Gazete Vatan Logo

Sarraf’ın Iran’daki patronu ‘Reis’ Babek!

Sarraf’ın Iran’daki patronu ‘Reis’ Babek!

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun bir numaralı ismi iş adamı Rıza Sarraf’ın ifadesinde, ‘Bir müşterim’ diye bahsettiği B.Z.’nin İranlı Babek Zencani olduğu ortaya çıktı. Sarraf’ın ‘Reisim’ dediği Babek, ambargoyu delerek İran petrolünü ve altınını yurt dışına satıyordu.

Rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan İran asıllı Azeri iş adamı Rıza Sarraf ifadesinde, ‘Müşterim B.Z. bana telefon açtı ve Gana’dan 1.5 ton ithal altını Türkiye’ye gönderebileceğini söyledi. Güvendiğim bir müşterim olduğu için Duru Döviz’e yönlendirdim” demişti. Bu müşterinin, Sarraf’ın ‘Reisim’ diye hitap ettiği İran’daki iş ortağı Babek Zencani olduğu iddia edildi.


‘Operasyonda asıl hedef oydu’

Edinilen bilgilere göre, rüşvet operasyonunda polisin asıl hedefi Zencani’ydi ve teknik dinlemelerde Antalya’da Sarraf ile buluşacağı öğrenilince özel bir baskın yapılacaktı. Ancak, şüphelilerin dinlendiklerini anlamaları üzerine operasyon 17 Aralık’a çekilince bu baskın suya düştü. İşte Türk polisinin ‘Bir numara’ diye adlandırdığı İranlı Azeri Babek Zencani’nin, Sarraf’ınkine çok benzer yükseliş hikayesi:



Makam şoförlüğüyle başladı

1971 Tahran doğumlu Zencani’nin hayatı, eski İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin birliğini ziyareti sırasında değişti. Zencani, dönemin Merkez Bankası müdürü Mohsen Nourbakhsh’ın makam şoförü oldu.


İflas edince hapse girdi

Yaptırımlar yüzünden Merkez Bankası’nın her gün piyasalara 17 milyon dolar pompaladığı dönemde, bu iş Zencani’ye kaldı. Binde bir komisyonla günde 17 bin dolar kazanan Zencani, daha sonra Türkiye’ye koyun postu satmaya başladı. Ancak iflas edince tutuklanıp hapse atıldı. Daha sonra Türkiye’ye gelerek burada Kriz Yönetimi üzerine üniversite eğitimi alan Zencani, kozmetik işine girdi. Kont Kozmetik şirketini kurdu. Zencani’yi milyarderler kulübüne sokan olay ise 2010 yılında gerçekleşti. Devrim Muhafızları’nın yaptırım yüzünden bir türlü dışarı çıkartamadığı 40 milyon doları bir kaç gün içinde yurt dışına gönderince devletin kapıları da kendisine ardına kadar açıldı.


Devletin zirvesiyle tanıştı

Zencani bir film galasında Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Said Mortazavi ve dönemin meclis başkanı Ali Laricani’nin kardeşi Fazıl ile tanıştı. İran yönetimi yaptırımlardan nasıl kurtulacağını düşünürken Zencani, “Ben de tam bu işi yapıyorum” dedi. Zencani, yurt dışına petrol satışını üstlendi. Aynı zamanda İran hükümetinden de milyarlarca dolarlık ihaleler almaya başladı.



‘Ambargoyu delen adam’

Son 3 yıl içinde İran bankalarına ait 17 milyar doları binde 7 komisyonla yurt dışına çıkartan ve kişisel serveti 13.5 milyar dolara ulaşan Zencani, artık İran Petrol Bakanlığı, Devrim Muhafızları ve Merkez Bankası’nın para kaynağı oldu. Zencani’nin İran’ın ambargosunu delen adamı olduğunu yazan New York Times gazetesi, İranlı gizemli milyarderin bakanlar kurulu toplantısına bile katıldığını ve İran’ın petrol bakanı ile direkt görüşmeler yaptığı öne sürüldü.

Besiç Milisleri arkasında

Babek Zencani, İran hükümetinin yanı sıra ülkenin Devrim Muhafızları ile de yakın ilişki kurarak kendisine bir güvenlik şemsiyesi yarattı. Devrim Muhafızları’na bağlı olan Besiç Milisleri’nin başkanı olan Hasan Mirkazemi ile yakın ilişkisi İran medyasında büyük yer buldu. Facebook’a Mirkazemi ile elinde silahlarla çekilmiş fotoğraflarını koyan Zencani, Mirkazemi ile yakın dost olduğunu öne sürdü. Ancak İran basını Zencani’nin mafya ile sıkı ilişkilere sahip olduğu öne sürdü.

Ahmedinecad gidince...

Nisan 2013’te ABD ve AB’nin yaptırım listesine giren Zencani’nin yurt dışındaki hesapları dondurulunca İran’a döviz akışı da kesildi. Zencani İran hükümetine 2.8 milyar dolar borcunu ödeyemedi. Paranın bloke edildiğini öne sürdü. Bu tarihten sonra Türkiye’den İran’a altın ticareti başladı.

ABD kara listeye aldı

Ayrıca uçaklara yüklü kaçak altınlar da Zencani’nin yaptırım listesine girmesinden sonra başladı. Zencani’nin adı daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki skandala karıştı. Bu kurumdan usulsüz 4 milyar dolarlık ihale aldığı, bakanlarla çok yakın ilişki içinde olduğu iddiası ortaya atıldı.

Önceki hükümet kolluyor

Devlete ait 138 şirketten usulsüz hisse aldığı ortaya çıkan ve İran Meclisi’nde üç yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Zencani geçen hafta İran Merkez Bankası’na 2.8 milyar dolar ödemede bulunduğu öne sürüldü. İran basınına göre önceki hükümetin 5 bakanı ve istihbarat kurumu Zencani’nin arkasında duruyor. Bu yüzden petrol yolsuzluğu davası düşürüldü. Diğer davaların da üzeri örtülmeye çalışılıyor. Zencani ile ilgili iki soruşturma 24 Aralık’ta İran Meclisi’nde görüşülecek.

İstanbul’da şirketi var

Babek Zencani’nin İstanbul’da da bir şirket kurduğu ortaya çıktı. 2007’de kurulan şirketin faaliyet alanı kozmetikten tekstile, plastikten altın ve mücevher ithalatı ile bankalararası fon transferine kadar geniş bir yelpazeye sahip. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde ofisi olan Kont Kozmetik ve Dış Ticaret Limitet şirketi, ABD tarafından kara listeye alındı. Şirketle ilgili son gelişme ise Babek Zencani’nin Ocak 2013’te ortaklıktan ayrılarak yerine Türk bir ortak gelmesi oldu. Türk vatandaşı M. I.’nın ortak olduğu şirketin sermayesi de Aralık 2012’de 200 bin liradan 6 milyon liraya çıkarıldı.

Haberin Devamı