Gazete Vatan Logo

Savcıdan esprili iddianame

Kapıkule'deki rüşvet operasyonunda, 60 gümrükçünün 16 yıl hapsi istendi

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki rüşvet operasyonunda tutuklanan 60 gümrükçüyle ilgili iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, gizli kamera kayıtlarının incelenmesinde 5 bin 592 kez rüşvet alırken, para sayarken ve paraları paylaşırken görüntülenen sanıkların 16 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. Sanıkların savunmalarında, görüntülerde kendilerine verilenlerin para olmadığını ve "şoför tarafından yazılmış araç plakası bulunan not parçası, triptik kağıdı, kantar belgesi, çikolata gibi ufak şeyler' olduğunu söylediklerine yer verdiği iddianamesinde Savcı Yüksel, esprili bir dille, "Sanıklar bu "küçük belge'yi hiç okuyup kontrol etmeden pasaportun arasından aldıktan sonra sümenin altına, cebine koyuyor, aldıkları bu "küçük belge'leri boş zamanlarında sayıyor, tasnif edip yine ceplerine koyuyor" diye yazdı.

Kapıkule'de görevli gümrükçülere yönelik rüşvet operasyonunun adli soruşturması tamamlandı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, 51 sayfalık iddianamesinde önce gümrük sahasında bulunan free-shoplar aracılığıyla içki ve sigara kaçakçılığı yapanlara yönelik operasyon kapsamında görevlilerin bu şüphelilerle organizasyon içinde olduğunun belirlendiğinin ortaya çıktığını yazdı. Savcı Yüksel iddianamesinde, içki ve sigara kaçakçılarının birbirleriyle ve bazı gümrük görevlileriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde, kaçakçılık organizasyonu yaptıklarını yazdı. Gümrük görevlilerinin Bulgaristan'dan şeker, ceviz getirterek bunları arkadaşlarına dağıttıkları, hatta kargo ve şehirlerarası otobüslerle diğer illerdeki tanıdıklarına gönderdikleri tespit edildi.

Gümrük görevlilerin aldıkları rüşveti başka kişileri aracı kullanarak yakınlarına havale ettiklerinin de belirlendiğine yer verilen iddianamede, mevzuata aykırı davranması nedeniyle sorun yaşayanlara gayri resmi yollar konusunda yol gösterdikleri de ortaya çıktı.

KİMLİK TESPİT SORUNU VAR
Savcı Yüksel, Kapıkule'den günde 4- 5 bin giriş ve çıkış işlemi yapıldığını, tespit edilen 5 bin 592 rüşvet görüntüsünde yer alan karşı taraftan yüzde 10'una bile ulaşılmaya çalışılmasının dosyayı gereksiz yere uzatacağına dikkat çekerek, görüntülerin çoğunun tereddüde yer bırakmayacak şekilde açık ve net oluşu, sesli olarak kaydedildiğini belirtti.

ARKADAŞA TAYİN TORPİLİ
Kapıkule'de görevli muayene memurunun Gaziantep'te bulunan bir arkadaşını yanına getirmek için torpil yaptığı ve "Zaten Edirne'de 3 ay kalsan sana yeter, bak zaten üç ay gel buraya, üç ay zaten seni düzlüğe çıkarır" şeklinde konuştuğu bilgisine de yer verilen iddianamede, toplanan "nöbet hasılatı' olarak adlandırılan rüşveti o geceki vardiya amiri veya kıdemli memurun aldığı ve yaraları sayıp masrafları düştükten sonra kalanının gece nöbet tutan memurlar arasında pay edildiği ifade edildi.

RÜŞVETE 'KÜÇÜK NOT KAĞIDI' DEDİLER
Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, tutuklu sanıkların ifadelerinde, bir şey almadıklarını, pasaportun içinden aldıkların şeyin, "şoför tarafından yazılmış araç plakası bulunan not parçası", "triptik kağıdı', "kantar belgesi', "çikolata', "tatlı' gibi ufak şeyler olduğu yönünde savunma yaptıklarını hatırlattıktan iddianamede şu esprili değerlendirmeyi yaptı:

"Yıllarca görevli olmaları nedeniyle ezbere bildikleri pasaportu aldıktan sonra içinde hızlıca bir şeyler arıyorlar. Pasaportun içinden aradıkları "küçük belge' bulunmadığı zaman camdan geri verip biraz sonra geri aldıkları, küçük belgeyi hiç okuyup kontrol etmeden pasaportun arasından aldıktan sonra sumenin altına, pantolonun cebine, ceketinin iç veya yan cebine koydukları, aradıkları "küçük belge' eksik olunca "5' işareti yaptıkları bu arada da Türçe, İngilizce veya Bulgarca 5 sayısını telaffuz ettikleri, 5 adını verdikleri belgeyi istedikleri, rayicin üzerinde veya bütünlük para verildiği taktirde şüphelinin kendi aralarında belirledikleri rayiç değeri kadar parayı alıp geri kalan kısmı para üstü olarak pasaport içinde iade ettikleri, aldıkları "küçük belge'leri boş olduklarında çıkarıp saydıkları, tasnif edip yeniden ceplerine koydukları, çoğu zaman hiç çaktırmadan doğrudan sumenin altına "akıttıkları', para vermeye yanaşmayanları zorladıkları, hakaret ettikleri, ısrarla el işaretiyle 5 rakamını gösterdikleri..."

'BANA YANLIŞ MI YAPILIYOR?' ŞÜPHESİ
TIR kontrol noktasında bulunan gümrük muhafaza memuru Ahmet Sağır, pasaport içinde verilen parayı az bulduktan sonra "Daha ver' diye işaret yaptığının da yazıldığı iddianamede, aynı görevlinin arkadaşı Şevket Kayıran ile "Parayı sayacağım tabi canım, yeri gelince teker teker sayacağım tabi, ya bunlar bana yanlış mı yapıyor, bana mı öyle geliyor?" diyerek para bölüşümünün adil olup olmadığı konusunda tartıştığı bilgisine yer veriliyor.

KAÇAK SİGARA BİLE SATMIŞLAR
Gümrük Muhafaza Memuru Cantekin Kızılırmak'ın nöbette kendisine 1 milyan lira veren sürücüye "Bir milyona da bu iş olur mu?' diye çıkıştığı ve bir başka yolcuya ise perondan sigara satarken görüntülendiği bilgisi iddianameye yazıldı.

YOLCUYA 'BOZUK TELEFON VERDİN' FIRCASI
Gümrük Memuru'nun daha önceden kendisine cep telefonu veren yolcuyu bir başka gelişinde, "Ulan bir telefon verdin var ya, içine ettin, 7, 8, 9 tuşları çalışmıyor' diyerek azarladığı da görüntülere yansıdı.

Sanıklardan Gümrük Muhafaza Kısım Amiri Erol Çuna, nöbet sırasında toplanan paraları teslim aldıktan sonra tasnif ettiği, masrafları düştükten sonra personele pay ettiği, memurlara işlemleri ne şekilde yapacakları konusuna talimatlar verdiği, rayici belirlediği de anlatılan iddianamede, "Arkadaşlar para alırken dikkatli olun, arabaların plakalarını kaydeden kameralara dikkat edin, gerekirse yolcuyu içeri çağırıp öle alın" diye uyardığı da anlatıldı.

SÖKÜL PARALARI
Kapıkule'de Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü'nde görevli Muhafaza memuru Hilmi Şarlayan'ın kontrol noktasındaki arkadaşlarının yanına giderek, "Sökül paraları' diye para istediği de kamera ile tespit edildi.

Gümrük Muhafaza Memuru İsmail Ünsal triptik belgesi veren şoföre "Bunun içi nerede lan, Money Money' diyerek para istediğinin de anlatıldığı iddianamede, şüphelinin daha sonra yolcuyu, "Ulan oğlum hepiniz üçkağıtçısınız' diye azarladığı anlatıldı.

14 DAKİKADA SAYDI
Kapıkule'de işlem yaptırmak üzere gelen yolcunun pasaportunu alan Mahmut Yıldırım içinin boş olması üzerine, "Amme hizmeti yapmıyoruz' diye uyardığının da belirlendiğine de iddianamesinde yer veren Cumhuriyet Savcısı Yüksel, görevli montunun cebinden çıkardığı paraları 14 dakika boyunca saydığını yazdı.

RÜŞVETİ NOT ETTİ, MAKİNA İLE HASAPLANDI
Gümrük Muayene Memuru Murat Taş kendisine verilen rüşveti az bulduğu ve aldığı paraları sürekli küçük bir kağıda not tutuğunun da görüntülendiği iddianamede yer aldı. Gümrük Muayene memuru Nihat Demir alınan rüşvet paralarını uzun süre saydıktan sonra makine ile hesaplayıp paylaştırdığı da gizli kamera görüntülerine yansıdı.

Kapıkule'de gözaltına alındıktan sonra ise muayene memuru Nihat Demir'in bir bahaneyle adliyede gittiği tuvalet deliğine 2170 Euro attığı da iddianamede yer aldı.

"SANA BİR TANE KORUM VER"
Savcı Yüksel, Gümrük Muhafaza Memuru Sümmani Aksoy'un yolcu ile rüşvet pazarlığı yaptığı, tartışarak para aldığı, bir başka yolcunun "Param yok' demesi üzerine ısrar ettiği, az bulduğu parayı buruşturarak suratına attığı iddialarına da yer verildi.

Gümrük Muhafaza Memuru Şevket Kayıran'ın yolculara, "Kontrol 5, muayene 10' dedikten sonra, "Sana bak bir tane korum, ver' diye yolcuları zorladığı sonrasında da parayı almasının ardından, "Siftah senden bereket Allah'tan' dediği de gizli kameralarla görüntülendi.

MESLEK HALİNE GETİRMİŞLER
Edirne Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel iddianamesinin sonunda, Kapıkule'de görevli gümrükçülerin çoğu zaman kaçak eşya getirdiklerini araştırmadan sadece belli bir rayiçle işlerini yaptıkları, kaçakçılığı meslek edinmiş kişilerin bu rüşvet rayicini ödeyerek hiçbir kontrol olmadan giriş-çıkış yaptıklarının anlaşıldığını yazdı.

Cumhuriyet Savcısı Yüksel, rüşvet rayicini ödemek istemeyen kişiler üzerinde hakaret, tehdit ve ısrar ile baskı kurarak görev nüfusunu kötüye kullanarak zorla para aldıkları, görüntü sayısının çokluğu ve mağdurların kimliklerinin tespitinin mümkün olmaması nedeniyle zincirleme olarak suç işlediklerini iddia etti.

İDDİANAMEDEKİ 'ELEBAŞI' LİSTESİ
Savcı iddianamesinde, Gümrük Muhafaza Kısım Amiri Zeki Bolatçı, Gümrük Muhafaza Kısım Amir Vekilleri Erol Çuna, Muhittin Yıldırım, Şevket Kıyaran, Gümrük Muhafaza Memuru Cemil Ateş, Gümrük Muayene Memurları Nihat Demir, Münür Nuray'ın toplanan paraları tasnif ederek paylaştırdıkları ve örgütün liderleri olduklarını ileri sürdü.

Savcı Yüksel, sanıklar hakkında ayrıca mal varlıklarının araştırılması yönünde ve denetim görevini ihmal edenler hakkındaki soruşturmanın ayrıca devam ettiğini de iddianamesinde belirtti.

KAPIKULE'DEKİ DİĞER DAVALAR
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Kapıkule'deki gümrüksüz satış mağazaları aracılığıyla içki ve sigara kaçakçılığı yaptığı gerekçesi ile tutuklanan 36 işyeri sahip ve çalışanı ise 15 Mart günü Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Kapıkule'deki polislere yönelik rüşvet operasyonu sonrası 19'u tutuklu toplam 27 sanık polis ise 17 Mart günü 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Kapıkule'deki gümrüksüz satış mağazalarının kira sürelerinin uzatılması karşılığı rüşvet olarak cep telefonu aldığı iddiası ile tutuklanan Başmüdür Halil İbrahim Ekinci ise 21 Şubat günü ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Haberin Devamı