Gazete Vatan Logo

Sarraf'ın ve yakınlarının mal varlığına el konulma kararı

Rıza Sarraf ve yakınlarının tüm mal varlığına, ‘Türkiye’nin güvenliği için gizli kalması gereken bilgileri, yabancılar lehine siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin ettiği’ için el kondu

Sarraf'ın ve yakınlarının mal varlığına el konulma kararı

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, Rıza Sarraf ve yakınlarının mal varlıklarına el konulması kararı verildi. ABD’nin New York kentinde davanın üçüncü duruşması devam ederken, İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca Rıza Sarraf ve yakınları hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, “Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin ettiği” gerekçesiyle Rıza Sarraf’ın mal varlıklarına el koyma kararı verildiği belirtildi.

İşte el koyma yazısı

Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilen yazı şöyle:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca şüpheli Rıza Sarraf hakkında başlatılan soruşturma kapsamında şüphelinin ve irtibatlı olduğu şahısların yazılı ve görsel basından elde edilen bilgilerde Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin ettiğine, mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğuna dair bilgilere ulaşıldığından, şüpheli Rıza Sarraf ve diğer şüphelilerin gerek atılı suçu işleyip işlemediği hususunda inceleme yapmak, gerekse mal varlığı değerlerinin işlenen bur suçlardan kaynaklanmış ihtimali. mal varlığı değerlerinin kaçırmasının önlenebilmesi amacıyla atılı suçun işlendiğine dair bulgu ve emarelere ulaşılmış olması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerin mevcut olması nedeni ile, şüpheli Rıza Sarraf ile çocuğu Alara Sarraf ve aşağıda isimleri belirtilen kişilerin taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına, banka, şirketler ve diğer tüm kurumlar nezdindeki tüm hak ve alacaklarına, şirket hisselerine (tüm mal varlıklarına) el konulmasına karar verilmiştir.”

Listede Ebru Gündeş yok

El koyma kararındaki listesinde ismi bulunanlar şöyle; Rıza Sarraf, Alara Sarraf (Ebru Gündeş’ten olan kızı), Hüseyin Sarraf, Şebnem Sarraf, Can Sarraf, Mehmet İbrahim Burhanettin, Behruz Büyükoğlu, Mehmet Mehdi Culazade, German Ghanbarı Arablou, Hüseyin Karabeyli, Bahram Dargahi Moghaddam, Aydın Harezi, Serdar Güneş, Ali Hosein Zadeh, Göksel Kum, Perviz Leki, Ahmet Saygın, Omıd Mohagilegh Eromi, Moshtaghl Mohammad Ali, Babak Nahani, Hüseyin Nobari, Ali Polat ve Mohammad Reza Pashapournıku.

İşte şirketleri ve malları

İTO kayıtlarına göre Rıza Sarraf’ın İstanbul’da aktif olarak hala 6 şirketi var. Bunlar Roysar Holding, Roysar Denizcilik, Roysar Gıda Dış Ticaret, Roysar Altın, Are Havacılık ve Roysar Mobilya. Şirketlerin toplam sermayesi ise 38.5 milyon TL. Bu şirketler arasında en dikkat çekici olanı Arkla Otelcilik. Sarraf, Karaköy’deki eski Aksigorta binasını 72 milyon dolara satın almıştı. Daha sonra burada Arkla Otelcilik şirketini kurmuştu. Ancak daha sonra bu şirketteki hisselerini devretti. Diğer malları ise şöyle:

12 milyon dolar değerinde ‘Challenger 300’ tipli özel jeti, 1 milyon 50 bin lira değerindeki Nazmi Ziya’nın ‘Kendi Evi’ tablosu,

Büyükçekmece’de 47 dairesi, El Ganador adlı İngiliz atı, 1 milyon 850 bin TL değerinde yazlığı; İstanbul’da 4 milyon liralık dairesi,

Bakırköy’de üç süper lüks dairesi, Metroport Busidence Plaza’da iki ofis katı, Sapphire Residance’de 4 milyon dolarlık daire, Tuzla’da fabrikası bulunuyor.

Sarraf’ın şirketleri üzerine ise bir otel, bir de köşk yer alıyor. Yaklaşık 300 milyonluk gayrimenkule sahip olan Rıza Sarraf’ın 500 milyon liranın üzerinde bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

Yalı da villa da devletin

Rıza Sarraf, Kandilli’deki villası ve Kanlıca’daki yalısıyla sık sık kamuoyunun gündemine geldi. Eşi Ebru Gündeş doğum yaptıktan sonra, iddiaya göre hediye olarak 26 milyon dolar değerinde Kanlıca’da yalıyı aldı. Tapu kayıtlarında yalının sahibi olarak eşiyle adı birlikte yazıldı. Ancak yalılarda tadilat yapmaya başlayınca işler karıştı. Çünkü iki tarihi yalıda yasa dışı işlem yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Ebru Gündeş yalıdaki hakkını eşine devretti. Bu haberler çıkarken Kandilli’de villa aldığı ortaya çıktı. Ancak Sarraf’ın bu villada da kaçak işlem yaptığı ortay açıktı. Şimdi tartışmalar neden olan bu iki yapı da devletin eline geçti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Haberin Devamı