Gazete Vatan Logo

Satışlar vites yükseltti 700 bin heyecanı sardı

Yerel seçim öncesi frene basan otomotiv satışları Nisan’da hareketlendi. Pazarın Mart’a göre yüzde 26 büyüyerek, 60 bine çıkması bekleniyor. Sektör 700 binlik satış için umutlandı.

Yılın ilk 3 ayında yüzde 24.5 daralan binek otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yavaş yavaş canlanıyor. Yılbaşında artan vergiler, 30 Mart yerel seçimler öncesinde yaşanan siyasi gerginlik, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı gelen zamlar, yükselen faizler ve kredi önlemleri nedeniyle frene basan otomotiv satışları Nisan’da vites yükseltti.

Bu ay otomotiv pazarının Mart’a göre yüzde 26 oranında büyüyerek, 58-60 bin adet seviyesine çıkması bekleniyor. Yaklaşık 60 bin adetlik satışla, pazardaki daralmanın şiddeti azalmış olacak. Otomotiv satışları Ocak’ta yüzde 8.03, Şubat’ta yüzde 27.50 ve Mart’ta yüzde 30.82 oranında küçülmüştü. Nisan’da bu oran yüzde 19’e gerileyecek.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yerel seçimler sonrasında pazarda hafif de olsa bir hareketlenmenin yaşandığını belirterek, “Nisan ayında binek oto ve hafif ticari araç satışlarının 58-60 bin adet seviyesinde çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu. Satışların Mart’a göre arttığını ancak bunun yetersiz olduğunu ifade eden Aybar, geçen yılın aynı döneminde 73 bin adedin üzerinde satışa ulaşıldığını hatırlattı.

ODD tahmini yükseltti

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, yılın ilk çeyreğine nispeten Nisan’da satışların daha iyi gittiğini söyledi ve ekledi:

“Otomotiv satışları ile Tüketici Güven Endeksi arasında korelasyon var. İlk çeyrekte tüketici güveni dip yaptı, satışlar geriledi. Nisan’da öncü göstergeler daha iyi, bu da pazara pozitif yansıyor. İyileşme var ancak geçen yılla kıyaslarsak çok gerideyiz. Yine de iyimseriz.”

Erce yılbaşında toplam satışların 600-700 bin adet arasında gerçekleşeceğini öngördüklerini kaydederek, “Ama şimdi sorarsanız, tahminimizi 650 bin adetler bandına çıkarttık. Öngörülere ay ay bakmak lazım” dedi.

Sektör umutlanıyor

Otomotiv sektöründe pazarın yılın ikinci yarısında hareketleneceği öngörüsü yaygın. Markalar, 2013’ün tam tersi olarak Haziran’dan sonra satışların canlanacağı tahmininde bulunuyor. Nisan’da morallerin artması, yılsonunda 700 bin adetlerin yeniden telaffuz edilmesini sağladı.

Geçen yıl 664 bin adetlik oto satışıyla rekor kırılırken, toplam pazar 853 bin adetle tüm zamanların en yüksek ikinci rakamına ulaşmıştı.

En keskin düşüş Mart ayında

Otomotiv pazarı bu yıl en keskin düşüşü Mart’ta yaşadı. Binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 31 daralarak, 47 bin 581 adede geriledi. Geçen yılın aynı döneminde toplam pazar 68 bin 774 adet olarak gerçekleşmişti. Ocak-Mart verilerine bakıldığında toplam pazarın yüzde 24.5 küçüldüğü gözlendi. Otomobil ile hafifticari araç satışları 152 bin 604 adetten, 115 bin 272 adede geriledi. İlk 3 ayda binek oto pazarı yüzde 22 küçülerek, 89 bin 347’ye indi.

İlk çeyreğin lideri VW

2013’ün birincisi Volkswagen ilk 3 ayda toplam satışlarda liderliği rakiplerine kaptırmadı. VW, 19 bin 230 araç satışıyla ilk sırada yer aldı. VW’yi 16 bin 101 adetle Renault, 13 bin 43 adetle Fiat izliyor.

Haberin Devamı