Gazete Vatan Logo

Sarımsaklı sahili zeytin karası

Ayvalık’ın dünyacı ünlü turizm beldesi Sarımsaklı sahili kapkara oldu, gözler 2013’te balık ölümleriyle gündeme gelen Nikita Deresi’ne çevrildi. Dereden denize zeytin kara suyu akıyor

Sarımsaklı sahili zeytin karası

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki dünyaca ünlü Sarımsaklı sahilinde denizin kapkara bir renk alması yöre halkını endişelendirdi. Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Coşkun, Nikita deresine direkt olarak fabrika veya zeytin sıkım yerlerinden zeytin karasuyu deşarj edilmesi nedeniyle kirliliğin oluştuğunu ve bunun büyük bir risk olduğunu söyledi.

Sarımsaklı’da denize dökülen ve kirliliği ile bilinen Nikita deresine çevirdi. 27 Eylül 2013’te toplu balık ölümlerinin yaşandığı Nikita deresinde arsenik miktarının çok yüksek çıkmasına rağmen, kirletici kaynaklar bir türlü tespit edilemiyor. Toplu balık olaylarının yaşandığı olay üzerine dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, dere çevresinde 50’ye yakın fabrika olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün konuya el atması gerektiğini, bunun yerel ölçekli bir iş olmadığını söylemişti. Numunelerin gönderildiği İzmir Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden gelen raporda, dere suyunda 307 mg/l arsenik bulunduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı

10 fabrikada inceleme

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, haftada bir rutin denetim yapılan bölgede 17 Ocak günü de bir denetim yapıldığı, zeytin sezonunun sonu olması nedeniyle kapalı olan fabrikalar dışında yaklaşık 10 fabrikada inceleme gerçekleştirildiği belirtildi. Bölgede aşırı yağışlara bağlı sel görüldüğü, Nikita deresinin tabanında 10-20 yıldır biriken tortunun denize ulaştığı, yarım metreye ulaşan zeytin karasuyu posasına derede ve denizde rastlandığı bildirildi. Ancak kaçak deşarj ihbarları alınmasına karşın fabrikalardan herhangi bir kaçak deşarj tespit edilmediği öğrenildi.