA-2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında olduğu 10 sanığın yargılandığı ‘Atabeyler’ davasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, bu davanın Ergenekon davasıyla arasında bağlantı bulunmadığını belirtti.

‘Zapsu’ya suikast planı’

Savcı, soruşturmanın “Vatansever” rumuzlu e-maille başladığını, bu ihbarda “Cüneyt Zapsu ya da sahibi olduğu BİM mağazalarına bombalı saldırıda bulunulacağı iddialarının yer aldığını hatırlattı ve şöyle dedi: “Sanıklar, ülke bütünlüğü ve geleceği için tehlike olarak gördükleri ve kamuda görevli kişiye ait alışveriş mağazalarında bombalı eylemle, kamuoyunu tartışmaya sevk etme amacı taşımışlar. Eylemin gerçekleşmesi halinde kamu güvenliği zaafa uğrayacaktı. Sanıkların eylemleri terör suçu niteliğindedir.”

‘İcra hareketi yok’

Sanıkların TCK’nın 316. maddesindeki ‘Hükümetin görevlerini yapmasını engelleme amacıyla hareket ettiklerini’ gösteren delil bulunmamıştır. Bu maddeden ceza vermek için amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik icra hareketlerine başlamış olmaları gerekmektedir.”

‘Örgütü dağıttılar’

Savcı, sanıkların TSK’yı zor durumda bırakmamak ve masum halkın zarar görmemesi için eylemlerden vazgeçtikleri ve örgütü de dağıttıkları yönündeki ifadeleri doğrultusunda “etkin pişmanlık” hükümlerine göre terör örgütü suçundan beraat verilmemesini söyledi. Bu gerekçelerle 5 sanığın patlayıcı madde bulundurmaktan 6 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. 2 sanığın Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefetten 1-3 yıl arası hapsini de isteyen savcı 5 sanığın ise beraatlerini istedi.

ERGENEKON’A EMSAL OLUR MU?

Mahkemenin savcılığın görüşü doğrultusunda karar vermesi ve bu kararın Yargıtay’ca onanması halinde, bu kararın Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları açısından örnek olabileceği iddia edildi. Atabeyler sanıklarının hükümete karşı eylem planı yapmalarına rağmen icra hareketlerine başlamamış olmaları nedeniyle bu suçtan beraat verilmesi halinde benzer durumda olan diğer davaların sanıklarının da beraat edebileceği yorumları yapılırken; Atabeyler davasında sanıkların ifadelerinde örgütü itiraf ettikleri ancak bazı gerekçelerle dağıttıklarını söyledikleri için terör örgütü suçundan ceza almamaları halinde bu Ergenekon sanıkları açısından örnek oluşturmayacak. Çünkü Ergenekon sanıkları, böyle bir örgütün varlığını inkar ediyor.

Haberin Devamı