Gazete Vatan Logo

Sarıkamış’ın 3 bin ‘gizli’ şehidine tören!

“Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı”nda anma töreni düzenlendi.

Sarıkamış Harekatı’nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914’te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin unutulan üç bin şehidi anısına Ereğli Belediyesi’nce sahil bandına dikilen “Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı”nda anma töreni düzenlendi.

Sarıkamış Harekatı’nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914’te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına Karadeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde Ereğli Belediyesince sahil bandına dikilen “Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı”nda anma töreni düzenlendi. Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de konuşmasında, Türk milletinin vatanı için neleri göze alabileceğini tarihte gösterdiğini, Sarıkamış’ta yaşananların da bunun en önemli ispatı olduğunu ifade etti. Olayı 3 yıllık uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkaran ve anma törenlerinin yapılmasına vesile olan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de yaptığı arşiv araştırmasında gemilerdeki şehit mürettebatın adını da belirlediğini söyledi. Sönmez, “Çanakkale’den Sarıkamış’a tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

Ereğli Belediyesinin derlediği bilgilere göre, 3 geminin batırıldığı olay şöyle gerçekleşti: “Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi’ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı.

Enver Paşa’nın emriyle

Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış’ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış’taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı. Enver Paşa’nın planına göre içlerinde 3 bin asker, 3 keşif uçağı, Kafkasya’daki Türkleri örgütleyerek Rusya’ya karşı isyan çıkarmak amacıyla eğitilmiş ajanlar, cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul’dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı’na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı’na varacak askerler, ajanlar ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış’a ulaşacaktı. Donanmanın kuralları gereği askeri personel taşıyan yük gemilerine olası düşman saldırısına karşı mutlaka bir, hatta birkaç savaş gemisi eşlik ederdi. Ancak, Enver Paşa’nın ani kararıyla 6 Kasım 1914’te İstanbul Boğazı’ndan demir alan bu 3 kuru yük gemisine hiçbir savaş gemisi koruma yapmıyordu. Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak’taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914’te 3 yük gemimiz Sarıkamış’a götürülen malzemelerle birlikte çok kısa süre içinde denize gömüldü.”

‘İttifak mendili’ 96 yıl sonra Çanakkale’de

Yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, iki ay önce, Ankara’da bir müzayededen 2 bin 400 TL’ye satın aldığı ’İttifak Mendilini’nin 1915 yılında üretilip ülkenin dört köşesinde şehit yakınlarına ve gazilere yardım amaçlı satıldığını anlattı. Uslu, şöyle dedi, “Mendilin sol üst köşesinde Türk Donanma arması, sağ alt köşesinde Çanakkale Savaşlar’ına Osmanlı Devleti ile katılan ittifak ülkeleri Almanya, Bulgaristan ve Avusturya-Macaristan’ın bayrakları yer bulduğu ‘İttifak bayrakları’ işlemesi var. Sol alt ve sağ üst köşesinde ise, Çanakkale kahramanları adına hazırlanan ‘Çanakkale Madalyası’ işlemeleri mevcut. Ayrıca dört köşesine yatay olarak kırmızı ay-yıldız işlenmiş.”

Haberin Devamı