Gazete Vatan Logo

Savaş suçlusu gibi!

Gizem Akhan ve arkadaşları Sibirya’dan St. Petersburg’daki cezaevine nakledildi

Savaş suçlusu gibi!

55 gün önce Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını protesto ederken tutuklanan Gizem Akhan ve arkadaşları Sibirya’dan St. Petersburg’daki cezaevine nakledildi.

Gizem Akhan ve arkadaşları Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde Kuzey Buz Denizi kıyısında bulunan Murmansk şehrindeki gözaltı merkezinde tutuluyordu. Kefaletle tahliye talepleri reddedilen 30 Greenpeace aktivisti dün yerel saatle sabah 05:00’de avukatlarına hiç bir açıklama yapılmadan sıkı güvenlik önlemleri altında cezaevi yolculuğuna çıkarıldı. Murmansk’taki gözetim merkezinden kar maskeli timler eşliğinde zırhlı kamyonetler ve minibüslerle Murmansk Tren İstasyonu’na getirilen aktivistler burada yolcu treninden 200 metre uzakta bekletilen içlerinde iki ahşap ranzanın olduğu 4 kişilik cezaevi nakil vagonlarına bindirildi.


1031 kilometrelik yol

Bu vagonların yolcu trenine bağlanmasıyla yaklaşık 25 saat sürecek 1031 kilometrelik Murmansk-St. Petersburg yolculuğu başladı. Aktivistlerin Türkiye saati ile bugün öğle saatlerinde St. Petersburg’a varması bekleniyor. Ancak yetkililer hava şartlarına bağlı bunun 72 saate çıkama ihtimali de var.

Şartları kötüleşebilir

Greenpeace aktivistlerini St. Petersburg’ta neyin beklediği bilinmezken şartların daha kötüleşebileceği de ifade ediliyor.Gizem Akhan Murmansk’ta tutukluyken Türkiye’nin St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç tarafından 4 kez ziyaret edilmiş, ailesine mektup göndermesi ve telefonla arayabilmesi sağlanmıştı. Aktivistlerin suçlu bulunması durumunda korsanlıktan 15, holiganlıktan ise 7 yıl ceza almaları ihtimali bulunuyor.

Haberin Devamı