Gazete Vatan Logo

Savaş suçlusu askere Mavi Marmara terfisi

Yarbay Gur Schreibman İsrail Özel Kuvvetleri Shayetet 13’ün başına getirildi

Mavi Marmara katliamında gemiye çıkan komandolardan Yarbay Gur Schreibman İsrail Özel Kuvvetleri Shayetet 13’ün başına getirildi. Adı muhalif siteler tarafından ifşa edilen askerin Gazze’de de savaş suçu işlediği iddia edildi

Gazze’ye yardım götüren dokuz Türk’ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara operasyonunu, İsrail ordusunun en elit birliği sayılan ‘Shayetet 13’ komandoları gerçekleştirmişti. Operasyon sırasında helikopterden gemiye inerek kurşun atan askerlerin kimlikleri hiçbir zaman açıklanmadı. Ancak muhalif İsrail internet sitesi Tikun Olam, Türkiye’de halen devam eden Mavi Marmara davasına konu olan İsrailli timin askerlerinden biriyle ilgili şok bir iddiayı yayınladı. Mavi Marmara baskınında tim komutanı olarak aktif görev alan İsrailli yarbayın isminin Gur Schreibman olduğunu, yarbayın yakın bir zamanda İsrail Genelkurmay’ı tarafından Amerikan Navy Seal komandolarına denk sayılan İsrail Özel Kuvvetleri Shayetet 13 birliğinin yeni komutanı olarak atandığını duyurdu.

67 no’lu savaş suçlusu

Siteyi hazırlayan muhalif gazeteci Richard Silverstein bununla da kalmadı, aynı askerin 2008’de 300’ü çocuk, 1400 Filistinli’nin hayatını kaybettiği Gazze Operasyonu’nda da Givati Tugayı’nın komutanlığını yürüttüğünü belirtti. Silverstein’ın aktardığı bilgiye göre Schreibman, burada gösterdiği ‘üstün hizmet’ nedeniyle İsrail Genelkurmayı tarafından madalyayla ödüllendirildi. Oysa ki aynı asker, İsrail’deki savaş karşıtları tarafından hazırlanan 200 kişilik ‘Gazze’de işlenen savaş suçlarının sorumlusu askerler’ listesinde 67’inci sırada yer alıyor. Muhalif gazeteci Silverstein, ‘Normal bir ülkede bu atama halka duyurulur. Ancak İsrail’de bu askerler savaş suçlarından yargılanmasın diye atamalar gizli yapılıyor. İşte ben de bu yüzden komutanın ismini açıklıyorum’ diye yazdı.

İsrail’in endişesi

İsrail ile Türkiye arasında normalleşme sürecinde Tel Aviv’in en önemli talebi, Mavi Marmara ile ilgili Türkiye’de süren davanın sonlandırılması. İsrail, olası mahkumiyet kararında suçlu bulunan askerlerin seyahat özgürlüğünün riske girmesinden korkuyor. Savcılar, sorumluların isimlerini belirleyemediği için İsrail Genelkurmay Başkanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı gibi üst düzey isimler hakkında ömür boyu hapis istemiyle dava açılmıştı.

Haberin Devamı