Gazete Vatan Logo

Şaşırtan anons!

Ali Osman Baydemir!

DİYARBAKIR Pir Sultan Abdal Derneği tarafından düzenlenen Aşure Günü etkinliğinde konuşan Dernek Başkanı avukat Cafer Koluman, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'nı ‘Ali Osman Baydemir’ diye anons etti. Koluman, BDP'li Başkan Baydemir'e ‘Ali’ ön adını verdiklerini belirterek, cemevi yapılması talebinde bulundu. Baydemir de konuşmasında “Ali Osman adını ben istedim. Ocak ayında Ali Osman Cemevi yapımına başlıyoruz. Aynı yıl içinde bitirme sözünü veriyorum” dedi.

Kaplan Düğün Salonu’nda bugün Pir Sultan Abdal Derneği tarafından Aşure Günü düzenlendi. Aşure Günü’ne Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, BDP İl Başkanı Nijad Yaruk, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile Diyarbakır merkez ve ilçelerde bulunan yaklaşık 3 bin Alevi katıldı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Otel’de yananların fotoğraflarının asıldığı salonda, Dersim isyanı sırasında yaşananların gösterildiği ve o dönemde Seyit Rıza’nın İngiltere hükümetine gönderdiği mektubun okunduğu bir slayt gösterisi yapıldı. Alevi şiir ve özdeyişleri ile başlayan Aşure Günü'nün açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman, Aşure Günü'yle ilgili tarihi bilgiler verdi.

Daha sonra da Diyarbakır’da cemevi bulunmadığını belirten Koluman, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i anons ederken de ‘Ali Osman Baydemir’ demesi salonda önce şaşkınlık yarattı. Ancak Koluman, neden ‘Ali Osman’ dediğini ise “Başkanımıza Ali ön adını taktık. Çünkü yapacağımız cemevinin adını Ali Osman koymayı uygun gördük. Bunu da kendisine söyledik. Bunu kabul ettiği için de ona teşekkür ediyorum” demesi salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.

Daha sonra kürsüye gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, ‘Ali Osman’ adının detaylarını anlattı. Baydemir, “Sayın Başkan'a, beni Ali Osman diye anons ettiği için teşekkür ediyorum. Aslında bu benim talebimdi. İnşallah bu isme layık olacağız. Başkan ve dernek üyeleri beni ziyaret ettiğinde bu ismi istediğimi söylemiştim. Sağolsun kabul etmişlerdi ve bana da ‘Ben de isminin yarısına kurban olurum’ demişti. Bütün canlara saygılarımı sunuyorum. İnşallah ocak ayının 15'inde ‘Ali Osman Cemevi’nin temelini atacağız. Camilerimiz, medreselerimiz zaten vardı, kiliselerimizin onarımına başlamıştık, tek eksiğimiz cemeviydi. Bunu da en kısa sürede tamamlayacağız ve 2011 yılı içinde hizmete açacağız. Bunun sözünü veriyorum. Dostça kalın, canca kalın” dedi.
Osman Baydemir'in konuşmasından sonra Bismil İlçesi'ne bağlı Türkmen Hacı Köyü Alevi Dedesi Hasan Baykut ve aşureyi yapan kadın ve erkekler, aşure duası yaptı. Yapılan dualardan sonra Pir Sultan Abdal Derneği Cem ekibi de bir gösteri sundu.
Aşure Günü için 20 kazanda pişirilen 5 bin kişilik aşure, salonda bulunanlara ve dışarda bekleyenlere dağıtıldı.

Haberin Devamı