Gazete Vatan Logo

Savaş gemisi iki süpergücü karşı karşıya getirdi

Fransa'nın aksine Rus yetkililer teslimatın en kısa sürede yapılacağını belirtiyor.

Fransa'nın Rusya için inşa ettiği savaş gemisinin teslimatı konusundaki belirsizlik sürerken, taraflardan çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin'in koşulların hala teslimat için uygun olmadığını belirten bugünkü açıklaması üzerine Rus yetkililer, teslimatın en kısa zamanda yapılacağını belirtti.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen EURONAVAL 2014 fuarına katılan Rusya delegasyonundan ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Mistral tipi helikopter taşıyıcı gemilerden ilkinin en kısa sürede teslim edileceği ifade edildi.

Fransa tarafının sözleşmenin tüm gereksinimlerini yerine getirdiğini söyleyen kaynak, Rus Rosobonoexport şirketinin ilk gemiyi daha önce belirtilen zamanda teslim almak için resmi evrakları hazırladığını ifade etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin de dün yaptığı açıklamada, Rosobonoexport yetkililerinin 14 Kasım'da gemiyi teslim almak üzere Saint Nazaire şehrine davet edildiğini açıklamıştı.

Fransa Maliye Bakan Michel Sapin, bugün yaptığı açıklamada, savaş gemisinin Rusya'ya teslimatı konusunda şartların hala uygun hale gelmediğini söylemişti. Sapin, bu koşulları "Ukrayna'da gelişmelerin normale dönmesi ve gerilimin düşmesi" şeklinde tanımlamıştı.

Rusya'nın sipariş ettiği ve birisi teslimata hazır iki savaş gemisinin maliyetinin 1,2 milyar avro olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Rusya, teslimatın yapılmaması halinde Fransa'nın uluslararası ticaret anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yüksek miktarda tazminat ödemesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna krizini gerekçe göstererek savaş gemilerini Rusya'ya teslim etmemesi konusunda uzun zamandır Fransa'ya baskı yapıyordu.