Gazete Vatan Logo

Satın aldığı balın, yüzde 54'ü şeker çıktı

Televizyon reklamından görerek siparişle aldığı baldan şüphelenen vatandaş, yaptırdığı tahlille tüketiciye baldan daha çok şeker yedirildiğini ortaya çıkardı.

Samsun'da öğretmenlik yapan Salih Osman İmamoğlu, tahlil sürecini baştan sona noter denetiminde yürüttü. 3 ayda tamamlanan işlem sonucunda üniversiteden gelen tahlil raporlarını görünce şoke oldu. Normalde balda sıfır olması gereken, ancak Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerine göre en fazla yüzde 7'ye kadar normal karşılanan şeker oranı yüzde 54 çıktı. Bir kilogram hakiki bala ödeyeceği paranın 10 katını analiz yaptırmak için harcadığını belirten Salih İmamoğlu, "Ben bu analizi firmaya kızdığım veya öfkelendiğim için yaptırmadım. Bunu halkımız adına yaptım. 'Bundan ben zarar gördüm başka vatandaşlar aynı zararı görmesinler.' diye yaptım." dedi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Salih Osman İmamoğlu, Balderesi markasından sipariş vererek aldığı balı şüphe üzerine tahlil ettirdi. İmamoğlu'nun verdiği bilgiye göre televizyonlarda firmanın '5 kavanoz hakiki bal 100 lira' şeklindeki reklamlarından etkilenerek sipariş veren İmamoğlu, gelen balın tadından şüphelendi. Firmayı tekrar arayan İmamoğlu, 'Göndereceğiniz balı analiz ettireceğim' uyarısında bulundu. Sipariş alan yetkiliden 'Bizim ballarımız hakikidir.' cevabını aldı. 100 lirayı ödeyerek siparişle balı alan İmamoğlu, firma tarafından gönderilen koliyi noter huzurunda açtırdı. Noter huzurunda alınan numuneler, mühürlü bir şekilde Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi'ne (ARGEFAR) gönderdi. İzmir'de yapılan analiz sonuçları geldiğinde 'hakiki bal' diye reklamı yapılan ürünün yüzde 54'ünün şeker olduğu ortaya çıktı. Salih öğretmenin, televizyon reklamında görerek sipariş vererek aldığı Balderesi markasının müşteri hizmetleri yetkilisi olan ve soyadını vermek istemeyen Batuhan, "Bizim ürünlerimizde şeker oranı yüzde sıfır çıkar. Buradaki durum müşteriden kaynaklanmış olabilir." açıklaması yaptı. Daha sonra arayan Seyhan Yorulmaz isimli şirket yetkilisi ise, "Bizden aldığı balda şeker çıkmaz. Bayilerimizden almış olabilir. Analiz raporlarını görmem lazım. Böyle bir balı biz satamayız" dedi. (Zaman)

Haberin Devamı