Gazete Vatan Logo

Şanlıurfa'da alarm!

5 bin polis ve asker takviyesi

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından yasak kararı alınan, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamaları öncesi kentte güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. 5 bin asker ve polisin takviye olarak gönderildiği kentte 30 ayrı noktada uygulama başlatıldı. Geçmiş yıllardaki gibi Öcalan yandaşlarının toplanmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Öte yandan her yıl Öcalan’ın doğum günü için yasal izin isteyen ve etkinliği organize eden Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker, ’vatandaşlara yürüyüşe katılmaları yönünde baskı yaptığı’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Nüfus kayıtlarında 14 Nisan doğumlu görünen PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın gerçekte 4 Nisan’da doğduğunu öne süren taraftarları, 2004 yılından itibaren her yıl 4 Nisan’da kutlama törenleri düzenledi. Halfeti’nin Ömerli Köyü’nde dünyaya gelen Öcalan’ın doğum günü kutlamalarına binlerce insan katılırken, her yıl düzenlenen etkinliklerde köye gitmelerine izin verilmeyen PKK yandaşları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

2009’DA 2 KİŞİ ÖLDÜ

2009 yılında Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için toplanan kalabalık Halfeti’ye gitmek istedi. Grup, Öcalan’ın doğum yeri olan Ömerli Köyü’ne 20 kilometre mesafede güvenlik güçlerince durdurularak gitmelerine izin verilmedi. Bunun üzerine kalabalık ile polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda 2 gösterici yaşamını yitirdi.

2 YIL İZİN VERİLDİ, ÖCALAN’IN EVİ TÜRBEYE DÖNDÜ

Bu olay sonrası 2010 ve 2011 yılında Öcalan’ın doğum gününü kutlamak isteyenlerin Ömerli Köyü’ne gitmesine izin verildi. 2 yıl boyunca 3 Nisan’dan itibaren kentte toplanan binlerce kişi, 4 Nisan günü Ömerli Köyü’ne gitti. Ömerli Köyü’ne gidenler burada PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı, Öcalan’ın doğduğu evi ziyaret etti. Evin duvarlarındaki Öcalan fotoğraflarını öpen kalabalık, bahçedeki toprağı yanlarına alarak götürdü. Ortaya çıkan görüntüler Öcalan’ın kutsandığı ve doğduğu evin türbeye dönüştürüldüğü yorumlarına yol açtı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YASAK KARARI ALDI

Bu yıl ise İçişleri Bakanlığı tarafından, Abdullah Öcalan’ın 63’üncü doğum gününü kutlamak isteyenlere izin verilmemesi kararı alındı. Bakanlık, geçmiş yıllarda yapılan kutlamanın terör örgütü propagandasına dönüştüğüne vurgu yaptı ve alınan yasak kararını şu şekilde duyurdu:

"PKK/KCK terör örgütü elebaşının sözde doğum günü etkinliğine dair 31 Mart- 8 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, çadır kurma, stand açma vb. türdeki tüm etkinlikler İçişleri Bakanlığı’nın 27/03/2012 tarih ve 69286 sayılı yazılarıyla yasaklanmıştır. Vatandaşlarımızın bu karara saygı göstererek kanun dışı bir tutum ve eyleme yeltenmemeleri, bütün uyarılara rağmen aksi bir davranışta bulunanlar hakkında her türlü yasal işlemin yapılacağının bilinmesi kamuoyuna duyurulur."

KCK’DAN 4 NİSAN ÇAĞRISI

İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararı sonrası KCK tarafından PKK’ya yakın internet sitelerinden Halfeti’de yapılacak kutlamalara katılım çağrısı yapıldı. Ömerli Köyü’ne yapılan yürüyüşün gelenek haline geldiği belirtilen KCK çağrısında, yasak kararının Öcalan ve Kürt halkına yönelik açık düşmanlık göstergesi olduğu ileri sürüldü. Öcalan’ın doğum günü etkinliğinin yasaklanması ise, Nevruz’un intikamının alınmak istendiği iddia edilen KCK çağrısında, herkesin 4 Nisan’da Halfeti’ye gitmesi istendi.

ŞANLIURFA’YA 5 BİN POLİS VE ASKER TAKVİYESİ

Yasak kararı ile gergin geçmesi beklenen Öcalan’ın doğum günü kutlaması öncesi kentte güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Olumsuzluk yaşanmaması için İstanbul, Ankara, Sivas, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Adana, Mersin, Malatya ve değişik illerden Şanlıurfa’ya 5 bin polis ve asker gönderildi. Güvenlik güçlerinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda zırhlı araç da Şanlıurfa’ya takviye olarak yönlendirildi.

30 NOKTADA UYGULAMA BAŞLATILDI

Takviye güçlerin de geldiği Şanlıurfa’nın 30 ayrı noktasında uygulama başlatıldı. Polis ve asker, giriş ve çıkış noktaları ile kent merkezinde araçlar ile vatandaşları kimlik kontrolünden geçiriyor. Uygulama noktasına gelen özellikle yabancı plakalı tüm araçları durduran polis, yolcuların kimliklerini kontrol edip, bagajlarındaki eşyaları inceliyor. Öcalan’ın doğum gününe geldiği saptanan kişilerin kente girmesine izin verilmeyerek geri gönderiliyor. Kent merkezinde de, şüpheli kişiler kimlik kontrolünden geçiriliyor. Polis, geçmişte PKK lehine korsan gösterilerin düzenlendiği semtlerde de devriye sayısını artırarak, olumsuzluk yaşanmasını engellemeye çalışıyor.

TUHAD-FED GENEL BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Geçmiş yıllarda Ömerli Köyü’ne yapılan yürüyüşü organize eden Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker ise dün gece polis tarafından gözaltına alındı. Son günlerde vatandaşları ’Öcalan’ın doğum gününü kutlamaları için Halfeti’ye gitmeleri yönünde baskı altına aldığı’ ileri sürülen Zübeyde Teker, Şanlıurfa’ya getirileriek Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanmaya başlandı.

YÜRÜYÜŞE KATILANLAN KCK ÜYESİ SAYILACAK

Emniyet yetkilileri, İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanan yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve bu yönde toplanacak kişilere göz açtırılmayacağını bildirdi. Yetkililer, KCK’nın Öcalan’ın doğum günü kutlamalarına katılım çağrısını hatırlatarak, yasaklanan yürüyüşe katılmak isteyen kişilerin belirlenmesi halinde ’PKK/KCK üyesi olmak’ ve ’Terör örgütünün talimatları doğrultusunda hareket etmek’ suçunu işlediği gerekçesiyle haklarında işlem yapılacağını kaydetti.

SURUÇ’TA KUŞ UÇURTULMUYOR

Polis ve jandarma, 4 Nisan öncesi kente geleceklerin, geçmiş yıllarda olduğu gibi Suruç İlçesi’nin Aligör Beldesi’nde toplanma ihtimali üzerine beldeyi abluka altına aldı. Giriş ve çıkışların kontrollü olarak sağlandığı ve çok sayıda zırhlı araç ile güvenlik önlemi alınan beldede adeta kuş uçurtulmuyor. Askeri bir helikopterin de uçuş yaptığı beldeye, PKK yandaşlarının geçmiş yıllardaki gibi boş alanda çadır kurarak konaklamasına kesinlikle izin verilmeyecek. Çok sayıda asker ve polisin bulunduğu beldede, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da gelişmeleri sürekli takip ediyor.

ÖCALAN’IN KÖYÜNE GİDİŞE İZİN VERİLMEDİ

İMRALI Adasında ağırlıştırılmış müebet hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle BDP’lilerin, Diyarbakır ve Siirt’ten, araçlarla çetebaşının doğum yeri olan Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli köyüne gidişlerine izin verilmedi. Diyarbakır’da bulundukları otobüs durdurulan BDP’li Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Özdal Üçer ile bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, kendi özel araçlarıyla Şanlıurfa’ya hareket etti.

Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle köyüne yürüyüş etkinliği düzenleyen BDP’lilerin Şanlıurfa’ya gidişlerine polis İçişleri Bakanlığının kararı doğrultusunda izin vermedi. Şanlıurfa’ya gitmek için BDP’liler, Diyarbakır il binasında toplandı. BDP Diyarbakır Milletvekili, Nursel Aydoğan, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ile bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk Şanlıurfa’ya doğru hareket ederken, il çıkışında 2 ayrı noktada önlem alan polis, araçları durdurdu. Milletvekilleri ve parti yetkilileri ile görüşen emniyet yetkilileri, bakanlık ve Diyarbakır Valiliğinin aldığı kararı BDP’lilere tebliğ ederek, 15 otobüsün evraklarına el koydu.

Partililer ile polis arasında görüşmeler sürerken, bulundukları otobüsün gitmesine izin verilmeyen Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Özdal Üçer ve Milletvekili Aysel Tuğluk, otobüsten inerek kendi özel araçları ile Şanlıurfa’ya hareket etti. Şanlıurfa’ya gidişlerine izin verilmeyen BDP’liler, BDP il binasına geri döndü.

Siirt’te de BDP’lilerin Siirt’ten Şanlıurfa’ya gidişlerine yine İçişleri bakanlığının kararı ile izin verilmedi. Siirt çıkışında önlem alan polis, normal yolcu gibi otobüs kiralayarak Şanlıurfa’ya gitmek isteyen BDP’lilerin bulunduğu 2 otobüs ve 1 minübüsü durdurarak, gidişlerine izin vermeyeceğini söyledi. Polis, BDP’lilerin kimliklerini toplarken, Siirt’teki bekleyiş sürüyor.

BATMAN’DA DA İZİN VERİLMEDİ

Batman’dan Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için Şanlıurfa’ya gitmek isteyen BDP’lilere polis kent çıkışında araçlarını durdurarak izin vermedi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi nedeniyle partililerin gidişine izin verilmeyeceğinin belirtilmesi üzerine BDP yöneticisi Osman Ergin, Emniyet Müdür Yardımcısı Şenol Zeybek’e, "Bu yasağın doğru olduğuna inanıyor musunuz?" dedi. Emniyet Müdür Yardımcısı Zeybek, "Ben o yorumu yapmam. Ama uygulayıcı olarak bakanın emrini uygulamak durumdayım. Toplu olarak illerden gidiş yasak, biz burda hiç bir vatandaşa zarar gelmesini istemiyoruz. Biz bu kararı uygulacağız ama seçilmişlere böyle bir yasak yok" dedi. Ergin ise "Teşekkür ediyorum bu ince bir tutum. Ama biz gitmek istiyoruz. Bu tutumu bizim kınayacağımızı bilmenizi istiyorum" dedi.

Polisin izin vermemesi üzerine BDP’liler Koçerler Bulvarı’na dönerek basın açıklaması yaptı. Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, "Sizin de bildiğiniz gibi Öcalan’ın doğum günüdür. Biz de istedik Batman’dan Amara (Ömerli) Köyü’ne gidelim ve Kürt lideri Öcalan’ın doğum gününü kutlayalım. Ama bu yasakçı zihniyet yine işbaşındaydı. İdris Naim Şahin, yine kendi mantalitesine göre bir karar aldı. İstedi ki bu yürüyüşümüz yasaklansın. Bilinsinler ki bizler kimliğimiz, kültürümüz için geri adım atmadığımız gibi, Batman halkı gibi biz bugünü her yerde kutlayacağız" dedi.

POLİSTEN KARINCALARA KORUMA

Batman çıkışındaki BDP’liler Şanlıurfa’ya gitmesine izin verilmezken ilginç bir görüntü de yaşandı. BDP’liler cadde üzerinde toplanırken, polisler ise yol kenarında yuvaları bulunan karıncaların ezilmemesi için güvenlik şeridi çekti. Emniyet Müdür Yardımcısı Şenol Zeybek, "Yol kenarında karınca yuvaları olduğunu gördük. Burada oluşabilecek kalabalıktan dolayı ezilme tehlikesi altında olan karıncaları korumak için yuvaların etrafına şerit çektik" dedi.

Haberin Devamı