Gazete Vatan Logo

Sarı bebek uyarısı

6 aylık Mert'in doğuştan safra kanalları tıkalı.. Teni, gözleri sapsarı olan minik bebek umut arıyor

İZMİR'de doğuştan safra kanallarının tıkalı olması nedeniyle teni, gözleri sapsarı olan 6 aylık Mert Ali Yıldırım'ın kurtuluşu karaciğer naklinde. Erken tanı konulamadığı için geçici ameliyat yapılmayan ve bu yüzden de erken karaciğer yetmezliğine giren Mert Ali gibi pekçok çocuğun belirtiler göstermesine karşın hastalığının atlandığını belirten Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Geçmeyen sarılık ve beyaz kaka safra yolları yokluğunun en önemli iki belirtisi. Anneler gibi doktorların da gözünden kaçıyor" dedi.





20 yaşındaki Elif Yıldırım ile 27 yaşındaki Umut Yıldırım'ın ilk bebekleri olan Mert Ali doğduktan kısa süre sonra sararmaya başladı. Geçeceği sanılan sarılık günler ilerledikçe arttı. Teni sarıya boyanmış bir görünüm alan minik Mert Ali'yi çeşitli hastanelere götürdüklerini belirten anne Yıldırım, "Oğlumu ayda bir ışık altında yatırdılar. Karaciğerin kendi kendisini idare etmemesi halinde nakil gerekeceği söylendi. Geçen ay Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yönlendirildik. Burada da diğer hastanelerdeki gibi safra yollarının tıkalı olduğu ortaya çıktı. Oğlum 6 aylık, 7 kilogram ağırlığında. burada kontrol altında, biraz daha kilo almasını istiyoruz. Bu arada benim, eşimin yakınlarımızın tetkikleri yapılacak. Bebeğimin minicik ömrü hastanelerde geçiyor. İnşallah nakille kurtulacak" diye konuştu.

Öte yandan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Mert Ali gibi `sarı bebekler' konusunda uyarıda bulundu. Mert Ali'ye biraz daha büyüyüp zaman kazanmak için yapılan geçici ameliyatın yapılmadığına dikkat çeken ve bu yüzden bebeğin erken karaciğer yetmezliğine girdiğini bildiren Aydoğdu şunları söyledi:

"Mert Ali'nin hastalığı yani bilier atrezi dediğimiz safra yolları yokluğu- tıkanıklığı 3-5 bin bebekte bir görülüyor. Merkezimizde çoğu son yıllarda olmak üzere 10 yılda 6 aylık-18 yaş arasında 130 nakil yapıldı. Bunların 4'te biri bilier atrezi vakası, 2 yaş altındaki vakaların ise yarısı bu hastalık yüzünden nakil masasına yattı. Bizim isteğimiz Mert Ali gibi vakaların erken tanısının koyulması ve palyatif ameliyatının yapılması. Yani safranın barsaklara atılmasını sağlayacak geçici ameliyatının gerçekleştirilmesi. Bu bize zaman kazandırıyor, çocuk 2.5-3 yaşına kadar karaciğer yetmezliğine girmeden büyüyor. Maalesef Mert Ali'de bu ameliyat yapılmadığı için erken karaciğer yetmezliğine girdi. Şimdi donör hazırlığı yapılıyor. Bilier atrezinin en önemli iki belirtisinden biri sarılığın geçmemesi, ikincisi ise beyaz kaka. Beyaz kaka konusunda anneler uyanık olmalı, doktora söylemeli. Doktorlar da böyle sarı bebekler geldiğinde annelere kaka durumunu sormalı, atlamamalı. Yine de karaciğer naklinde en hızlı ve en fazla yarar gören bu grup hastaları."

Haberin Devamı