Gazete Vatan Logo

Savcı Ferhat Sarıkaya açığa alındı

Savcı Ferhat Sarıkaya açığa alındı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın geçici olarak meslekten uzaklaştırıldığını bildirdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada ifade veren ve itiraflarda bulunan Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında HSYK soruşturma başlatmıştı.

HSYK Başkanvekili Yılmaz, HSYK 2. Dairesinin, Teftiş Kurulunun hazırladığı ön rapor doğrultusunda, hakkında yürütülen soruşturma tamamlanana kadar Sarıkaya'nın geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verildiğini ifade etti.

Yılmaz, Sarıkaya'nın, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse HSYK tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği" hükmünü içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldığını aktardı.

HSYK müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda Sarıkaya hakkındaki tedbir ve kovuşturmaya ilişkin kararı, HSYK 2. Dairesi verecek.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nin bombalanmasına ilişkin iddianame hazırladı. Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'in sanık olduğu iddianamede, astsubay Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” diyen Yaşar Büyükanıt da çete kurmak ve yargıyı etkilemeye teşebbüsle suçlandı. Sarıkaya, Büyükanıt'ın dosyasını ayırarak dava açılması için Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermişti.

MAAŞINI FETÖ VERMİŞTİ

‘Kahramana bakın’ talimatı Kasım 2006’ya kadar ben açığa alındığım için maaşımın 2/3’ünü alabiliyordum. Meslekten ihraç edildiğim haberini İlhan Kaya verdi. Bana her türlü yardımın yapılacağını, bütün ihtiyaçlarımın karşılanacağını söyledi. Hoca Efendi’nin, “böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir” dediğini söyledi. Eksik ödenen 1/3’ünü İlhan Kaya elden getirip veriyordu.

Hâkimden 20 bin lira: Ankara’ya yarı yıl tatilinde (Ocak 2007) ailemle birlikte geldim. Hâkim Burhan Yaz (MHP davasında muhalifler lehine kongre kararı veren icra hâkimi) o tarihlerde müfettişti. Benimle irtibat kurdu. Hakkımda suikast iddiaları olduğunu, yurtdışına çıkmam gerektiğini söyledi. Jitem’in suikast yapacağını anlattı. Bir süre benimle Adalet Müfettişi Burhan Yaz ilgilendi. Bana yurtdışına gitmek için 15- 20 bin TL kadar para getirdi.

Haberin Devamı