Gazete Vatan Logo

Sarkozy’yi eleştirdi, Erdoğan’ı savundu

Mayıs 68'nin lideri Daniel Cohn-Bendit iki lider için neler dedi?

Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlere yönelik kampanyayı sürdüren, Mayıs 68'nin lideri Daniel Cohn-Bendit, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin enerjisine hayran olduğunu ama “benimle değilsen karşımdasın” yaklaşımından hoşlanmadığını belirtirken, Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı savundu.

Cohn-Bendit, Le Monde gazetesi ile yaptığı söyleşide Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin enerjisi ve ilerleme kapasitesinden duyduğu hayranlığını dile getirmekle birlikte Sarkozy’nin insanlarda “bağımlılık” yarattığını, karakterinin tahammül edilemeyeceği yönlerinden birinin “Benimle değilsen karşımdasın” yaklaşımı olduğunu anlatırken Türkiye ve Erdoğan örneğini verdi. Cohn-Bendit şöyle devam etti:

“Michel Barnier, (Fransa eski bakanlarından) AB Komisyonu üyesi iken Türkiye’nin Avrupa’ya katılmasını savunuyordu. Bugün ise, karşıdır. Dostum Bernard Kouchner (Dışişleri Bakanı), bu katılımı savunmak için benimle birlikte bir kitap yayınladı. Bugün de, fikrini değiştirmek için argüman olarak (Başbakan) Erdoğan’ın NATO Zirvesindeki davranışını öne sürüyor. Bu, berbat bir argümandır çünkü Erdoğan, 48 saat sırasında ne yaptı ki? ABD’den azami angajmanları elde etmek için Sarko (Sarkozy) gibi hareket etti."

-FRANSA ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNE RET
Öte yandan, Fransa’ın eski İçişleri Bakanlarından muhafazakar Jacques Pasqua, Le Figaro Magazine ile yaptığı söyleşide, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğine dikkat çekilmesi üzerine Obama’nın selefi George W. Bush’un da AB’yi Türkiye’yi almaya çağırdığını anımsatarak şöyle devam etti:
“Ancak, bir gün Avrupa’nın sınırlarını belirlemek gerekecek. Ve Türkiye, bunun bir parçası değil. Elbette ki Türkiye ile imtiyazlı anlaşmaları yapmak lazım ancak Avrupa’nın, Yahudi-Hıristiyan bir kültürü ve geçmişi var. Bu çerçevede Türkiye’nin üyeliği bir hata olur.

Haberin Devamı