Gazete Vatan Logo

Santraller yenilenecek külahları değişiriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çevreye herkesten duyarlı yaklaştıklarını belirterek “2019’a kadar yeni sisteme uymayan eski santraller değişecek, yoksa külahları değişeceğiz” dedi

Santraller yenilenecek külahları değişiriz

Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömür ve yerli santral ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de eski nesil santrallerin olduğunu hatırlatan ve “Çevreye herkesten çok daha duyarlı şekilde yaklaşmak zorundayız” diyen Albayrak, “2019 yılına kadar eski santrallerin tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerini bitireceğiz. Bu nesille birlikle başlayan ve yapılacak olanların tamamı asgari AB kriterleri ve üzerinde olacak. Bununla ilgili bütün firmalarla birebir konuştuk. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz. O santrallerle yolumuzu ayıracağız” dedi.

Berat Albayrak, konuyla ilgili “Koyduğumuz kriterler yeni santrallerin hepsinde böyle ama Türkiye’de eskiden kalan santrallerimiz de var. Devlet kısmıyla ilgili hiçbir şüphemiz yok. Özel sektöre de bu noktada çok net mesajları verdik. 2019’a kadar tamamı en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama, filtreleme sistemlerini yenileyecekler” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Yeni hamleler yapacağız

Enerjinin bir portföy olduğuna; güneş, rüzgar, HES ve kömür santrallerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerektiğine dikkati çeken Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: “Bir kaynaktan tamamını yapmak hem verimlilik hem de bölgesel enerji arz talebinin dengesi açısından doğru değil. Dolayısıyla ‘Hepsini yapacağız’ derken stratejimizin altında olan güneş, hidroelektrik, rüzgar, yerli kömür ve nükleer de olacak. Tabii ki gaz santrali de olacak. Yenilenebilir enerjilerin hepsi çevresel açıdan çok iyi. Nükleer çevresel açıdan hakeza. HES’lerimiz de hakeza. İthal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılmasıyla, yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız çünkü teknolojide daha az su kullanımı var. Kapalı devre olması itibarıyla çok olumlu. Kül taşıma sistemleri kapalı devre. Bu adımları bu çerçevede atacağız.”

Milli maden politikası

BERAT Albayrak, madencilik açısından da önemli bir dönüşüme girileceğinin müjdesini verdi: “İş sağlığı ve güvenliği, saha uygulamaları, eğitim noktasında, sadece kamuya değil, özel sektörle birlikte bunlarla ilgili ciddi bir denetim mekanizması oluşturacağız. Kolay bir süreç değil, yeni başladık. Her alanda koyduğumuz hedefler, kurumsallaşma, profesyonelleşme, çevresel, verimlilik anlamında ve madencilik sektöründe her anlamda gelişmeye devam edeceğiz. Türkiye yeraltı ve yer üstü zenginliklerini aktif kullanacak bir döneme başladı diyebiliriz. Eylül sonuna kadar, milli maden politikamız devreye girecek. İlk modelimizi, inşallah bu sene uygulayacağız.”

Haberin Devamı

50 yıllık hedeflerimiz belli

BERAT Albayrak, Türkiye’nin gelecek 30 ve 50 yıllık enerji politikası planlamalarını netleştirdiklerini belirterek, “Bütün hedeflerimizi koyduk. Hepsi enerji maliyetlerinin düşmesi, enerji verimliliğinin artırılması, çevresel altyapının gelişmesi, vatandaşa daha ucuz, kaliteli, temiz ve iyi enerjiyi sağlayabilmek için. Büyük bir resmi küçük parçalar olarak tek tek nakış gibi işliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dışa bağımlılığı azaltacağız

ENERJİDE dışa bağımlı Türkiye’nin son 10 yıl ortalamasının petrol ve doğalgaz ithalatında 44 milyar dolar olduğunu dile getiren Berat Albayrak, “Madeni de eklediğimizde 55 milyar dolara yakın sadece bu bakanlık çerçevesinde bağımlı olduğumuz konu. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel kriterlere uyduracağız hem de yeni ekonomiye, istihdama, verimliliğe katkı noktasında bakacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgaz müjdesi

BU yılın sonuna kadar 78, 2018’de de 81 ilin doğalgaza kavuşacağını vurgulayan Berat Albayrak, “İki yıl içinde 200’den fazla ilçeye doğalgaz bağlayarak doğalgazdan faydalanan insan sayımızı 40 milyonlardan 50 milyonlara çıkaracağız” müjdesini verdi.

Güzelyurt’a gidiyoruz

Sondaj konusunda ilk etapta hem Akdeniz hem de Karadeniz’de çalışma yürüttüklerini anlatan Albayrak, “Şu anda Oruç Reis Karadeniz’de, Barbaros Hayrettin Akdeniz dolaylarında iki sismiği bitirdi ve şimdi yeni sismik için Güzelyurt’a gidiyor. Şakamız yok. ‘Güzelyurt’ dedik ve Güzelyurt’a gidiyor. Sondaj gemimiz ile bu yıl ilk normal sığ sondajı bitirmeyi düşünüyoruz. Enerjiye bu kadar ihtiyacı olan bir ülke olarak arama yapmadan olmaz. Hedefimizi arayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı