Gazete Vatan Logo

Sat-yap inşaatlarda teslim endişesi bitiyor

Sat-yap inşaatlarda dairelerin teslim edilememe korkusu bitiyor. Rosenberg&Parker Türkiye, Tepe İnşaat’ın İstanbul’daki Tepe Aura Evleri için ilk bina tamamlama sigortasını yaptı

Sat-yap inşaatlarda teslim endişesi bitiyor

Türkiye’de konut projeleri, genellikle ‘sat-yap’ yani ön ödemeli satış yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Ancak finansal yapısı güçlü olmayan firmalar için binayı tamamlamama riski var. Bu riski yok etmek için harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da ‘Bina Tamamlama Sigortası’nı hayata geçirdi. Yaklaşık 3 yıl süren çalışmaların sonunda Türkiye’de ilk bina tamamlama sigortası poliçesi düzenlendi. İlk poliçe, Rosenberg&Parker Türkiye’nin aracılığında bir sigorta şirketi tarafından Tepe İnşaat’ın İstanbul Ömerli’deki Tepe Aura Evleri için 29 Aralık 2017’de imzalandı.

100 bin konut hedefte

74 yıllık deneyimiyle kefalet sigortası alanında uzmanlaşmış Rosenberg&Parker’ın Türkiye ofisi, bina tamamlama sigortası hakkında bilgi verdi. Rosenberg&Parker Türkiye CEO’su Meltem Gezen, 3 yılı aşkın bir süredir mevzuatın hazırlanmasında Bakanlık ile poliçe metinlerinin yazılmasında, risk analizleri konusunda da sigorta şirketlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bu ilk poliçe ile birlikte geliştirici firmalar tüketicilerin teminat altına alınması anlamında bir seçeneğe daha kavuştu” dedi. Bina Tamamlama Sigortası ile Türkiye’deki konut projelerinin 1.5 yıl içerisinde 2 milyar dolarlık bir gayrinakdi kaynakla teminat altına alınacağını öngördüklerini söyleyen Gezen, “Tepe İnşaat’ın yanı sıra şu anda 3-4 poliçe görüşmemiz daha başladı. Bina tamamlama sigortası için 2 yeni sigorta şirketi de hazırlanıyor. KONUTDER ve GYODER üyesi geliştiricilerle bu süreçte de temastayız” diye konuştu. Gezen, 2 milyar dolarlık bu kaynakla Türkiye’de 100 bin konutun teminat altına alınabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Hasılat açık kalıyor

Meltem Gezen, kanunda tüketicinin korunması için 4 alternatif sunulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunlar, bina tamamlama sigortası, banka teminat mektubu, hakediş sistemi ve bakanlığın uygun gördüğü alternatif bir model. Hakediş sisteminde, ödemeler bankada bloke ediliyor ve projeyi geliştirmek için sağlanan kaynak, geliştiricinin kullanımına açık olmuyor. Banka teminat mektubu seçeneğinde her tüketici için ayrı bir mektup alınması gerekiyor. Bina tamamlama sigortasında ön ödemeli konut satışı hasılatı tamamıyla geliştiricinin kullanıma açık oluyor.”

Haberin Devamı