Gazete Vatan Logo

Şaşırtan ürün!

Mustafa Tekyıldız'ın bahçesindeki meyve ağacından yetişen ürünü görenler şaşırdı

ORDU'un Fatsa İlçesi'nde oturan 81 yaşındaki Mustafa Tekyıldız'ın bahçesindeki meyve ağacından kabak büyüklüğünde mandalinaya benzeyen ürünü görenler şaşırdı.

Tekyıldız, yaklaşık 3 kilo ağırlığındaki meyvenin acı tadı olduğunu söyledi. İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca ise, meyvenin mandalina olmadığını ona benzeyen ağaç kavunu olabileceğini yine de mühendislerin incelemesi sonucu kesin karar vereceklerini belirtti.

Fatsa'ya bağlı Bolaman Beldesi Akhise Köyü'nde çiftcilik yapan Mustafa Tekyıldız, bahçesindeki fındığın bir bölümünü sökerek 1 dönümlük araziye mandalina fidanı dikti. Fidanlar büyüyüdü ve bu yıl meyve vermeye başladı. Bahçesindeki mandalinaları toplamaya giden Tekyıldız, bir ağaçtaki kabak büyüklüğündeki meyveleri görünce şaşırdı.



Fındığa alternatif olması için deneme amaçlı mandalina diktiğini söyleyen Tekyıldız, şöyle dedi: “1 dönümlük araziye Riz'’den aldığım 25 mandalina fidanı dikmiştim. Bu yıl meyve vermeye başladı. 24'ü normal mandalina, 1'i ise, meyveler kabak büyüklüğünde. Ne olduğunu bilmiyorum. Bazı komşularım süs olarak evlerine götürdü.

Özel bir ilaçlama veya gübreleme de yapmadım. Dev mandalinaya benzeyen meyvenin tadı biraz ekşi. Örnek alıp Tarım İl Müdürlüğü’ne gönderdim.” İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca ise, bu meyvenin ‘ağaç kavunu' olabileceğini anlatırken, “Bu yöremizde yetişen meyve değildir.

Genel olarak Akdeniz, Hindistan, Güney ve Orta Amerika’da yetiştirilir. Sanırım mandalina fidanı alırken, bu fidanların arasına ağaç kavunu fidanı karışmış. Ama yine meyveyi ilgili mühendislere inceleteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı