Gazete Vatan Logo

Şaşırtan kira uçurumu!

İstanbul’da kiralık daire fiyatları ilçelerin yerlerine, ekonomik ve kültürel yapılarına göre şekilleniyor. Beşiktaş’ta 4+1 daire 5 bin 800 liradan, Esenyurt’ta 3+1 daire 250 liradan kiraya veriliyor.

Şu an kiralar Beşiktaş, Şişli ve Fatih gibi merkezi ilçelerde el yakarken; Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt gibi merkeze uzak ilçelerde uygun.

Web ortamı www.emlak.net ve www.emlakci.net ‘e verilen ilanlara göre Beşiktaş Ortaköy’de 190 metrekare 4+1 daire için ayda 5 bin 800 lira, Şişli Nişantaşı’nda 175 metrekare 3+2 daire için ayda 5 bin lira talep ediliyor. Bu rakam Beşiktaş Etiler’de 140 metrekare 3+1 daire için 4 bin lira. Şu an Şişli Fulya’da 140 metrekare 3+1 ve Fatih Akdeniz Caddesi’nde 200 metrekare 3+1 ev 3 bin liradan kiralanıyor.

Beşiktaş Balmumcu’da 90 metrekare 2+1 daire için ayda 2 bin 500 lira bedel biçiliyor. Aynı fiyata Bakırköy Ataköy’de 140 metrekare 3+1 dairede oturmak mümkün.

KİRALAR ANADOLU YAKASINDA DAHA UYGUN

Kiralar, Anadolu yakasına gidildikçe iniyor. Kartal Yakacık’ta 130 metrekare 3+1 ev ayda 600 liraya, Tuzla İstasyon’da 100 metrekare 2+1 ev ayda 400 liraya mal oluyor.


İstanbul’un yeni yaşam alanları Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt’ta çok uygun fiyatlara oturulabiliyor. Başakşehir’de 68 metrekare 2+1 daire 500 liradan kiraya veriliyor. Ayrıca Esenyurt İncirtepe’de 100 metrekare 3+1 daire ayda 350 liradan, 110 metrekare 3+1 daire ayda 250 liradan ilanda.

Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Biçkioğlu, kira bedellerinde ilçelerin önemli rol oynadığını vurguluyor. Rakamlarda ilçenin yeri, kültür ve gelir durumunun belirleyici etmenler olduğunu kaydeden Metin Biçkioğlu, “Beşiktaş boğaza yakın, denize yakın bir yer. Burada 6 bin liraya kiralık daire olabilir. Yine Etiler’de 3+1 için 6 bin lirayı aşan meblağlardan söz ediliyor. Belki burada 2+1 3-5 bin liraya bulunabilir.” diyor.

Biçkioğlu, Fatih, Eminönü, Laleli, Eyüp, Topkapı gibi yerlerde de 3+1 dairelerin bin liradan başladığını 3 bin lirayı bulduğunu dile getiriyor.

EMLAKÇI ‘GÜNLÜK DAİRE’DEN ŞİKAYETÇİ

Fatih’te kiralık daire bulunamadığına işaret eden Biçkioğlu, bu durumun nedenlerini şöyle anlatıyor:
“İlçenin önemli yerlerinden Şehremini’ye Arap akını var. Çünkü burası Laleli, Kapalıçarşı ve Mahmutpaşa’ya yakın. Evet, kimi yerlerde kiralık ev bulmak kolay değil. Çünkü şu an malikler, 3-4 mobilya koyduğu evleri Araplara kiralıyor ve minimum 109 dolar günlük talep ediyor. Yani devlet bunu araştırmalı. Çünkü günlük kiraya verenler vergi mergi ödemiyor. Devlete ne beyan ne bir açıklama var.

Tabii Araplar da, Libyalılar da kendilerine göre haklı. Çünkü otelde kalmak pahalıya patlıyor. Bu günlük kiralanan evlerde kalmak daha uyguna geliyor.”

EMLAKÇIYA GÖRE BELLİ YERLERDE KİRA FİYATLARINI ARAPLAR ARTIRIYOR

Biçkioğlu, Arapların Fatih’in yanında Esenler, Zeytinburnu ve Başakşehir’e de kaydığına; buralarda kira fiyatlarını arttığına temas ediyor.

Esenyurt’ta kiraların 2+1 için 500 lira, 3+1 için 700 lira olduğunu belirten Biçkioğlu, şunları ifade ediyor:

“İstanbul’da fiyatlar ilçeden ilçeye ayrılıyor bunda ulaşımın büyük rol oynadığı hakikat. Yani Esenyurt’ta 3+1 daireyi alın Fatih’e getirin minimum 2 bin liradan kiralarsınız. Tabii ulaşımdı, yoldu, trafikti bir yana kimileri ‘uzak da olsa gelir giderim’ diyor. Sosyal hayat, havasından dolayı bahçe havuzdan dolayı tercih ediyor. “

Haberin Devamı