Gazete Vatan Logo

Sanki alay eder gibi!

Yardımcısı da ‘Dink suçlu’ demiş

Eski Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu’nun Kamu Başdenetçisi (ombudsman) seçilmesinin ardından, Ömeroğlu’na bağlı çalışmak üzere yine Meclis’in seçtiği 5 denetçiden eski Yargıtay üyesi Muhittin Mıhçak’ın da Hrant Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullandığı ortaya çıktı. Hrant Dink’in, TCK’nın 301. maddesi uyarınca açılan ‘Türklüğü aşağılama’ davasında “mahkumiyet” yönünde oy kullanan Ömeroğlu’nun başdenetçi seçilmesi tepki çekmişti. Ömeroğlu’nun bu görevde en büyük yardımcısı olacak denetçilerden Mıhçak’ın da aynı davada “mahkumiyet” yönünde oy kullandığı anlaşıldı. Mıhçak, Ömeroğlu’nun başdenetçi seçilmesinden bir gün sonra TBMM tarafından denetçi seçilen beş isimden birisi oldu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndaki oylamada Dink’in beraati yönünde oy kullanan 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan’ın dairesi değiştirilmişti. Salih Zeki İskender gibi Yargıtay üyeleri aynı görevini sürdürürken, Dink’in mahkum edilmesine itiraz eden Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Dink’i mahkum eden kararda imzası olan Yargıtay Başsavcısı Erbil’in talebiyle Çankırı’ya hâkim olarak atandı. Adalet müfettişleri Mehmet Arı ve İbrahim Kır, Dink’e mahkumiyet kararını eleştiren Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na disiplin cezası verilmesine yönelik müfettiş raporlarında, söz konusu açıklamalarını da gerekçe gösterdi. Her iki isim de daha sonra Yargıtay üyesi seçildi.

ÖZER GÜRBÜZ ÖRNEĞİ

1947 doğumlu olan ve seçildiği tarihte 65 yaşını tamamlayan Ömeroğlu’nun durumuna benzer bir konu 2006 yılında da gündeme gelmişti. TBMM tarafından RTÜK üyeliğine seçilen ve o tarihte 70 yaşında olan 1936 doğumlu Özer Gürbüz hakkında Danıştay kararı verilmişti.

Gürbüz ile ilgili Danıştay kararında ‘’ TBMM Genel Kurulu'nca RTÜK üyeliğine seçilen Özer Gürbüz'ün doğum tarihinin 1936 olması ve Emekli Sandığı Kanunu'nun belirtilen yaş sınırının 65 olması nedeniyle, devlet memuru olma niteliğine sahip olmaması ve RTÜK üyeliğine seçilmesinde kanuna uyarlılık bulunmamaktadır’’ denilmişti. Gürbüz kendisinin devlet memuru değil idari kamu görevlisi olduğunu öne sürmüş, ancak sonuçta RTÜK üyeliğinden istifa etmişti.

Haberin Devamı