Gazete Vatan Logo

Şarlatanlığa RTÜK ayarı!

5 radyo ve televizyon kuruluşuna 530 bin lira ceza

RTÜK, hiçbir tedavi edici özelliği olmayan bitkisel ürünleri “Her derde deva ilaç” gibi tanıtan 5 radyo ve televizyon kuruluşuna 530 bin lira para cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tüm uyarılara ve yaptırımlara rağmen hiçbir tedavi edici özelliği olmayan bitkisel ürünleri “her derde deva ilaç” gibi tanıtan 5 radyo ve televizyon kuruluşuna 530 bin lira para cezası verdi. Bu miktarın 272 bin lirası, hiçbir tedavi edici özelliği olmayan bitkisel ürünlerin tanıtımlarını sürekli yayınlayan bir kuruluşa verildi. Üst Kurul uzmanlarının çalışmaları sonucunda, M.E. adlı kişinin internet ortamında pazarladığı bitkisel ürünlerin satışını artırmak için hazırladığı “Doktorunuz Sizinle” adlı bir programı, özellikle uydudan tüm Türkiye’ye yayın yapan bazı kuruluşlarda para karşılığı yayınlattığı belirlendi. Programda M.E, sözde bir sunucunun konuğu oluyor ve diyabetten kalp rahatsızlıklarına, damar tıkanıklıklarına, felç, alzheimer gibi birçok hastalığı iyileştirdiğini iddia ettiği ürünleri pazarlıyor. Programda ayrıca ziyaret edilen kişiler de kullandıkları ürünlerin yararlarını anlatıyor.

“Hodri meydan”

Hasta oldukları iddia edilen bazı kişiler programa bağlanıyor ve M.E’nin tavsiyelerine uyarak kullandıkları ürünlerle iyileştiklerini anlatıyorlar. M.E, programda tıp doktorlarına da “hodri meydan” diyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Ben diyorum ki, gastrolog arkadaşlara gelin ben bunu size öğreteyim, toplam benim safra taşını ortadan kaldırmayla ilgili çalışmamı seminer olarak hocalarıma anlatma ve onların öğrenmesi en fazla 2 saat sürer, 120 dakika sonra Türkiye’de kaç tane gastrolog olduğu, kaç tane genel cerrah örneğin bin tane, ben bin tanesini safra taşını cerrahi müdahale etmeden ortadan kaldırmayı öğretirim. Hodri meydan. Buradan duyuru yapıyorum. Tüm Türkiye’deki genel cerrah arkadaşlarıma, gastrolog arkadaşlarıma, hocalarıma diyorum ki ben size yaptığınız tedavinin yanında şöyle bir tedaviyi de tamamlayıcı olarak yapmayı öğreteyim,2 saatinizi bana verin ondan sonra da bütün hastalarınız size gece gündüz dua etsin.”

İzleyicilere telefon numarası veriliyor

PROGRAM süresince ekranda bir telefon numarası veriliyor ve izleyiciler bu numarayı aramaya yönlendiriliyor. Yayınları sıkı takibe alan RTÜK uzmanları, söz konusu telefon numarasını arayarak kontrol etti. Üst Kurul uzmanlarının karşısına ürün tanıtım elemanı olduğunu söyleyen bir kişi çıktı. Bu kişi, ürünlerle ilgili bilgi almak amacıyla Üst Kurul uzmanlarının sorduğu sorular üzerine kendisinin doktor değil sadece tanıtım elemanı olduğunu, ilgili ilacın fiyatının 300 lira olduğunu ve 6 ay kullanılması gerektiğini, telefonla da sipariş verebileceklerini söyledi. Bütün tespitlerini rapor haline getiren RTÜK uzmanları raporlarında, tüketicilerin yanlış yönlendirildiği ve bu tür ürünlerin bilinçsiz tüketimine neden olarak toplum sağlığı açısından risk oluşturulduğu ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı