Gazete Vatan Logo

Sat-yap dönemi bitti

GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün yeni finansman modellerine ihtiyacı olduğunu belirterek, “Artık sat-yap modelinin devam etmeyeceğini görüyoruz” dedi

Sat-yap dönemi bitti

Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde ‘CEO Club Büyüme ve İstihdam Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede, gayrimenkul sektörü üzerine değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, sektörde son dönemde uygulanan ‘sat-yap’ yani maketten satış modelinin sürdürülebilir olmadığı görüşünü paylaştı.

Finansman modelleri

Gayrimenkul sektöründe önemli bir finansman sıkıntısı bulunduğunu dile getiren Torun, “Bugüne kadar ‘sat-yap’a dayalı bir sektör olarak algıladık gayrimenkulü. Sattık, yaptık. Ama artık bu modelin devam etmeyeceğini, gelecekte ciddi sıkıntılar yaşatacağını görüyoruz” dedi.

Aziz Torun, gayrimenkulü sadece konut ve ofisten ibaret bir model olmaktan çıkarmaları gerektiğini kaydederek, farklı sermaye piyasası enstrümanları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Torun, kalıcı yatırımlara ve finansman modellerine ihtiyaçları olduğunu aktardı.

Torun, yabancılara gayrimenkul satışının Türkiye için çok önemli döviz kazandırıcı faktörlerden olduğunu belirterek, bunun teşvik edilmesi anlamında yapılan düzenlemelerin güzel olduğunu ancak yabancıya gayrimenkul satışında hâlâ ciddi ve çok sayıda prosedür bulunduğunu, bunların süreci yavaşlattığını anlattı.

Haberin Devamı