Gazete Vatan Logo

Satranç dört yıl kadın elinde

Satranç dört yıl kadın elinde

- Türkiye Satranç Federasyonu’nun koltuğuna bu kez bir kadın oturdu. Çiçeği burnunda başkan Tülay, satrancı Türkiye’nin her yerine yaymak isterken kadın başkanlığın sempati yarattığını söylüyor.



ürkiye’yi 2016 Rio Olimpiyatlarına götürecek kadroları yönetmek için yaklaşık üç aydan beri süregelen federasyon başkanlığı seçimleri genel görüntüyü fazla bozmadı ama Atıcılık Federasyonu'ndan sonra Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığı’na da bir kadın, Gülkız Tülay seçildi. Hem de erkek rakibine tam 69 oy fark atarak. Özetle satranç 4 yıl "kadın elinde" kalacak. Tülay, “Bu başkanlık yoğun bir çabanın, kilometrelerce yol yaparak, gece gündüz şehir şehir dolaşmanın özetle çok çalışmanın bir sonucu. 2004 yılından beri Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği yaparak iyi bir deneyime sahip olmamın altını çizmek gerekir. Sporcuyu da, antrenörü de, hakemi de, kulüpçülüğü de iyi tanıyorum, biliyorum. Sonucu hepsinin toplamı yarattı” diyor. Kadın olmanın nasıl bir avantaj yaratacağını anlatırken şunun altını çiziyor:
“Kadın olmak elbette bir avantaj olacaktır. Bir sempati yarattı şüphesiz. Amacım sadece yarışmacı insanlar ortaya çıkarmak değil.
Türkiye’nin her yerinde satranç oynansın istiyoruz. Bunun için çabalayacağımı ilan ettim. Mükemmel dönüşler var. ‘Nasıl destek olabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz’ telefonları alıyorum. Ben herkesle huzur içinde bu süreci götürmek istiyorum. Kadın başkan olmak bunun için bir artıysa artı. Daha önce bana karşı hareket eden insanların da şimdi durumu daha farklı değerlendirerek yanıma gelmeleri de ayrı bir mutluluk.”

Çocukları ‘gaza getirmiş’

Gülkız Tülay iki çocuğunun bugünkü noktaya ulaşmasındaki önemine dikkat çekiyor. Zira Tülay önce oğlu Berkay'ın sonra kızı Seray'ın satranç oynama isteğiyle camiayla tanışmış. İkisinin de kendi yaş gruplarında Türkiye şampiyonluğuna kadar ulaşmayı başarması Tülay'ı "gaza getirmiş" Önce Tarsus'ta daha sonra Mersin'de iki kulüp kuracak kadar işin içine giren Tülay, daha sonra diğer velilerin de desteğiyle kulüplerden birinin Satranç Ligi'nde yer almasını sağlamış. Dönemin Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'yla tanışmış ve kendisini Yönetim Kurulu üyesi olarak bulmuş. 2008'de Milli Takımlar ve altyapıdan sorumlu Asbaşkanlık görevine gelmiş. Tülay "Ben veliydim. Oralardan geldim. Herkesi ne düşündüğünü biliyorum. Seçim gezilerinde dolaşırken anlatılanlardan da yol haritası çıkardım. Şaka maka 8 yıl federasyonda her kademede görev yaptım” diye ekliyor.

‘Sokakta satranç oynanacak’

Tülay’ın en büyük hedefi Türkiye'nin her yerinde, herkesin satranç oynadığını görmek. Başkan, “Satranç bizim kültürümüzde daha önce vardı. Sonra kopukluklar oldu. Tekrar toparlamalıyız. Kişisel olarak elbette muhteşem bir etkisi var. Ama bunu toplumsal hale getirebilirsek ulaşacağımız boyut çok farklı olur. Sokakta satranç oynayan insanlar olacak, olmalı. Vekillerimizin de sürekli satranç oynamalarını öneririm" diyor.

‘Zeki insanlar oynar algısı yanlış’

Gülkız Tülay ‘kadının mı erkeğin mi satranca yatkın olduğu’ sorusuna ise keskin bir karşılık vermek istemiyor; "Hangisi daha zekidir gibi bir noktada yoğunlaştırmak istemem meseleyi. Ama şunu belirtebilirim, erkekler daha sabırlı. Kadınların ise engelleyecek, yolunu kesecek o kadar çok şeyi var ki!" Tülay,"Zeki insanlar daha iyi satranç oynar diye bir algı var. Esasında öyle bir şey yok. Satranç oynayanlar zekâlarını daha iyi kullanırlar" diyor.

Haberin Devamı