Gazete Vatan Logo

Savaştan kaçan çocukları güldürüyorlar

Savaştan kaçan çocukları güldürüyorlar

Felaket ve savaş bölgelerindeki minikler için 22 yıldır gösteriler düzenleyen Sınır Tanımayan Palyaçolar grubu Türkiye ve Ortadoğu'ya da geldi... Grubun Türkiye ayağını kuran Güray Dinçol'la faaliyetlerini ve yaşadıklarını konuştuk.

Sınır Tanımayan Palyaçolar 30 yıllık bir grup... Kaç ülke gezildi bugüne kadar?

Tam olarak kaç ülke gezildi bilemiyorum. Grup 22 yıldır 15 ülkede faaliyet gösteriyor ve her ülkedeki birim bağımsız bir STK işleyişiyle çalışıyor. Savaş, afet, salgın hastalık gibi her tür felaketin yaşandığı bölgeye ayrım yapmaksızın ulaşmaya çalışıyor.

Grubun Türkiye ve Ortadoğu ayağını siz oluşturuyorsunuz...

Uluslararası arenada 22 yıldır faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan STP'nin Türkiye ayağını oluşturmak için Ağustos ve Aralık 2015'te çalışmalar yürüttük ve geçtiğimiz hafta üçüncü projeyi tamamladık.

Palyaço, an, gülümseme, güldürme ve mutlu etme odaklı ve profesyonel icra edilmesi gereken bir performans türü. Dünyanın herhangi bir coğrafyasında kolaylıkla kabul edebileceğimiz, dünyasına girebileceğimiz naif, şiirsel bir iyileşme ve paylaşma sanatı.

Haberin Devamı

Tam olarak derdiniz nedir bu coğrafyayla ilgili... Neyi amaçlıyorsunuz?

Yapmak istediğimiz çok basit gülümsetmek ve mutlu etmek. Palyaço sanatı profesyonel icra edildiğinde bunu sağlayacak en güçlü araçlardan biri. Bizler de Türkiye de yaşayan bir grup bağımsız sanatçı STP (Sınır Tanımayan Palyaçolar) ABD'nin desteğiyle ekibimizi oluşturduk.

Dünyanın farklı yerlerinden katılım mevcut

Grupta kaç farklı ülkeden sanatçı yer alıyor? Ayrıca sanatçı sayısı kaç?

Şu ana kadar Amerika, Belçika ve İtalya'dan sanatçılarla çalıştık. STP Almanya ve İngiltere de Türkiye'de etkinlikler yaptı. Sanatçı sayısı da her projede değişiyor. İlk projede 15 kişi kadardık olabildiğince çok sanatçı bu deneyimi yaşasın diye. Sonra 6-8 kişi arası ekiplerle devam ettik.

Finansman nasıl sağlanıyor?

Finansman bireysel bağışlar ve bölgede çalışan STK'ların ya da yerel yönetimlerin desteğiyle sağlanıyor.

Kırmızı burun dünyadaki tek pasaport...

Haberin Devamı

Şanlıurfa'ya geldiniz, Suriyeli çocuklarla buluştunuz... Neler hissettiniz orada? Çocukların tepkisi nasıldı?

Çocuklar bizi direkt oyun arkadaşı olarak kabul ediyor. Taktığımız kırmızı burun dünyanın her yerinde geçerli tek pasaport. Tüm yıkımlara, savaşlara rağmen birlikte gülmek kadar büyük bir ortak payda yok. Bu durum aynı anda birçok şey hissettiriyor bize hüzün, coşku, sevinç, gözyaşı, çaresizlik...

Neler anlatıyorsunuz, nasıl hareketler yapıyorsunuz sahnede?

Alanında profesyonel sirk sanatçıları, oyuncular, müzisyenler, dansçılarla çalışıyoruz. Çocuk çalışmalarında aktif yer almış bir ekip bu. Arka planında küçük hikayelerinde olduğu 45 dakikalık gösteriler hazırlıyoruz.

Geleceğin yazılımcıları KidzMondo'da yetişiyor

Trump AVM’de yer alan eğlence & öğrenci şehri KidzMondo’nun yaz kampında çocuklar, istedikleri uzmanlık alanını seçiyor ve o mesleğin tüm detaylarını deneyimliyor. Hayat Kurtaran Meslekler Eğitimi, Medya Eğitimi, Sahne Sanatları Eğitimi’nin bulunduğu yaz kampı programına Kodlama Eğitimi de dâhil oldu. Çocuklar hem bilgisayar teknolojisini, hem de kodlama ve tasarım becerisi kazanıyor. (Haftanın beş günü 09:30-18:00 saatleri arasında. Önerilen yaş aralığı 5-11)

Haberin Devamı

Palmarina Bodrum ve UNICEF işbirliği yaptı

Türkiye’nin ilk mega yat limanı Palmarina Bodrum, Unicef Türkiye Milli Komitesi ile önemli bir işbirliğine imza attı. Kids Paradise’a girişte biletlerden elde edilecek gelirin bir kısmı UNICEF’in Türkiye’de yürüttüğü çocuklara yönelik projelere aktarılacak. Palmarina Bodrum’un ‘Çocuk Cenneti’ Kids Paradise’da 650 metrekarelik havuz ve 7D sinema olmak üzere pek çok alan mevcut...

Frozen bu sezon da en gözde kahraman...

Hakan Çanta’nın lisansiyeri ve üreticisi olduğu markalarından, Frozen’nın çantaları bu sezonda en çok ilgi gören markalarından biri oldu. Geçtiğimiz sezon ortalığı kasıp kavuran Frozen çantaları bu sezon da çocukların sevgilisi ve kahramanı. Özellikle kız çocuklarına özel hazırlanan özel tasarım çantalar, bu sezonki yeni tasarımları ve birbirinden göz alıcı renkleriyle, hala en gözde kahramanların başında geliyor...

Haberin Devamı