Gazete Vatan Logo

Şaşırtan kar uyarısı

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: Vatandaşlarımız mümkün mertebe dışarı çıkmasın

Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava tüm bölgeleri etkisi altına alıyor. Marmara’da kar yağışı bekleniyor, İstanbul’da poyraz fırtınasıyla birlikte kar var. Yetkililer “Gerekmedikçe sokağa çıkmayın, özel arabanızı kullanmayın” uyarısı yaptı.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, Marmara bölgesi bugünden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek.

Yağmur şeklinde başlayacak yağışların, bu sabah saatlerinden itibaren poyraz fırtınası ile birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşeceğin tahmin edildiği belirtildi.

Kar yağışının başta İstanbul olmak üzere kuvvetli poyraz fırtınası ile birlikte Marmara genelinde etkili olacağı kaydedilen açıklamada, Marmara’da etkili olacak kar yağışının hafta ortasına kadar devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada bu sabah saatlerinde etkili olacağı belirtilen ve saatte 80-90 kilometre hıza ulaşacak olan poyraz fırtınasının, yarın akşam saatlerine kadar devam edeceği dile getirilen açıklamada, hava sıcaklığının pazartesi gününden itibaren hissedilir derecede 6-8 derece azalarak mevsim normallerinin altına ineceği bildirildi.

Açıklamada, kuvvetli poyraz fırtınası ile birlikte görülecek kar yağışı ile hafta sonuna kadar devam edecek don ve buzlanmanın meydana getireceği olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN UYARILAR

İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlardan, etkili olacak poyraz fırtınası nedeniyle Marmara ve Karadeniz’e açılacak gemileri ile balıkçı teknelerinde ve ani ısı değişimi karşısında sağlık açısından gerekli önlemleri almaları istendi.

Zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulunulan açıklamada, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, teknik yönden eksikliği olan araçlarla trafiğe çıkılmaması, araçlarda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulması gerektiği belirtildi.

İstanbulluların, trafikte seyir halinde iken, yollarda meydana gelebilecek don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlardan, trafiğin yoğunlaşacağı yolları değerlendirerek alternatif güzergahları kullanmaları istendi.

Kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmanın, trafik işaret ve işaretçilerine uymanın ve emniyet şeritlerini kullanmamanın, vatandaşların kendi can ve mal emniyetleri açısından büyük önem arz ettiği de vurgulandı.

Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde vatandaşların arayabilecekleri telefon numaraları da şöyle sıralandı:

- Elektrik kesintisi ve arızaları için: 186
- Su kesintileri ve arızaları için: 185
- Doğalgaz arızaları için: 187
- İlk yardım ve sağlık hizmetleri için: 112
- Karayolları hizmetleri için: 159 İtfaiye hizmetleri için: 110
- Trafik, emniyet ve asayiş hizmetleri için: 155 ve 156
- İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi: 0212 455 56 00
- İBB Afet Koordinasyon Merkezi: 0212 444 25 66

BELEDİYE KARA HAZIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nce (AKOM), kar yağışına yönelik tüm önlemler alındı.

AKOM’dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili olacağı belirtildi.

Kar yağışı için, Büyükşehir Belediyesi’nin tüm tedbirleri aldığı dile getirilen açıklamada, “AKOM alarma geçerek, tüm ekiplerini plan çerçevesinde belirlenen noktalarda konuşlandırdı” denildi.

Açıklamada, daha rahat ve güvenli bir trafik akışı için vatandaşlara kar lastiği kullanmaları önerilerek, “Avrupa ülkelerinde zincir kullanılmadığı, zincirin asfalta büyük zarar verdiği ve maddi kayıplara neden olduğuna” dikkat çekildi.

AKOM, İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İtfaiye, Ulaşım ve Sağlık Daire Başkanlıkları, Yol Bakım ve Onarım, Park ve Bahçeler, Atık Yönetim, İBB Trafik Müdürlükleri, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Lojistik Destek Daire Başkanlığı ekiplerinin, kar yağışı nedeniyle alarma geçtiği, bütün çalışmaların AKOM’dan koordine edileceği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Hava yağış şiddetine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden gerek personel ve gerekse araç takviyesi alınacak. Gerekli durumlarda büyükşehire hizmet veren müteahhit firmalardan da personel ve araç takviyesi yapılacak. Köprüler, üst geçitler, alt geçitler, otobüs durakları, vapur iskeleleri, meydanlar, hastaneler ve okul önlerinde ekipler tarafından kar küremesi yapılacak. Taksim, Sultanahmet, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Beyazıt, Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Kavacık, Bağlarbaşı, Dudulu, Kadıköy, Üsküdar meydanları, Park Bahçeler ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerine zimmetlendi.”

YENİ KARLA MÜCADELE ARAÇLARI

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin, bu yıl İsviçre’den alınan, “Kar Kaplanı” adı verilen kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen karla mücadele araçlarını kullanacağı belirtilen açıklamada, 6 aracın çevre yollarında görev yapacağı vurgulandı.

İstanbul yollarında ilk kez hizmet verecek bu araçların 80 kilometre hızla gidebildiği, bir seferde 40 kilometrelik mesafede tuzlama yapabildiği ifade edilen açıklamada, yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağının iki kademeli olarak kar kürediğine işaret edildi.

Bu araçların ilk etapta, Avrupa yakasında Boğaz Köprüsü Gişeler-Haliç, O3 Otoyolu-Mahmutbey-İstoç-Vatan Caddesi-Hadımköy-Büyükçekmece S Virajı-Mimarsinan Kavşağı’nda, Anadolu yakasında da Boğaz Köprüsü Gişeler-Fenerbahçe Stadı-Harem-Kartal/Kartal-Gebze arasında görev yapacağı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Toplam 3 bin 557 personel, bin 29 araç ile 24 saat esasına göre, vardiyalı olarak, kötü hava koşullarıyla mücadele edilecek. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 160 bin ton tuz, 2 bin 100 ton buzlanmayı önleyici solüsyon mevcut. Karla mücadele ilk etapta birinci öncelikli yollarda (ana arterler E-5 ve bağlantıları, TEM ve bağlantıları, meydanlar) çalışacaklar. Ara arterlerde ise ilçe belediyeleri kendi ekipleri ile yol açma çalışmaları yapacak ve ana arterlere bağlantı noktalarında ekip bulunduracak. Geçen sene alınan karar gereği köy yolları ise Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan “Traktör Ekipleri” tarafından açık tutulacak. Köylerde yaşayan vatandaşlar, önlerine aparat takılan 149 traktör ile kendi köy yollarını açık tutacak. İstanbul’un çeşitli noktalarında; kazalara, TIR devrilmelerine ve benzeri olaylarda ağırlık kaldırabilecek 72 adet vinç de hazır bekletilecek.”

TOPBAŞ’TAN KAR UYARILARI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da beklenen kar yağışına ilişkin, “Vatandaşlarımıza, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında da toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneriyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) sabah saatlerinde beklenen kar yağışına ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, geçmişten aldıkları deneyim ve tecrübelerle araç ve gereçlerini yeteri kadar artırdıklarını söyledi.

Şehir genelinde 255 noktada ekiplerinin konuşlandığını belirten Topbaş, çalışmaları, AKOM’dan da takip ettiklerini kaydetti.

Topbaş, şu anda 3 bin 658 personel ve bin 38 müdahale aracıyla, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldıklarını dile getirerek, diğer taraftan 149 adet traktörle de köylere hizmet vereceklerini bildirdi.

Kadir Topbaş, “Vatandaşlarımıza, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında da toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneriyoruz. Geçen yıllarda bunu yaşadık ve olumlu netice aldık. İstanbullular’ın da bu olaya destek vermesi gerekmektedir. Çünkü, yarın mesai saati bitiminde koşullar biraz daha ağırlaşabilir. Şartlar daha sıkıntılı olabilir” diye konuştu.

Şehir genelinde 25 ayrı noktaya buzlanmayı ölçen sensörler yerleştirdiklerini de anlatan Topbaş, “İnşallah barajlarımızı dolduracağız. Yoğun bir kar yağışı gelmesini bekliyoruz” dedi.

Topbaş, yaşamı fazla etkilemeyen, İstanbullular’ın da sıkıntı duymayacağı bir kış yaşanması temennisinde bulundu.

“İETT VE DENİZ OTOBÜSLERİ EK SEFERLER GERÇEKLEŞTİRECEK”

Kar yağışı boyunca, İETT ve deniz otobüslerinin ek seferler gerçekleştireceğini ifade eden Topbaş, sürücülerden de mutlaka kar lastiği takmalarını ve diğer olumsuz koşullara hazırlıklı olmalarını istedi.

Topbaş, “beklenen kar yağışının atılan yağmur bombasından kaynaklanıp kaynaklanmadığının” sorulması üzerine ise şunları söyledi:

“Bizim şu anda belli ölçümleri yapan uçağımız var. Teksas Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte bilimsel bir çalışma yapıyoruz. Atmosferdeki sera gazını ve karbondioksit salınımından etkileşimi değerlendiren, diğer taraftan yağmur bulutlarını da etkilemeye çalışan bir çalışma. Beklenen kar yağışı, bu çalışmanın getirdiği bir olgu değil.”

Kadir Topbaş, “yağmur bombasının, radyasyona neden olacağı” yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de benzer bilimsel çalışmaların dünyanın birçok ülkesinde yapıldığını söyledi.

Yaptıkları bu çalışma kapsamında, İstanbul’da sera gazı etkisini oluşturan nedenlerin boyutlarını tespit ettiklerini belirten Topbaş, söz konusu çalışmanın, çevre konusunda daha duyarlı olmak, gerektiğinde müdahale ve mücadele etmek için kendilerine birtakım veriler sağladığını anlattı.

Topbaş, kar yağışına ilişkin kent genelindeki çalışmaların koordinasyonu amacıyla sabaha kadar AKOM’da bulunacağını da bildirdi.

TÜM YURTTA KAR VE YAĞMUR

Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava tüm yurtta etkili olacak. Yurdun kuzey kesimleri bugün Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek.

Yağışlı hava bugün tüm yurtta etkili olacak. Yağışlar Doğu Karadeniz kıyıları, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’nun batısında yağmur, yağış alan diğer kesimlerde kar şeklinde olacak.

Rüzgar bugün yurdun batı kesimlerinde kuzeydoğu yönlerden (poyraz), yurdun güney ve doğu kesimlerinde güneybatı yönlerden (lodos) saatte 60-80 kilometre hızla esecek.

Kar yağışının bugün Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’de poyraz fırtınası ile birlikte etkili olması bekleniyor.

Güney ve doğu bölgelerimizde ise kuvvetli lodos ile birlikte beklenen etkili yağışların Doğu Anadolu bölgesinde çığ riski oluşturacağı tahmin ediliyor.

Yağışlı hava yarın ve Çarşamba günleri, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde etkisini sürdürecek.

Hava sıcaklığı, bugün yurdun batı kesimlerinde poyraz fırtınası ile birlikte hissedilir derecede (6-8 derece) olmak üzere azalacak.

Yetkililer, bugün ve yarın batı bölgelerimizde poyraz ile birlikte beklenen etkili kar yağışları ile güney ve doğu bölgelerimizde kuvvetli lodos ile birlikte beklenen etkili yağışların neden olacağı olumsuzluklara karşı vatandaşlar ve ilgilileri uyardılar.

DOĞU ANADOLU’DA 265 KÖY YOLU KAPANDI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle 265 köy yolu ulaşıma kapandı.

Dün başlayan kar yağışı sonrasında zaman zaman etkili olan tipi nedeniyle Kars’ta 138, Erzurum’da 119 ve Bingöl’de 8 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtildi.

Kar kalınlıkları ise Kars’ta 28, Ağrı’da 23, Ardahan’da 20, Erzurum’da 10, Erzincan’da 1 ve Iğdır’da ise 4 santimetre olarak ölçüldü.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklıklarının ise sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 18, Erzincan’da 9, Kars’ta 15, Ağrı’da 11, Iğdır’da 8 ve Ardahan’da 15 derece olduğu belirtildi.

Bu arada, meteoroloji yetkilileri, bölgede 28 Ocaktan itibaren 2 gün sürecek yoğun kar yağışı beklendiğini, hava sıcaklıklarında da 2-3 derecelik artış olabileceğini bildirdiler.

Haberin Devamı