Gazete Vatan Logo

Savaş sürerse Türkiye’den gönüllüler gidecektir

GÜRCİSTAN’DA çıkan çatışmaların ardından Türkiye’de yaşayan Oset ve Abhazlar da dün İstanbul’da olağanüstü toplandı. Toplantıda “Ne Güney Osetya ne de Abhazya Gürcistan’a aittir” açıklaması yapılırken, Alan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Remzi Yıldırım, “Gürcistan, Batı’nın desteğiyle bölgeyi kana buladı. Buna rağmen değil 2 bin, 10 bin can versek de Gürcüler’e karşı bağımsızlığımızın kazanılması bizler için bir tarih milat olacaktır” dedi. Toplantıya katılan Abhaz kökenli Ergün Özgür “Abhazlar da Osetler’e destek olmak için silaha sarıldı ve savaş devam ederse Türkiye’den çok sayıda gönüllü gidecektir” diye konuştu.

Saakaşvili savaş alanında, eşi Pekin’de mahsur

GÜNEY OSETYA’YA operasyonun başlangıç emrini veren Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de savaşın üçüncü gününde çatışma alanını ziyaret etti. Güney Osetya sınırındaki Ergneti Köyü’ne giden Saakaşvili, çelik yelek giyerek bölgede incelemelerde bulundu. Saakaşvili’nin eşi Sandra ise Gürcistan’a yapılan tüm uçuşlar iptal edildiği için Olimpiyatlar’ın açılışı için gittiği Pekin’de mahsur kaldı.

Putin yönetime “el koydu”

RUSYA’DA Devlet Başkanlığı koltuğunu Dmitri Medvedev’e devretmesine rağmen hâlâ ipleri elinde tutan Vladimir Putin, Olimpiyatlar nedeniyle yaptığı Pekin gezisini yarıda keserek, bölgeye gitti. Kuzey Osetya’daki hastanelerde yaralıları ziyaret eden Putin, daha sonra Medvedev’le görüşerek bölgedeki durum hakkında bilgi verdi. Putin, “Gürcistan soykırım yapıyor” derken, Medvedev de, Putin’den aldığı talimatla tüm dünyaya geri adım atma niyetinde olmadıklarını anlattı. Böylece Rusya’da kimin gerçek başkan olduğu da bir kez daha ortaya çıktı.

Sporculardan barış mesajı

RUS ve Gürcü askerleri üç gündür birbirlerine karşı savaşırken, Pekin’de devam eden olimpiyatlarda iki ülke sporcuları barış mesajları verdi. Dün yapılan 10 metre atıcılık yarışmasında Rus Natalia Paderina gümüş, Gürcü Nino Salukvadze ise bronz madalya kazandı. İki sporcunun madalya töreninin ardından birbirlerine sarılarak poz vermeleri seyircilerden büyük alkış aldı.

Moskova’da destek gösterisi

PUTİN’İN önderliğinde kurulan Rus milliyetçi gençlik örgütü “Naşi”ler de Moskova’daki Gürcistan Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Osetya bayrakları taşıyan göstericiler Gürcistan’ın operasyona son vermesini isteyerek, Rus yönetiminin Gürcistan’a askeri müdahalesine destek verdi.

Rus general Gürcü ateşinde yaralandı

Gürcİstan’In ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmalarda 6 bin askerden oluşan 58’inci Rus ordusu komutanı da yaralandı. Rus Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Gürcü askerler tarafından atılan bir bombanın yanında infilak etmesi sonucu General Anatoli Hrulev hafif yaralandı. Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’da hastaneye kaldırılan Hrulev’in hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.

Ukrayna’dan Rus gemilerine izin yok

Rusya’nIn Ukrayna topraklarındaki Sivastopol limanından hareket eden iki Rus savaş gemisinin Abhazya kıyılarını ablukaya almasının ardından Ukrayna hükümeti Rusya’ya ultimatom verdi. Gemilerin üsse geri dönüşüne izin verilmeyeceğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Ukrayna ile, bu konuyu görüşeceklerini duyurdu. 1997 yılında Ukrayna ile Rusya arasında yapılan anlaşma uyarınca bu üs 20 yıllığına Rusya’nın kullanımına açıldı. Rusya’nın 34 gemi ve 5 denizaltıdan oluşan Karadeniz filosunun büyük kısmı da burada konuşlu bulunuyor.

Türk vatandaşları tahliye edilecek

Gürcİstan’In ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde çatışmaların başlaması üzerine, başkent Tiflis’teki Türkiye Büyükelçiliği, bu ülkedeki Türk vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için önlem alıyor. Büyükelçilik yetkilileri çatışmaların devam etmesi halinde, başkent Tiflis ve civarında yaşayan Türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde tahliye edilebilmesine ilişkin çalışmalar yapılıyor. Alınan önlemler çerçevesinde, öncelikli olarak Türk vatandaşlarının Azerbaycan sınırındaki Kırmızı Köprü sınır kapısından tahliye edilebilmesine olanak sağlamak için Azerbaycan yönetimiyle temasa geçildi.

Haberin Devamı