Gazete Vatan Logo

Savaş çıkarma riski suçundan soruşturma

ABD elçiliğine ateş edenlerle ilgili verilen kovuşturma izninin dayandığı madde, devleti savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakma suçunu düzenliyor

Savaş çıkarma riski suçundan soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne 201 Ağustos 2018 tarihinde ateş edilmesi olayıyla ilgili 4 şüpheli hakkında kovuşturma izni verdi. Şüpheliler Ahmet Çelikten, Osman Gündaş, Ersin Bayram ve T.B.K. hakkında verilen kovuşturma izni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 306. maddesinde yer alan “Yabancı bir devlete karşı hasmane hareketlerde bulunmak” suçundan verildi. Bu madde kapsamındaki suçlardan kovuşturma bakanlık iznine bağlı. TCK’nın 306. maddesi şöyle:

12 yıla kadar hapis

Türkiye devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilir. Fiil sonucu savaş meydana gelirse faile müebbet hapis cezası verilir. Fiil, sadece yabancı devletle siyasal ilişkileri bozacak veya Türkiye devleti veya Türk vatandaşlarını misilleme tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak nitelikte ise faile 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilir. Siyasal ilişki kesilir veya misilleme meydana gelirse 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu maddede yer alan suçun kovuşturulması Adalet Bakanının iznine bağlıdır. Bu madde hükümleri, fiili savaş halinde ülke topraklarının tamamını veya bir kısmını işgal eden yabancı devlet kuvvetlerine karşı meşru müdafaa amaçlı direniş hareketleri hakkında uygulanmaz.

Haberin Devamı

FETÖ bağlantısı tespit edilmişti

6 şüpheliden Ahmet Çelikten, Osman Gündaş ve Ersin Bayram tutuklanmış, aralarında T.B.K.’nın de bulunduğu diğer 3 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Gündaş ile patronu Bayram’ın FETÖ ile bağlantıları ortaya konmuştu. Gündaş’ın sosyal medya hesabından FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in videolarını paylaştığı tespit edilmişti. Gündaş’ın çalıştığı lokantanın sahibi olan ve tutuklanan şüpheli Ersin Bayram’ın da telefon ve diğer dijital materyallerinin incelenmesi sonucu FETÖ irtibatı belirlenmişti. Büyükelçiliğe ateş açtıktan sonra kaçan Çelikten ile Gündaş’ın, elçilik çevresinde saldırıdan 20 dakika önce keşif yapmaları da görüntülere yansımıştı.

Haberin Devamı